• 9.387.133 stemmen

Geregisseerd door: Don Siegel

Met onder meer: Clint Eastwood, Harry Guardino en Andrew Robinson

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot Dirty Harry

"Detective Harry Callahan. He doesn't break murder cases. He smashes them."

Harry Callahan is een inspecteur die vuile klusjes opknapt, een hekel aan misdadigers heeft en dit met een revolver bewijst. Zijn bijnaam is dan ook Dirty Harry. Deze keer gaat het om een moordenaar die vanaf de daken van de stad het op kinderen heeft voorzien en na zijn arrestatie weer losloopt. Harry volgt hem ook in zijn vrije tijd maar dat kan hem zijn leven kosten.

avatar van Reinbo

Metalfist schreef:

Is de Sudden Impact quote cooler dan die van Do I feel lucky quote?

avatar van niethie

niethie

Deze soms?

Listen, punk. To me you're nothin' but dogshit, you understand? And a lot of things can happen to dogshit. It can be scraped up with a shovel off the ground. It can dry up and blow away in the wind. Or it can be stepped on and squashed. So take my advice and be careful where the dog shits ya!

avatar van Art

Art

Nope!

"Go ahead, make my day."

Dat is de legendarische quote uit Sudden Impact

avatar van Wouter

Haalt het niet bij de befaamde quote uit deze film, vind ik.

avatar van Reinbo

Die uit Sudden Impact is wel legendarischer en ik vind 'm op zichzelf staand wel sterker. Maar in de context van de film vind ik de "Do I feel lucky?" qoute beter tot zijn recht komen.

avatar van Tharoy

Tharoy

niethie schreef:
Deze soms?

Die vind ik zelf ontzettend geniaal.

avatar van Lennert

Lennert

De eerste film in deze geniale reeks kent veel sterke momenten, heeft goed acteerwerk van zowel de pro-, als antagonisten, bevat een goede soundtrack en voor een politiefilm een interessant script. Dit alles verhult echter niet dat de film op den duur ietwat saai kan worden, maar echt hinderlijk is het niet. Leuke film, maar zeker niet de beste uit de reeks.

avatar van Baldur

Baldur

De plotbeschrijving verteld al best een hoop en is ook niet helemaal correct. Wel een erg sterke film! De psycho en DH zelf zijn erg vette personages. De overige DH films ga ik dan ook zeker zien.

avatar van Betamax

Betamax

Gewoon een klasieker.

Moet je gezien hebben..

avatar van Fryce

Fryce

Was al weer heel lang geleden dat ik deze had gezien. Prima film met Eastwood in een glansrol. Verhaal heeft voldoende zijwegen om interesant te blijven.

avatar van wapper

wapper

Film die het moet hebben van zijn paar goede quotes/oneliners, maar voor de rest allemaal vrij standaard.

Nee, geef mij maar The French Connection (4,5*), stuk spannender en realistischer

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Absoluut geen slechte film. Hij is nog maar pas uit.... Nou ja, beter laat dan nooit, ik vond hem op de rommelmarkt, voor 2 € en dat was ie zeker waard.

Ik ben nooit zo'n grote Eastwood fanaat geweest, maar hij speelt wel erg overtuigend, hij heeft "charisma" een goede kop, natuurlijk.

Het verhaaltje had beter uitgewerkt kunnen zijn, maar toch, voor zo'n oude film viel hij me best mee. Redelijk wat suspens, toch geen slechte opbouw.

En San Francisco hééft het wel al setting, uiteraard.

avatar van mnrk

mnrk

Dirty Harry is een lekkere film uit de jaren 70...

Clint Eastwood speelt ijzersterk als Inspecteur Callahan.

De film zit goed in elkaar met natuurlijk heerlijke quotes erin verwerkt.

Ook de muziek en de hele setting in San Fransisco komen prima over.

Op naar "Magnum Force"

avatar van Erwinner

Erwinner

Redelijke teleurstelling.

Begon aardig met een aangename 80'er jaren funk soundtrack die helaas weinig meer terugkwam, dacht nl. dat de toon daarmee was gezet, helaas weinig "swing" meer in de film.

Verder eigenlijk met verbazing dit filmpje afgekeken, op een enkele scene die wel aardig was, zag ik het niveau steeds maar afglijden. De one-liners deden mij niks, evenals stalen gezicht van Clint die maar pover uit de verf kwam. Heb hem toch veel sterkere rollen zien spelen.

Over het script kan ik kort zijn, er is amper script. Moest het dan zeker ergens anders van hebben, heb ik niet kunnen ontdekken.

Broodmager dus.

Visueel zit het soms goed, redelijk fris zelfs. Daarentegen zijn de enkele achtervolging's scene's te donker belicht. Maar overal gezien, best oké.

Toch vind ik typisch zo'n film die hoog scoort op faam en tijdsgeest.

Als je dit naast een leuke moderne politie film legt, dan ligt de lat tegenwoordig meter's hoger, die daar gelukkig vaak, fijner in slagen.

Dit is trouwens één van de films waar ik vroeger om een boog omheen liep door

de cover en het jaartal. De vervolgen wél gezien, maar zijn me niet echt bijgebleven. Voorlopig maar zo laten, al had ik daar van tevoren best zin in

avatar van mrwhite

mrwhite

eindelijk de dirty harry collection aangekocht en dus begint een mens uiteraard met de eerste in de reeks.

en ik moet erwinner hier boven gelijk geven de film begon heel sterk maar naarmate de film vorderde werd het allemaal wat minder maar vere van slecht,de leuke sfeer bleef er toch nog in en clint eastwood is toch wel super in zijn rol.

ben toch blij dat ik na aal die jaren de films nog eens terug zal zien.op naar de volgende zeg ik dan magnum force

avatar van thunderball

thunderball

Blijk nog nooit een fatsoenlijke recentie bij deze te hebben geplaatst. Even goed maken, dus!

Toen ik 'm midden jaren '80 voor het eerst zag sloeg deze film bij mij in als een bom.

Briljante film van Siegel, die op de voor hem zo bekende economische manier van filmen en het zo vlot mogelijk vertellen van het verhaal deze film voorschoteld.

Eastwood is perfect als het hoofdpersonnage en het is dan ook moeilijk voor te stellen dat eerst Frank Sinatra voor deze rol was gevraagd.

De Amerikaanse critici waren na hun afkeuringen voor de Dollartrilogie helemaal over hun toeren over deze volgens hen fascistische misdaadthriller.

Toch wie objectief kijkt zal zien dat het Harry-personnage zich wel degelijk binnen de grenzen van de wet beweegt al zijn zijn methodes wel keihard en meedogenloos voor diegenen die zich NIET aan de wet houden.

Dit maakt dan ook deze rol zo baanbrekend en populair.

Dat dit tot de dag vandaag veel navolgers zou krijgen is niet verbazingwekkend.

Alles lijkt zowel aan Clint als aan de film uitermate cool,

zelfs de ongewone, ietswat op Jazz gebaseerde, effectieve score van Lalo Schiffrin versterkt dit.

En dan zijn er natuurlijk nog de vele legendarische oneliners en vaak gequote conversaties die deze film maken tot een genreklassieker.

Nou, nog 1 keer dan:

..Aha... I know what you're thinking:

Did he fire six shots, or only five?

Well, to tell you the thruth, I really forgotten myself in all this exitement,

but being this is the 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, which can blow your head clean off.

So you had to ask yourself a question:

do I feel lucky?

Well, do you....punk?

avatar van Theunissen

Natuurlijk een klassieker met legendarische oneliners. Prima verhaal, boeiend, uitstekend gespeeld door Clint Eastwood en een schitterend einde.

avatar van Rosicky

Rosicky

Klassieke misdaadfilm, die ik al een tijdje wilde zien. Dirty Harry stelt niet teleur, met z'n fijne oneliners en soms lekkere actie. (Op dat rugbyveld is mijn favoriet.)

avatar van Spetie

Do I feel lucky? Well, do you....punk?

Leuke film, vooral dankzij het personage Dirty Harry, dat van een standaard misdaadverhaal iets leuks maakt. Eastwood zet Harry lekker droog en hard neer en de grappige oneliners doen de rest. Folomisch ziet het er verder trouwens ook gewoon erg goed uit, al moet wel gezegd worden dat de film op sommige momenten een klein beetje gedateerd oogt. Ook de muziek is heel aardig en laten we natuurlijk de 44 Magnum niet vergeten, het wapen waarmee Harry nog cooler is dan hij al oogt. Dat het soms wat ongeloofwaardig is, mag de pret al met al niet drukken.

avatar van chevy93

chevy93

Een beetje een standaard good cop-bad cop film. Dat vind ik niet erg hoor. In tegenstelling ik hou ervan.

Moest wel even wennen, ik ken Clint Eastwood alleen maar met baard en hoed (of oud, zoals in Gran Torino). Desondanks had hij voor mij nog steeds de 'don't fuck with me'-uitstraling.

Het verhaal ruikt naar een vervolg en ik ben van plan ze dus allemaal te gaan kijken.

Heerlijke film, goede actie en af en toe zowaar nog een prachtige dialoog.

4,0 of 4,5? Ik geef maar het voordeel van de twijfel, net zoals altijd bij een eerste kijkbeurt. Vanwege die prachtige zin(nen), zal ik maar zeggen.

Ik weet dat iedereen hem post, maar ik doe het ook maar:

'I know what you're thinking, punk. You're thinking "did he fire six shots or only five?" Now to tell you the truth I forgot myself in all this excitement. But being this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world and will blow you head clean off, you've gotta ask yourself a question: "Do I feel lucky?" Well, do ya, punk?'

avatar van skitz0frenix

skitz0frenix

Lekker filmpje met leuk verhaal, maar niks speciaals. Eastwood speelt goed, al is het niet zijn beste film. De onrealistische schietpartijen (met name die in de laatste scene) doen me aan de A-Team denken. Jammer, maar aan de andere kant is het karakteristiek voor oudere actiefilms en eigenlijk best grappig.

avatar van horror3d

horror3d

Klassieker waar je van geniet.

avatar van BjornH

BjornH

Op een paar noemenswaardige scenes na een film die mij erg tegenviel. Zo vond ik al de donkere scenes meer irritant dat sfeervol en vond ik die Harry maar een watje op momenten dat hij geen wapen in de hand had. Bovendien waren de muziekstukken grotendeels neit aan mij besteed en vond ik het verhaal in het tweede gedeelte van het verhaal beduidend minder.

Al met al heb ik betere Eastwood-films gezien en kan ik deze 'klassieker' niet in mijn lijstje favorieten plaatsen . Desalniettemin ben ik blij dat ik mijn handen eerder op dit exemplaar kon leggen dan mijn broer, ook al kan ik deze film maar met 2* belonen.

Het 'Do I feel lucky'-gedeelte blijft btw episch. Weet ik ook eindelijk eens waar al die andere wannabe-actiefilms dat stukje vandaan hebben .

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

Tien van dit soort politieagenten in Nederland zou best een leuke oplossing zijn voor een heleboel problemen!!!

avatar van kramersietse

kramersietse

Hoe bedoel je? En welke problemen? We zijn toch een big brother generatie, op iedere straathoek een camera? Die Dirty Harry is toch op en top overgeromantiseerd, nee doe mij Gene Hackman maar in The French Connection, veel echter ouwe!

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Blijft gewoon goed deze!!!

avatar van Dr. Salvador

Dr. Salvador

Dennis Evahi schreef:

Blijft gewoon goed deze!!!

Inderdaad, en deze film komt vanavond op SBS6, en ik ga zeker weten weer kijken vanavond!

avatar van chevy93

chevy93

Ga je zo laat opblijven?

Schande dat dit soort klassiekers niet op een normale uitzendtijd komen!

avatar van kramersietse

kramersietse

Slaap je in ieder geval niet vroeg ouwe!

avatar van Dr. Salvador

Dr. Salvador

chevy93 schreef:

Ga je zo laat opblijven?

Schande dat dit soort klassiekers niet op een normale uitzendtijd komen!

Ja, voor deze film wil ik wel opblijven! Ik heb hem al wel 3X gezien maar hij blijft vet!, en morgen breng ik de stem uit, maar eerst nog een keer kijken voor het definitieve oordeel!