Genre: Thriller / Film noir
Geregisseerd door: Charles Laughton
Met onder meer: Robert Mitchum, Shelley Winters en Lillian Gish
Releasedatum: 5 april 2007
Plot The Night of the Hunter
"The wedding night, the anticipation, the kiss, the knife, BUT ABOVE ALL...THE SUSPENSE!"
Ben Harper heeft een bank overvallen en $10.000 buit gemaakt waarbij twee mensen zijn omgekomen. Hij verbergt het geld en alleen hij en zijn kinderen weten de plek. Terwijl Harper in de gevangenis zit en wacht op de strop, probeert een celgenoot tevergeefs de locatie van het geld uit te vinden. Wanneer deze celgenoot vrij is doet hij alles om het geld te bemachtigen.
Harry Powell
John Harper
Pearl Harper
Ruby
matthijs_013
Ik ben altijd een sucker voor sfeervolle films waarin veel aandacht wordt besteed aan decors. En daar mag The Night of the Hunter wel genoemd voor worden. Cinematografisch gezien is het werkelijk adembenemend en het tijdsbeeld kwam goed over. Af en toe wat melodramatisch en er zijn wat gaten in het plot, maar dat was niet zozeer storend. Shelley Winters wordt geheel onrechtvaardig als tweede genoemd; haar rol is zeer beperkt. Lillian Gish speelt erg sympathiek als de heldin van het verhaal.
De logica van de titel ontgaat me trouwens een beetje.
Driello
Weer een film die ik kreeg opgestuurd uit Nederland, zonder hoes en alleen de afbeelding van twee getatoeerde handen op de CD gedrukt. Dan ontwikkel je vanzelf een verwachtings patroon dat gelukkig niet werd waar gemaakt. Sure,het is een erg oude film, sure, het acteerwerk is niet vaak sterk en sure er worden soms welerg lelijke en duidelijk neppe decors gebruikt. Maar het verhaal en hoe dit in beeld is gebracht met de beperkte middelen van die tijd, zonder gekunstelde special effects, vind ik behoorlijk indrukwekkend. Een film uit die tijd, met zoveel kinder-acteurs,simpel in beeldgebracht en toch zo spannend, sfeervol en overtuigend.....knap.
Maar ja, de gedateerdheid gaat voor mij toch wel sterk ten koste van de filmbeleving. Daarom 3,5*
Ziet niemand in deze film een lichte aanklacht tegen het geloof? Zit ik daar mis?
Montorsi
Op aanraden van een collega gekeken, omdat we na een discussie over Citizen Kane wat ver uit elkaar bleken te liggen bij die film.
Hier ga ik echter wel mee. Geweldige sfeervolle film met een grootse Mitchum en ook de kinderen gaan heel goed mee. De rol van Mitchum is echt geweldig, de invulling misschien nog wel beter. Heb echt geweldige shots gezien vooral in dienst van de bewuste scenes. Erg mooie scenes zoals waar Mitchum komt aanrijden op dat paard, echt briljant ook met dat liedje erbij
Sommige films hebben zo'n effect dat je voelt dat alles klopt, de acteurs, personages, casting, shots, muziek en sfeer, dit is er absoluut eentje.
cinema.rex
Hoewel de vergissing niet onbegrijpelijk is, denk ik dat je het mis hebt.
De film begint een waarschuwing van Lilian Gish: "beware of false prophets...". De moordenaar Harper (Mitchum) is zo'n valse profeet, die het geloof misbruikt voor zijn eigen doeleinden. Ik geef toe, zelf denkt hij waarschijnlijk dat hij de wil van God uitvoert.
Echter, nergens in de film wordt echt afstand genomen van het geloof. Het lijdt geen twijfel dat de tegenspeelster van Harper, gespeeld door Lilian Gish, een zeer gelovige vrouw is, dus wat is dan de aanklacht?
De film is eerder een aanklacht tegen de samenleving zelf, tegen de onmacht of onwil van de gemeenschap om de wezen te beschermen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de eigenares van de winkel, waar de moeder van de kinderen werkte, de eerste is die Harper wil lynchen, terwijl zij in feite gefaald heeft om de bedoelingen van Harper te doorzien. Ze heeft de moeder van de kinderen zelfs aangemoedigd om het met Harper aan te leggen, waardoor zij indirect schuldig is aan het vervolg van het drama.
Lilian Gish, die Harper wel heeft doorzien en heeft verslagen, wil niets van de lynchpartij weten. Ongeacht wat de massa denkt of doet, wil zij alleen het Goede doen.
Ben overigens zelf niet gelovig. Heb er dus geen belang bij het geloof om buiten-filmische redenen te verdedigen.
The One Ring
Het is inderdaad niet echt anti-religieus en vooral een waarschuwing voor valse profeten, maar er moet bij gezegd worden dat het tevens een soort kritiek is op blind geloof.
cinema.rex
Akkoord, maar blind geloof heeft volgens mij toch meer met de gelovigen te maken, dan met het geloof zelf.
Driello
Oei, Ik heb iedereen op het verkeerde been gezetmet mijn foute formulering. Te kort door de bocht. Bedoelde inderdaad kritiek op blind geloof door sommige gelovigen en niet het geloof in het algemeen. Excuus.
Hoe ik het dan zie:
Harper gebruikt het geloof als een middel om iedereen te manipuleren;
Harper verschuilt zich achter 'zijn' geloof'.
Hun (goed)gelovigheid belemmert veel mensen om juist te handelen, met verstrekkende gevolgen. enz.........
The One Ring
Harper gebruikt het geloof als een middel om iedereen te manipuleren;
Harper verschuilt zich achter 'zijn' geloof'.
Je bedoelt waarschijnlijk Powell, want Harper sterft al na ongeveer vijf minuten in de film en doorziet de priester zelfs.
cinema.rex
Sorry, was mijn fout. Ik verwisselde ze in een eerder bericht. Driello ging daar in mee.
Driello
Ja,leek me zo gezellig......maar goed, we zaten fout ja (mijn tweede blunder,dus........Maar mijn mening staat, evenals mijn beoordeling.
stephan73
lykathea
De Juni mail van Criterion bevestigt dat min of meer:
Dit kan toch niet anders dan The Night of the Hunter zijn?
stephan73
Dat dacht ik dus ook!
Wordt in ieder geval een prachtige uitgave!
mister blonde
Herzien. Geniale film. Ik vind dit een van de mooiste geschoten films. Het donkere sprookjesachtige sfeertje is heel bijzonder en Mitchum is briljant. 4,5 sterren.
mikey
Prachtige gestilleerde decor film over een wolf tussen de schapen die niet door hebben wat zijn bedoelingen zijn. Op een na dan. Heerlijk heldere karakters en een aantal extreem enge en wonderlijke momenten.
AddictedToMovies
Eentje die ik al een tijdje had willen zien, maar ben best wel teleurgesteld. Op zich kijkt het goed weg, en het verhaal, van iemand die in de naam van de Heer zijn eigen doelen nastreeft waar twee kinderen in de weg komen te staan, is ook best interessant. De cinematografie is op zich verouderd, maar er is nog steeds flink van te genieten. Vooral wordt er mooi gespeeld met schaduwen en schimmen. Robert Mitchum speelt een mooie duistere sinistere rol, waar hij goed gebruik maakt van zijn stem. Maar - dit is niet zomaar een maar, maar een hele dikke maar - wat was het toch ergerlijk op vele momenten. Meerdere totaal ongeloofwaardige scènes en stompzinnige fouten, zo zouden ze de ontsnappingsscène uit de kelder nu niet eens meer in Home Alone 747392834 durven te laten zien, om het nog maar niet te hebben over de verliefdheid van Ruby, of het slechte acteerwerk van bijna iedereen. Helaas zijn dit slechts enkele voorbeelden, waarvan ik er nog veel door de vingers kan zien. Maar datgene waardoor de film me echt gaat tegenstaan is de vreselijk moraliserende begin- en eindscène, afschuwelijk! Al met al, geen vreselijk slechte film, maar behoorlijk oubollig en bij vlagen zeer ergerlijk.
Niet best.
Mitchum is de kern van deze film en weet er niks van te bakken. Wat een flauw, zoutloos personage. Het moet één of andere boeman voorstellen maar hij heeft meer weg van de kerstman die even z'n beste dag niet heeft. Op geen enkel moment weet hij de dreiging die van z'n personage zou moeten komen vorm te geven.
Grafisch ook niet echt boeiend. Het boottochtje springt er uiteraard wel uit, maar het schaduwspel (
) of de wat abstractere scenes (op dat paard
) zien er echt belabberd uit. Ook de soundtrack was vreselijk, mede dankzij de stokkende dialoog van de verschillende personages. Qua sfeeropbouw weet deze film jammer genoeg niet al te veel te brengen.
Sprookjesachtig vond ik het niet, eerder flauw. Het einde is dan nog eens een ware anticlimax waar de film z'n finale krediet verspeeld. De boottocht was goed, lijkt op zich wat op het rustpunt in GitS, maar verder is het dodelijk saai, belachelijk slecht geacteerd en vooral een sfeerloos bedoening.
Montorsi
Wat gaf je de indruk dat hij een boeman moet voorstellen?
Hij is een opdringerige godsdienstfanaticus, geen 'slechterik', geen stoute stiefvader of wat dan ook wat je als boeman zou kunnen kwalificeren lijkt me.
geen stoute stiefvader of wat dan ook
Mkay, dan heb jij een heel ander personage gezien als ik. De manier waarop hij zich in het leven van het gezinnetje worstelt, hoe hij van z'n vrouw afkomt, de manier waarop hij de kinderen behandelt, hoe hij ze opsluit en wil achtervolgen ... ik vond het de overduidelijk bad guy in deze film, de boze meneer die achter de arme kindjes aanzat.
Montorsi
Het is de bad guy natuurlijk, maar ik denk dat ik de term 'boeman' iets te letterlijk heb genomen in je recensie dan.
Niet best.
) of de wat abstractere scenes (op dat paard
Ik ben een liefhebber van jouw (meestal nogal tegendraadse) recensies, maar deze keer ben ik het toch echt niet met je eens.
M.i. speelt Mitchum op een verdienstelijke wijze een angstaanjagende en tegelijktijd charmante boeman, Hij weet de dreiging die van een boeman uitgaat op vrijwel elk moment vorm te geven, met uitzondering misschien van de slapstickscenes en zijn arrestatie.
Wat sfeeropbouw betreft, heb je wel een beetje gelijk. Die is wat onevenwichtig, je komt van de ene sfeer in de andere. Het lijkt een zoetsappig sprookje, dan weer een misdaadfilm of een horrorfilm of weer een slapstickfilm. Maar je kunt je afvragen of de sfeeropbouw inderdaad logisch moet zijn. In ieder geval geeft deze film een rijkdom aan beelden en sferen en dat kun je natuurlijk “saai” noemen, maar bij mij wordt m’n verbeelding geprikkeld. Misschien komt dat juist, omdat de film niet helemaal perfect is.
Het camerawerk is bij vlagen zeer eigenzinnig, ik kan het echt niet slecht vinden. Jouw waardering van 1 ster is echt onbegrijpelijk.
Je vond het einde een anticlimax. Welk einde had jij dan in gedachten?
Daar zit dan een wezenlijk verschil in beleving. Ik vond hem op geen enkel moment een serieuze bedreiging. De scene in de kelder maakt het dan alleen maar erger.
Een film die een rijkdom aan beelden en sferen heeft zal je mij niet saai horen noemen. Ik vond ze hier alleen niet terug.
maxcomthrilla
Sprookjesachtig vond ik het niet, eerder flauw.
Heb je de vele dieren, die zich in de nacht ophouden aan de oever van de rivier en daarmee stille getuigen zijn van de vlucht van de kinderen, tijdens de boottocht gemist?
Mnee, maar is dat een teken van sprookjesachtigheid dan? Zo'n kikker langs een rivier ... dank denk ik toch eerder aan die eindscene van Les Amants Criminels.
maxcomthrilla
En konijnen, uilen etc.
De dieren verwonderen de kinderen ( en de kijker ), in voor hen barre tijden. Je ziet het er ( even ) niet aan af dat ze in de problemen zitten, dankzij de vredige boottocht in een nacht die heel anders aanvoelt dan andere normale nachten. Het lijkt zowaar alsof de dieren wakker zijn gebleven om de kinderen naar een veilige plek te gidsen.
Die scene in Les Amants Criminels waarbij al die dieren om de hoek komen kijken is inderdaad wel uitgesprokener sprookjesachtig.
Konijnen ben ik verder niet zo bekend mee, maar uilen zijn gewoon nachtdieren en ook kikkers zijn niet noodzakelijk nachtslapers.
Zoals eerder gezegd vond ik de boottocht wel een fijn rustpunt, maar niet noodzakelijk "vreemd" of "sprookjesachtig".
chevy93
Degelijke film. Door zijn korte speelduur kijkt hij goed weg (al scheelde het niet veel!), maar op een paar scènes na is de film niet interessant genoeg voor een film die me echt bij zal blijven. Het deel, nadat ze ontsnapt zijn, had van mij wel weggemogen. Zeker in vergelijking met de sfeer van de voorgaande scènes had er zoveel meer in gezeten. Dan maar wat rekken en eventueel een plottwist invoeren.
Ook vond ik de film bij vlagen iets te gedateerd. Bij het in- en uitzoomen bijvoorbeeld. Gelukkig gebeurde dit maar zelden en over het algemeen is de film mooi neergezet.
3,5* voor een degelijke, vermakelijke film. Helaas niet meer dan dat.
badfans69
Criterion gaat deze (als de geruchten waar zijn) uitbrengen op DVD en Blu-Ray!
Net gekeken deze pre release,
`Criterion Collection # 541
DVD Release Date: November 16, 2010`