• 9.387.999 stemmen

A Nightmare on Elm Street (1984)

Horror / Thriller | 91 minuten

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Wes Craven

Met onder meer: Heather Langenkamp, Robert Englund en Johnny Depp

Releasedatum: 11 september 1986

Plot A Nightmare on Elm Street

"If Nancy doesn't wake up screaming she won't wake up at all."

Tina rent door een tunnel een ketelhuis in en wordt achtervolgd door een verminkte man met een bruine hoed op en messen aan de vingers van zijn rechterhand. Net voordat ze aan flarden gesneden wordt, doet ze haar ogen open en is ze weer wakker. Dat haar nachthemd scheuren vertoont, maakt haar nog niet echt bang. Maar als ze dan hoort dat haar beste vriendin Nancy over exact dezelfde man heeft gedroomd, beginnen de zenuwen toch op te spelen. Is ze nog wel veilig in haar dromen?

Nancy Thompson

Sergeant Parker

Mr. Lantz

avatar van Metalfist

Metalfist

Op de begintiteling komt toch op "Introducing Johnny Depp" Volgens mij zetten ze dat er alleen als het echt de eerste film is.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Bij de extra's staan ook allerlei intervieuws. En daar zeiden ze dat hij rechtstreeks van de toneelschool kwam, en dat dit z'n eerste film was. Ze namen hem trouwens ook aan om z'n uiterlijk, niet om z'n kwaliteiten. Soms kan het wel interessant zijn om de extra's te kijken.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Halcyon schreef:
In het eerste deel is Freddy nochtans niet bepaald een grapjesmaker. Dat is pas in de latere delen gekomen, een metamorfose waar Wes Craven volgens wat ik gelezen heb niet gelukkig mee was.

Craven was vooral niet gelukkig met het feit dat zijn Nightmare een hele zooi vervolgen zou krijgen. Hij wilde deze film dan ook een happy end geven, maar producent Robert Shaye gooide roet in het eten.

Overigens valt het op zich nog best mee in hoeverre Freddy anders is geworden in de loop der jaren. Denk toch wel minder dan velen beweren. In deze film is hij ook een redelijke grapjas. Denk aan de meid in de hal van de school, de tong uit de telefoon of dat sadistische lachje als hij weer eens een tiener bang maakt. Wat dat betreft is hij altijd een soort clown geweest, maar bleef in dit deel meer in de schaduw en kon aardig pissig worden. Dit werd later wel anders in de vervolgen, zelfs in Craven's eigen New Nightmare. De enige film waarin hij volgens mij pissiger en duisterder is dan in het origineel is in het eerste vervolg, Freddy's Revenge.

avatar van Dutch Ownage

Dutch Ownage

wyatt earp schreef:

Niet alleen daarom, zijn vriend Nicholas Cage had een goed woordje voor hem gedaan.

avatar van Reinbo

Chainsaw schreef:

Ik ben toch wel van mening dat Freddy pas na het eerste deel in een comic figuur is veranderd. Het eerste deel was hij voor zeker 90% eng. Hij maakte wel grappen, maar die waren toen nog vrij ziek. Nu na eindeloze uitholling van het personage is dat enge er helaas een beetje vanaf.

avatar van Kelly_90

Kelly_90

Die goede oude tyd!

Ik keek er als klein kind graag naar!

Ook al had ik daarna nachtmerries.

Natuurlyk vind ik hem nu minder eng.

Maar dat hy in je dromen kan komen vind ik altyd nog een leuk verhaal.

Ik heb deze films altyd gemogen ook de andere delen.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Kelly_90 schreef:

Die goede oude tyd!

Ik keek er als klein kind graag naar!

Ook al had ik daarna nachtmerries.

Natuurlyk vind ik hem nu minder eng.

Maar dat hy in je dromen kan komen vind ik altyd nog een leuk verhaal.

Ik heb deze films altyd gemogen ook de andere delen.

Lol, jij keek als klein kind graag naar horror?

avatar van Ghola

Ghola

Een horrorfilm probeert je natuurlijk angst aan te jagen. Wanneer dat mislukt, blijkt een bijkomend voordeel van het genre dat de films (onbedoeld) behoorlijk op de lachspieren kunnen werken. A Nightmare on Elm Street doet beide: overtuigende, spannende scènes worden afgewisseld met delen die (tegenwoordig) voor slapstick kunnen doorgaan. Ik heb me in ieder geval niet verveeld, maar een behoorlijk onevenwichtige ervaring was het wel.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Ghola schreef:

De film is op bepaalde momenten grappig. Maar eng, nee, totaal niet !

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

wyatt earp schreef:

Lol, jij keek als klein kind graag naar horror?

Ik heb mijn eerste horrorfilm gezien toen ik 6 jaar was. Ik herinner me nog dat dat Damien Omen 2 was.

clockwork72

Een echt Meesterwerk in mijn ogen 1 van mijn Favoriete horror films!

Robert Englund speelt geweldig als Freddy Krueger.

Mijn favoriete Horrorfilm. Het verhaal vindt ik ook erg orgineel. De vervolgen zijn wel minder omdat hij later een soort van 'clown' ging uithangen. Maar dit is in mijn ogen een echt meesterwerk een mijlpaal in het horror-genre! En dan nog het geweldige liedje dat gezongen wordt. Kippenvel!

5 sterren.

avatar van Baldur

Baldur

Erg leuk filmpje itt een aantal andere zogenaamde horrorklassiekers... Het verhaal is erg geinig (ook redelijk origineel) en de afwisseling tussen droom en realiteit is erg goed gebracht. Sfeer en soundtrack zijn verder prima, de moorden zijn tof bedacht en Krueger is geweldig. 3.5*

Ghola schreef:

Houd er wel even rekening mee dat dit uitkwam in 1984

avatar van ace leader

ace leader

Wes Craven heeft freddy krueger benoemd naar de jongen die hem vroeger pestte. Ben erg benieuwd wat die echte fred krueger van deze film vond

avatar van eylem-k

eylem-k

deze film keek ik als klein meisje en vond hem erg leuk

eigelijk alle freddy films

avatar van misterwhite

misterwhite

Ik vond de film toen ik hem voor het eerst zag (was toen 10 jaar) zo eng dat ik gewoon niet wou slapen. Ik dacht da freddy overal zat, maar nu lach ik gewoon er mee. Voor mij is het echt bijna een horror/komedie. En het verhaal is geniaal gevonde.

Ik vind dit een hele domme film met een slecht verhaal en dan hebben we nog NIET eens over enkele acteurs,

Ook vond ik de special effects iets te veel voor de handliggend.

even voor de duidelijkheid,

Ik houd wel van horrorfilms. maar deze film slaat echt alles.

Gewoon frusterend slecht verhaal (vind ik dan)

Ik snap niet hoe mensen (zoals chainsaw en clockwork) dit een 5.0 kunnen geven. voor mij is het zeker niet meer dan een 1.0

Oja. net als misterwhite zegt, ik vind deze film meer een komedie dan thriller/horror,

Maarja, waar jullie op stemmen, en hoe hoog jullie overal op stemmen is jullie zaak. maar ik geef deze film een mooie (Voor mijn gevoel dik verdiende) 1.0

Commentaar, Kritiek of dergelijke op mijn reactie?

Kom maar op, ik reageer waarschijnlijk niet,

En onthoud. dit is een MENING, over deze film kunnen jullie heel anders denken, en boos zijn over mijn mening, maar ik verander niks aan deze mening omdat jullie zo gek zijn op die film, en ik er niet van houd

Nouja, ik houd het voor gezien met deze praat, ik heb nu veel te veel tijd aan deze amateurfilm verspild,

De groeten van hamkaasboy

EDIT: Ik heb bij nader inzien er toch maar een 1.0 van gemaakt nu ik er even over na dacht, nogmaals de groeten van hamkaasboy

avatar van Vascago

Vascago

Slecht verhaal? En je houdt van horrorfilms. Hou toch op man.

Vascago schreef:

Slecht verhaal? En je houdt van horrorfilms. Hou toch op man.

Maar niet van dat soort horror.

en waarom moet ik ophouden dan?, het is een mening hoor. die mogen gewoon getypt worden

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2028 stemmen

SchinkenKäse schreef:

Nooit de vervolgdelen dan zien als je dit al komisch vond.

Komisch vind ik dit deel niet. Het is meteen het engste deel van de reeks. Wel is het af en toe wat luchtig. Niet meteen de grootste favoriet van mij, maar als horrorfan kan ik hem zeker appreciëren en meermaals bekijken.

Eén van de grootste horroriconen.

Ps: Je hebt wel weinig horrors in je stemlijstje staan (buiten Jack Frost 2 dan). Misschien dat je het af en toe graag ziet, maar ik neem aan dat het niet meteen je favoriete genre is? Of ben ik mis?

Eén van de grootste horroriconen.

Ik had geen zin om die top10 goed in te vullen omdat hij zowiezo al niet meer klopt.

Ik houd trouwens OOK van horror. dat was ik nog vergeten te vermelden

clockwork72

Je Houdt van Horror maar niet van echte Klassiekers zoals: A Nightmare on elmstreet'? Raar.....

avatar van Lui

Lui (crew films)

• 11973 stemmen

Dat vind ik helemaal niet raar. Er zijn genoeg (vooral jonge jongeren) die meer van nieuwe films houden dan van de oudere! Ik ben zelf ook meer van de klassiekers, maar ik kan me zeker voorstellen dat er ook mensen zijn die hier juist helemaal niet van houden. Iedere zijn smaak natuurlijk!

clockwork72

Ja, en dat is jammer......

avatar van ace leader

ace leader

Lui schreef:

Iedereen die in mijn klas zit dus...nooit gehoord zelfs van films zoals jaws, the godfather, shawshank redemption, psycho..... toch raar. Er zouden lessen over films op school moeten komen. Bijvoorbeeld dat A Nightmare on Elm Street een echte goede horrorfilm was toendertijd bla bla

Eén van de grootste horroriconen.

Ik heb wel meer horrorfilms gezien, moest jij eens weten, maar die zijn te lang geleden om goed te beoordelen.

En waarom worden jullie allemaal zo half-depri als ik zeg dat ik deze film niet echt liefheb.

Kunnen jullie niet tegen kritiek ofzo?

T'zal wel weer aan mij liggen, maar waarom word er zo moeilijk gedaan. ik houd gewoon niet van horrorklassiekers, klaar uit

ik sta open voor gezeur

EDIT: Gezeuer veranderd in gezeur

clockwork72

Inderdaad, het zal gewoon verplicht moeten worden.

Mensen die ik ken kijken bijna ook alleen maar B horrors

Eén van de grootste horroriconen.

Ik ben van mening dat jou plaatje best wel een horroricoon zou kunnen zijn.

(het heeft nergens mee te maken wat ik nu zeg, maar dat is het probleem nu niet)

Niet iedereen houd van de zelfde soort films en kijkt/beoordeeld het zelfde.

Als je op/aanmerkingen hebt. ik heb vandaag feest van het schuttersgilde ( doe maar duur!! didam heeft de meeste schuttergilde's van NL)

En ben om 19:00 Thuis

Nouja de groeten,