The Lion King (1994)

Alternatieve titel: De Leeuwenkoning

mijn stem
3,97
5286 stemmen

Verenigde Staten
Animatie / Familie
89 minuten

geregisseerd door Roger Allers en Rob Minkoff
met de stemmen van Matthew Broderick, Rowan Atkinson en Jeremy Irons

In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa. Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.

nummer 52 in de top 250

TRAILER

1208 BERICHTEN65 MENINGEN
zoeken in:
 
5,0
geplaatst op 18 juli 2015, 20:27 uur, permalink
1 van mijn favoriete jeugd film. Geweldig!

4,0
geplaatst op 10 augustus 2015, 19:14 uur, permalink
Een hele leuk film.
Misschien wel één van de beste films ooit.

Dat ik tijdens het kijken van deze film op een matras lag dat niet helemaal lekker lag mocht de pret niet drukken.

avatar van wimaroca
5,0
geplaatst op 22 augustus 2015, 17:47 uur, permalink
Prachtige film voor jong en oud we kijken 'm jaarlijks en het blijft mooi ,het verhaal is ook uitstekend ps ik had nog nooit een waardering gegeven het werd toch eens tijd na 10 keer kijken

avatar van IH88
4,5
geplaatst op 5 september 2015, 16:35 uur, permalink
The Lion King

The Lion King is zeker jeugdsentiment maar het is zoveel meer. De film geeft je steeds weer een gevoel van blijdschap, verdriet, nostalgie, spanning, euforie en ook een schitterende kijk op het leven. Je kan keihard lachen om Timon, Pumbaa of Zazu, je kan meeleven met Simba, Nala of Mufasa, en je kan je opwinden over Scar en de Hyena's. De liedjes ga je standaard weer meezingen en zijn voor de eeuwigheid. Het verhaal is geniaal in zijn eenvoud en wordt ondersteunt door geweldige dialogen en monologen (vooral die van Mufasa zijn heerlijk).

De credits moeten ook gaan naar de acteurs en hun geweldige stemmen. De MVP's zijn natuurlijk Jeremy Irons als Scar en 'mr. Darth Vader' James Earl Jones als Mufasa. Maar ook Nathan Lane (Timon), Atkinson (Zazu), Kelly (als oudere Nala), Sabella (Pumbaa) en Thomas (als jongere Simba) zijn geweldig. Alleen Broderick valt wat uit de toon als oudere Simba maar storen doet het nu ook weer niet.

The Lion King is een film voor jong en oud en een must voor filmliefhebbers. Dat was het in 1994, dat is het in 2015 en dat zal het ook zijn in 2054.

avatar van mcdaktari
 
geplaatst op 26 september 2015, 1:10 uur, permalink
Het is voor een animatie nog steeds een mooie film, alleen het is zo jammer dat er in gezongen word. Hadden ze er dat uit gelaten dan was dat alleen maar ten goede gekomen, maar Disney heeft er nogal een handje van om de films vol te proppen met liedjes. Jammer.

avatar van Roger Thornhill
3,5
geplaatst op 4 oktober 2015, 17:29 uur, permalink
Nummer 53 in de IMDb-top-250, nummer 51 hier bij MovieMeter, en volgens een grote groep internationale filmcritici nummer 86 in de top-100 van beste Amerikaanse films aller tijden, geen misselijke geloofsbrieven allemaal. Zelf nog (nèt) kinderloos toen de film uitkwam en niet speciaal geïnteresseerd in Disney, animatiefilms of Afrikaanse setting heb ik deze film altijd links laten liggen, maar nu vanwege z'n plaats in eerder genoemde top-100 eindelijk maar eens gezien, en hij is me niet tegengevallen. Een sterke schurk die door Jeremy Irons briljant stem wordt gegeven, een paar geweldige humoristische personages die de eigenlijke aandachtstrekkers zijn (Zazu –eveneens superbe stemgegeven door Rowan Atkinson–, het duo Pumbaa en Timon, en toch ook wel de hyena's) en fraaie liedjes (hoewel ik de door Elton John gezongen versies prefereer) maken hier een bijzonder onderhoudende film van. Minpunten zijn voor mij de helaas maar matig interessante hoofdpersoon en het regelmatig opduikende gevoel van déjà vu (de "verbanning" van Jungle book, Baloo / Pumbaa, zelfs de gieren / de hyena's). Mijn score zal het gemiddelde niet verder opdrijven, maar ik heb zeker met plezier gekeken.

avatar van movimaker
5,0
geplaatst op 31 oktober 2015, 19:11 uur, permalink
wimaroca schreef:
Prachtige film voor jong en oud we kijken 'm jaarlijks en het blijft mooi ,het verhaal is ook uitstekend ps ik had nog nooit een waardering gegeven het werd toch eens tijd na 10 keer kijken


Yes, ik ben niet dd enige die hem jaarlijks kijkt

avatar van movimaker
5,0
geplaatst op 31 oktober 2015, 19:21 uur, permalink
Ben ik de enige die ook een beetje medelijde heeft met de hyenas die eerst ondergesneeuwd werden en daarna eigenlijk gewoon gebruikt worden, maar tegelijk der tijd is mufassa echt geweldig,
Hij heeft mij een belangrijke les geleerd die ik altijd bij me heb gedragen "dapper zijn betekent niet dat je gevaar opzoekt, maar dat je het niet uit de weg gaat" Ik weet,hij zecht het niet letterlijk zó, maar dat beloelt hij ongeveer