132.194 gebruikers | 82.863 films | 30.189 regisseurs | 3.421.360 berichten | 4.774.843 stemmen

Sunrise: A Song of Two Humans (1927)

Alternatieve titel: Sunrise

Sunrise: A Song of Two Humans (1927)
228 stemmen | gemiddelde 3,86
mijn stem:
Romantiek / Drama
94 minuten

geregisseerd door F.W. Murnau
met George O'Brien, Janet Gaynor en Margaret Livingston

Een mooi stadsmeisje gaat even uitblazen op het platteland en maakt een eenvoudige jonge boer het hoofd op hol. Probleempje: hij is al getrouwd. Het meisje uit de stad spoort hem aan, zijn vrouw te verdrinken...

Deze film staat op nummer 122 in de tip 250
» volledige tip 250

gebruiker
bericht

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 januari 2010, 13:58 uur
Wie dit waardeerd, zou het late jaren 20 werk van Borzage is moeten checken, naar het schijnt (staan nog ongezien in mijn kast) lijkt het erg veel op elkaar:
veel studiosets met bizarre diepteverschillen
Janet Gaynor
Een simpele lovestory die visueel groot opgeblazen wordt
lekkere tracking shots
allemaal gemaakt onder studio Fox

Ze heten:
The River, Liliom, 7th Heaven, Lucky Star, Street Angel.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 februari 2010, 2:03 uur
Erg mooi. Met momenten vertederend, dan weer enorm spannend.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 april 2010, 17:42 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Erg mooi. Mijn tweede Murnau, na eerder Faust gezien te hebben.

Jammer, zoals anderen ook al gezegd hebben van de scènes waarin hij zoetjes loopt te doen tegen zijn girl en een boerendansje met haar opvoert. Al valt dit deel van de film niet geheel in het overbodige, want wie goed kijkt, ziet geld rollen, food and drinks, gebaren van het leven in de stad. Terwijl ik kijk vraag ik mij af: waar is de boetedoening? Hoe snel kan een vrouw haar verdriet vergeten, haar vriend vergeven, en hoe krachtig moet zij hiervoor zijn? Met moeite neemt zij als een aarzelend hondje de luxe cakejes van haar geliefde toch aan.. de bloemen.. de foto.. (dat het allemaal wat snel gaat neem ik hier voor lief, ik vat het als exemplarisch op.)

De slapstick was daarentegen niet nodig geweest in dit deel van de film. De camera is uitstekend en beheerst behandeld, de beelden soms bijna als een contrastrijk schilderwerkje. De muziek vond ik ook wat aan de timide kant.. niet zo spannend als de expressionistische deuntjes onder Faust.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 april 2010, 18:34 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Net als Nosferatu is deze me tegengevallen. Stilistisch gezien erg mooi, maar ondanks een korte speelduur veel te herhalend en langdradig.

Ook thematisch vond ik het niet kloppen. Het is al eerder gezegd maar de hele reden dat het stel weer gelukkig wordt is het feit dat de man zijn vrouw wil vermoorden, maar uiteindelijk niet durft. Sterker nog: bij de storm wordt het redmiddel dat de man bij de moord had willen gebruiken, voor zijn vrouw gebruikt. Ze heeft haar leven dus te danken aan het eerdere moordplan :S

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 juni 2010, 15:00 uur
Bij mij komen Faust en Nosferatu ( die ik beide binnenkort nog eens moet herzien )nog een stapje hoger te staan wat niet wegneemt dat dit nog maar eens een pareltje is van de hand van Murneau. De film heeft zijn minpuntjes die hier al uitvoering werden aangehaald maar belet mij niet om een hoge score toe te kennen aan deze film.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 januari 2011, 20:35 uur
Jammer.

Op basis van het eerste deel had hier een dikke voldoende ingezeten.Het ontbreken van dialoog betekent hier vooral het ontbreken van domme dialoog, waardoor de film zich echt toespitst op de relatie tussen beide personages. Meevaller. Ook de soundtrack kon mij absoluut niet irriteren, al vond ik het ook niet echt wat je noemt erg mooi.

Visueel wél de moeite. Mooie zwart/wit contrasten en ik vond de split screens en overlays best wel wat hebben. Zo vormt zich een aardig sfeertje waarbinnen het hele verhaal zich afspeelt in de eerste 45 minuten. Daarna is het verhaal op, maar de film blijkbaar niet.

De scenes bij de kapper, de fotograaf en de kermis zijn eigenlijk om te huilen. Idiote humor komt om de hoek kijken, pre-hippy blijdschap voert de boventoon en het gaat echt helemaal nergens meer over. Het is gewoon een half uur overbruggen tot het onvermijdelijke einde. Onbegrijpelijke keuze van Murnau.

Het einde getuigt ook van weinig durf, hoewel ik moet zeggen dat ik me met beide eindes niet echt kan verzoenen. Het onweer is zo'n plat plotmechanisme dat je het meteen na het bijleggen al kan voorspellen, de redding is zo mogelijk nog platter. Had toch allemaal net iets subtieler gemogen.

Acteerwerk was verder redelijk, al kwamen vooral de angst en paniekemoties nogal strip-achtig over.

Het is jammer van het hele middenstuk. Het breekt de film, verknoeit het einde en is op zichzelf ook kwalitatief stukken minder dan de eerste 45 minuten. Maakt nog steeds wel dat dit de beste film uit de '20 is die ik ondertussen gezien heb.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2011, 9:51 uur
De beste film uit de jaren '20 die ik tot nu toe gezien heb.

Weinig (onnodige) lappen tekst. Iets fijns in een stomme film en één van de belangrijke redenen dat deze film goed te doen is. Ook het acteerwerk was best goed, in ieder geval een stuk minder om gelachen dan in een film als Nosferatu.

Toch jammer van al die happy couple scènes. Eentje had ik nog wel goedgekeurd, maar Murnau rekt zijn film na een tijdje wat te veel. Of hij wilde simpel weg nog 'de lachers' op zijn hand krijgen. Vond met name die oude kerel die tien keer de dame haar bandjes omhoog deed erg vervelend.

Het stadsdeel was dan ook duidelijk het minst interessant, maar verder is het wel leuk gedaan. Het einde had ik graag iets anders gezien, maar dat kun je toch niet verwachten van een film uit die tijd.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2011, 23:24 uur
Goldenskull schreef:

Nou wil ik allesbehalve je waardering voor deze film omlaag trekken, maar toch even voor de duidelijkheid: romantische films met een slecht einde waren al gemaakt voor Sunrise uitkwam. Vanwege spoilerredenen kan ik ze hier niet noemen.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2011, 23:35 uur
Ik bedoel niet alleen een slecht einde, ik bedoel gewoon een duister einde. :P

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2011, 23:43 uur
Goldenskull schreef:
Ik bedoel niet alleen een slecht einde, ik bedoel gewoon een duister einde. :P

Ik weet niet of je een woordgrap maakt met betrekking op het feit dat de zon opkomt aan het einde van de film (zoals in de titel) of dat je een gruwelijk einde wilde, met dood en al. Maar als je op het laatste zinspeelde dan ja, zo'n eindes waren er in de films al in 1927. Waarom zouden ze er niet zijn? Tragedies zijn al minstens zo oud als de literatuur.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 maart 2011, 0:09 uur
Wat een schitterende combinatie is het nummer Skinny Love van Bon Iver met een aantal prachtige scènes uit de film Sunrise. Complimenten aan de maker, die ervoor gezorgd heeft dat deze twee parels samen één geheel vormen.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 september 2011, 14:56 uur
Dan liever deze. _O_

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 oktober 2011, 22:43 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Fascinerend hoe Sunrise zo op de emotie van de kijker weet in te werken met subtiel acteerwerk (voor een stomme film!) en een treffend gebruik van licht en donker. Ook voor mij is het principe van een man die, nadat hij zijn vrouw heeft willen vermoorden en zich op dezelfde dag weer met haar verzoent, een slag te ongeloofwaardig. Daarom kan ik het helaas niet zien als een echt meesterwerk.