MENU

The Lion King (1994)

Alternatieve titel: De Leeuwenkoning

mijn stem
3,97
5273 stemmen

Verenigde Staten
Animatie / Familie
89 minuten

geregisseerd door Roger Allers en Rob Minkoff
met de stemmen van Matthew Broderick, Rowan Atkinson en Jeremy Irons

In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa. Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.

nummer 51 in de top 250

TRAILER

1203 BERICHTEN63 MENINGEN
zoeken in:
 
avatar van love_xxx
4,0
geplaatst op 7 maart 2014, 13:33 uur, permalink
Toen ik klein was, heb ik al vaker een traan gelaten voor The Lion King.
Mooi en ontroerend zijn de sleutelwoorden voor deze film.
4* =8/10

 
JustSomebody
geplaatst op 5 april 2014, 18:08 uur, permalink
Geweldig!!
Ook voor de oudere, prachtig verhaal. toen ik klein was, was dit mijn lievelingsfilm, Ontzettend ontroerend. ook toen Musafa doodging moest ik zo huilen!
echt echt mijn nummer 1 animatiefilm aller tijden.

avatar van Ebenezer Scrooge
5,0
geplaatst op 9 april 2014, 22:49 uur, permalink
Groots opgezette films, daar hou ik van. Panoramische vergezichten, enorme decors. Oceanen, woestijnen, oeroude bossen, tropische regenwouden, futuristische metropolen, sterrenhemels.. En de muziek, die mag van mij zo bombastisch en theatraal mogelijk. Want wat is Morte a Venezia zonder Mahler, Once Upon a Time in The West zonder Morricone, Indiana Jones zonder John Williams? Wat is The Lion King zonder de schitterende score van Hans Zimmer en Elton John? De muziek van The Lion King is al net zo imposant als de weidse beelden van de Afrikaanse savanne. Ik krijg er iedere keer weer een brok van in mijn keel.

60 jaar na Bambi komt Disney met de meest epische film die ze ooit gemaakt hebben: Once Upon a Time in Africa. Het lied "Be Prepared" met Scar die vanaf zijn rots zijn Hyena-troepen toezingt is een directe verwijzing naar Riefenstahls Triumph des Willens, de propagandabeelden van Hitler op de rijkspartijdag in Neurenberg. Duits expressionisme, het strak georganiseerde gemarcheer der soldaten..

Pumba is denk ik wel mijn favoriete figuur uit The Lion King. Wat een lief knobbelzwijn. En al zou je dat niet denken, Pumba is ook nog 's hartstikke slim. Hij weet toevallig wel wat sterren zijn (brandende gasbollen) en door wie en waarom tweeduizend jaar geleden de Chinese Muur werd gebouwd (door Qin Shi Huangdi, om China te beschermen tegen nomadische barbaren). Pffrrtt..!! Pumba heeft last van flatulentie en net als Timon eet hij het liefst insekten.

De leeuw is een bedreigde diersoort. Ooit kwamen leeuwen in vrijwel heel Afrika voor. Sindsdien gaan ze in verspreiding en aantal sterk achteruit: de leeuw heeft nu 67 losse leefgebieden, waarvan er maar 10 groot en veilig genoeg zijn om als reservaat te gelden. Natuurbeschermers zijn het oneens over de te volgen strategie. Grootste vijanden van de leeuw: de Masaï die in het zuiden van Kenia langs de grens met het Amboseli National Park op gezamenlijke boerderijen leven en op leeuwen jagen ter bescherming van hun vee of dorp en rijke westerlingen (voornamelijk Amerikanen) die een leeuwentrofee in hun huiskamer willen hebben. Een leeuw als vloerkleed voor de open haard, van dat soort idiote fratsen.

Wel geinig om te doen: zo'n rijke stinkerd een keertje meenemen op safari en hem halverwege bij een troep leeuwen de Jeep uittrappen. Smartphone meenemen! Tragische dood hè, aan flarden gescheurd en opgevreten worden door de nazaten van je vloerkleedje..

Long Live The King!

Ga nu mijn eigen leeuwtje te eten geven. Een Europese Korthaar. Gelukkig eet ze geen gnoe's of zebra's maar gewoon Whiskas.

avatar van Ebenezer Scrooge
5,0
geplaatst op 12 april 2014, 22:59 uur, permalink
Ebenezer Scrooge schreef:
en rijke westerlingen (voornamelijk Amerikanen) die een leeuwentrofee in hun huiskamer willen hebben.

Of dieren doodschieten just 'for the fun of it', zoals presentatrice Melissa Bachman.

avatar van alexspyforever
2,5
geplaatst op 15 april 2014, 14:01 uur, permalink
Deze met een halve ster verlaagd. Hoe vaker ik deze poog te herbekijken, hoe meer ik me stoor aan de irritante personages en het toch matige verhaal.

avatar van _Se7en_
5,0
geplaatst op 15 april 2014, 15:53 uur, permalink
Ajax&Litmanen1 schreef:
I know. Toen ik het snapte was ook alles heel logisch. Zijn Kraaijenpartij, zijn snorretje, kapsel, bruine jas, gedrag etc. Maar als kind heb je dat niet snel door.

Hahaha, zo herkenbaar! Zo heeft het ook heel wat jaartjes geduurd voor ik het marcheren van de hyena's in The Lion King kon plaatsen.

avatar van movimaker
5,0
geplaatst op 8 mei 2014, 14:12 uur, permalink
als je de film nog niet hebt gezien, legt de reclame het verhaal wel uit
alleen om al het moois en grappigste te beleven moet je toch echt naar de film kijken er is nog nooit een betere animatie film geweest al zijn er veel die dicht in de buurt komen

avatar van psycholamp
 
geplaatst op 11 mei 2014, 0:30 uur, permalink
Ik vind het zo jammer, dat de dieren hier geen Afrikaans spreken!

avatar van Ted Kerkjes
 
geplaatst op 11 mei 2014, 12:05 uur, permalink
psycholamp schreef:
Ik vind het zo jammer, dat de dieren hier geen Afrikaans spreken!


Referentie naar The Boy in the Striped Pyjamas (2008) ?

avatar van psycholamp
 
geplaatst op 11 mei 2014, 19:55 uur, permalink
Check!

avatar van TheLionKingFan
5,0
geplaatst op 12 juni 2014, 9:29 uur, permalink
Ik heb beide films heel vaak gezien, maar toch snap ik de verwijzing niet echt... Captain?


avatar van Ted Kerkjes
 
geplaatst op 12 juni 2014, 15:57 uur, permalink
TheLionKingFan schreef:
Ik heb beide films heel vaak gezien, maar toch snap ik de verwijzing niet echt... Captain?


Ik schreef het volgende bij The Boy in the Striped Pyjamas dat ik het zo'n onzin vond om die film niet goed te vinden omdat er in de film Engels in plaats van Duits gesproken wordt: "Dit vind ik toch zó vreemd!! Niemand zeikt toch dat de beesten in The Lion King geen Afrikaans spreken?! (om maar een vergelijking te maken)"
Vandaar.

avatar van wilofski
4,5
geplaatst op 14 juni 2014, 5:28 uur, permalinkbevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Blijft toch nog altijd geniaal om met een groep maten te kijken en dan uit volle borst de liedjes mee te brullen (enkele gerstenatjes kunnen dit nog toffer maken!)

En verder, ja: op en top nostalgie. Maar zelfs zonder is hij nog altijd knap.
Een van de weinige films waar ik trouwens de liedjes niet skip (zie hierboven).

Ook nog: Why did Simba's father die? Because he couldn't Mufasa!. En alhoewel ik er nu mee lach zijn er hier ettelijke kindertraantjes voor gevloeid.

avatar van movimaker
5,0
geplaatst op 16 juni 2014, 18:29 uur, permalink
Ajax&Litmanen1 schreef:
Minotaures schreef:
(quote)


Tuurlijk niet. Wie wil nu die 2 films nog in de bioscoop zien? Deel 2 was sowieso erg zwak en deel 3 is een typische direct naar video/dvd product.


geloof me hoe raar het ook klinkt maar er zijn mensen die deel 2 en 3 leuk vinden

avatar van mauzst
 
geplaatst op 16 juni 2014, 18:43 uur, permalink
psycholamp schreef:
Ik vind het zo jammer, dat de dieren hier geen Afrikaans spreken!


Afrikaans? The Lion King speelt zich af in de Serengeti van Tanzania dus dan zouden de dieren Swahili spreken
Simba is Swahili voor leeuw.

avatar van psycholamp
 
geplaatst op 16 juni 2014, 22:44 uur, permalink
Weet ik. Lees de rest van de comments even door en als je tijd over hebt ook even de comments bij The Boy in the Striped Pyjamas.

avatar van TheLionKingFan
5,0
geplaatst op 18 juni 2014, 19:05 uur, permalink
movimaker schreef:
(quote)


geloof me hoe raar het ook klinkt maar er zijn mensen die deel 2 en 3 leuk vinden


Hoezo raar? Smaak bedoel je. Ik vind de vervolgen fantastisch. Ik vind deel 3 zelfs bijna net zo goed als het origineel. Bijna.

avatar van frodo-valkje
4,0
geplaatst op 21 juli 2014, 15:21 uur, permalink
Een van de beste Disneyfilms die ik gezien heb. Het verhaal is leuk bedacht, de muziek
is prachtig, de animatie is schitterend en de humor is soms erg leuk.
Kortom, een prachtige film voor jong en oud.
Een dikke 4* van mij.

avatar van -LvB-
2,5
geplaatst op 8 augustus 2014, 16:47 uur, permalink
Voor veel volwassen hoogstemmers zullen er toch ook nostaligische gevoelens mee spelen. Ten tijde van de release was ik een jaar of 13 en als beginnende puber natuurlijk veel te stoer om deze film te kijken
dus ik heb dat sentiment niet. Wist wel dat mn kleine broertje er zwaar van onder de indruk was dus had altijd het idee dat het wel een goeie disney film moest zijn. Maar na vandaag voor het eerst gezien te hebben moet ik toch zeggen dat het me redelijk tegenvalt ( vooral die vreselijke steoreotyperingen )2.5* , rekening houdend met het feit dat het natuurlijk wel lastig is om een film te beoordelen als je niet in de doelgroep zit
Soundtrack is wel prachtig natuurlijk !

avatar van tommykonijn
5,0
geplaatst op 11 augustus 2014, 18:44 uur, permalink
Ik heb van de week de musical gezien in Londen. Zoals ik reeds eerder heb aangegeven ben ik geen groot fan van musicals, maar deze kan ik echt van harte aanbevelen. Het voelde aan als een eerbetoon aan de film (met name doordat het script heel trouw gevolgd werd). Werkelijk prachtig hoe ze het verhaal hebben weten te vertolken naar het toneel. Het visuele gedeelte, de muziek (zang) en de acteurs: werkelijk alles was in orde. Een overdonderend spektakel dat voor zowel jong (hoewel niet té jong; want veel kleine kinderen werden slapend naar buiten gedragen) als oud een genot zal zijn.

avatar van movimaker
5,0
geplaatst op 28 augustus 2014, 11:05 uur, permalink
TheLionKingFan schreef:
(quote)


Hoezo raar? Smaak bedoel je. Ik vind de vervolgen fantastisch. Ik vind deel 3 zelfs bijna net zo goed als het origineel. Bijna.


mijn top 3:
deel 1 is de beste
deel 3 heefd veel goede humur en klop tenminste bij het verhaal.
deel 2 vind ik gewoon slecht, wijnig humur en het verhaal klopt niet.

avatar van 606
4,0
geplaatst op 23 september 2014, 12:05 uur, permalink

avatar van rcuppen79
3,5
geplaatst op 26 september 2014, 13:25 uur, permalink
The Lion King is ongetwijfeld één van Disney's meest populaire en geliefde films ooit. Zelf was ik nooit zo'n liefhebber van deze film. Het scenario van Irene Mecchi, Jonathan Roberts en Linda Woolverton vond ik vrij matig en kan het beste worden omschreven als ‘Hamlet’ in het dierenrijk. The Lion King speelt behoorlijk leentjebuur bij oudere Disney-films als Bambi en ook de animatie is weinig origineel. Het is overduidelijk dat de film behoorlijk wat gejat heeft uit de Japanse tv-serie Kimba The White Lion, hoewel Disney dit nooit officieel heeft toegegeven.

Hoewel de film niet de originaliteitsprijs zal winnen, blinkt ze uit dankzij de aanstekelijke liedjes van Tim Rice en Elton John, die een Oscar wonnen voor het nummer “Can you feel the love tonight”. Ook de muziek van Hans Zimmer werd bekroond met een Oscar. De bijfiguren Timon en Pumba stelen de show en droegen waarschijnlijk enorm bij aan het succes van de film. Ook Jeremy Irons mag zich heerlijk uitleven in de doorslechte Scar. De hoofdpersonages vallen hierbij in het niet.

The Lion King is zeker niet de beste animatiefilm van Disney, maar wel één van de meest geliefde (misschien zelfs de meest geliefde)!

avatar van Kondoro0614
5,0
geplaatst op 28 december 2014, 19:37 uur, permalink
The Lion King

Naar mijn mening is The Lion King toch de beste animatie film die er is. Toen ik nog de kleine Wesley was heb ik met grote ogen altijd naar deze film gekeken. Toen ik hem dit jaar ergens terug keek was die bewondering er nog steeds. Het verhaal is super leuk, het concept is leuk bedacht en de liedjes waaronder Hakuna matata zijn erg swingend. En je swingt ook lekker mee met de liedjes. Echter, bij vele films kunnen de liedjes zwaar irritant zijn en meteen al minpunten opleveren (Animatie). Maar dit was totaal het geval niet bij deze film. Erg leuk en zeker een aanrader!

5.0*

5,0
geplaatst op 6 januari 2015, 14:38 uur, permalink
The Lion King is niet zomaar een goede disneyfilm, het is een meesterwerk !
Het is dan ook de beste die er is. Bij the lion king heeft disney de Top van de berg bereikt en dan ging het terug bergaf. Maar de volgende disneyfilms zoals pocahontas, hercules en mulan waren ook nog goed. Maar zullen nooit de drie vorige films Belle en het beest, Aladdin en the Lion king overtreffen. Deze 3 zijn dan ook voor mij de beste/favoriete disneyfilms.
De Disney renaissance was het top-punt van disney !

avatar van psycholamp
 
geplaatst op 6 januari 2015, 14:58 uur, permalink
slowdrive schreef:
Deze 3 zijn dan ook voor mij de beste/favoriete disneyfilms.
De Disney renaissance was het top-punt van disney !


Weet je zeker dat er niet wat nostalgische gevoelens meespelen?

5,0
geplaatst op 1 februari 2015, 21:50 uur, permalink
een leuke avonture film, het is waar ik mee opgegroeit.

avatar van mistersinister94
 
geplaatst op 24 maart 2015, 2:48 uur, permalink
Dikke 5 voor deze film het ontroerd me steeds weer en verveelt nooit dd animaties zijn prachtig en de combinatie met de Afrikaanse muziek maakt dat en de sfeer nog beter! Heel sterk verhaal gewoon een ijzersterke film! En voor mij beste animatie film die er is!

avatar van JeroenFR08
4,0
geplaatst op 24 maart 2015, 18:01 uur, permalink
Zoals velen weer wat jeugdsentiment opgehaald. Maar ach, dat speelt natuurlijk wel erg mee in de beoordeling. Denk dat als ik hem nu zonder die geschiedenis zou zien, hem minder zou beoordelen.

Want het verhaal is matig, de personages zijn karikaturen (ik vind Scar dan wel weer geweldig), de humor niet echt grappig en ik ben geen liefhebber van animatie films.

Maar genoeg nagatief gezeik over dit werkje. De beelden zijn schitterend, de muziek geweldig en het gevoel wat er dan bij komt... Tja, dat maakt deze film dan voor mij tot een fijne belevenis.

5,0
geplaatst op 18 juli 2015, 20:27 uur, permalink
1 van mijn favoriete jeugd film. Geweldig!

4,0
geplaatst op 10 augustus 2015, 19:14 uur, permalink
Een hele leuk film.
Misschien wel één van de beste films ooit.

Dat ik tijdens het kijken van deze film op een matras lag dat niet helemaal lekker lag mocht de pret niet drukken.

avatar van wimaroca
5,0
geplaatst op 22 augustus 2015, 17:47 uur, permalink
Prachtige film voor jong en oud we kijken 'm jaarlijks en het blijft mooi ,het verhaal is ook uitstekend ps ik had nog nooit een waardering gegeven het werd toch eens tijd na 10 keer kijken