menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van wibro. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2017, februari 2017, maart 2017, april 2017, mei 2017, juni 2017, juli 2017, augustus 2017, september 2017, oktober 2017, november 2017, december 2017, januari 2018

Spider Baby, or The Maddest Story Ever Told (1968) 3,0

Alternatieve titel: Attack of the Liver Eaters, gisteren om 18:58 uur

stem geplaatst

» details  

The Final Girls (2015) 2,0

afgelopen zondag om 22:25 uur

Hier kon ik nu niet bepaald enthousiast van worden. Ik vond het allemaal nogal aan de flauwe kant. Meer een film voor een jeugdig publiek, dit ook gezien de preutsheid. Blote tieten, dat kan natuurlijk niet. Maar ja, dat zijn we onderhand wel van Amerikaanse films gewend. Het enige wat ik wel kon waarderen was de soundtrack met prachtige songs uit de jaren tachtig zoals Toni Basil - Hey Mickey en de klassieker Kim Carnes - Bette Davis Eyes

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Billy (2018) 1,0

afgelopen zondag om 21:24 uur

Nee nee, dit was het dus niet. Een flauwe bedoeling die gelukkig niet langer duurde dan 90 minuten. Bruno vanden Broecke vond ik absolute miscast. Theo Maassen himself had die rol van buikspreker Gerard moeten doen. Dan was het misschien nog enigszins amusant geweest. Toen ik Theo Maassen zag op de première van 6 januari j.l. complimenteerde ik hem nog voor zijn rol in Bro's Before Ho's, voor mij een van de betere Nederlandse komedies. Billy komt daar in de verste verte niet in de buurt. Neen, geen geslaagd filmdebuut dus van deze cabaretier. Als ik Theo was zou ik er nog maar eens goed over nadenken om nogmaals een film te regisseren.

1.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

La Chinoise (1967) 2,0

afgelopen vrijdag om 21:21 uur

Na het fantastische Le Redoutable (2017) gezien te hebben kon een herziening van La Chinoise niet uitblijven. Ten slotte gaat Le Redoutable o.a. over het maken van die film. In mijn recensie over die biografie van Godard schreef ik o.a. dat deze regisseur aan verstandsverbijstering leed toen hij La Chinoise maakte en dat wordt bij het zien van die film nog eens bevestigd, Hoe kun je nu in godsnaam dwepen met een figuur die destijds radicaal tegenover de westerse cultuur stond. Liederen over Mao, het Rode Boekje, aanvallen tegen de bougeoisie waar Godard en die geflipte studenten nota bene zelf deel van uitmaakten. Wat was er toch aan de hand met Godard? De dames en heren zagen er best goed gekleed uit. Kwamen duidelijk niet uit de arbeidersmilieu's waar die studenten het zogenaamd voor meenden op te moeten nemen. Nooit heeft een generatie studenten i.m.o. zich zo voor de gek gehouden als in de eind jaren zestig. Valt er toch nog iets positiefs te zeggen over de voor mij minste film van Godard die ik gezien heb. Zeker wel, deze film heeft alle Godard kenmerken zoals die balkonscène, maar het is de politieke nonsens die de hele film wordt uitgekraamd waardoor deze film van mij het predicaat 'dik onvoldoende' op gespeld krijgt.

2.0* na herziening.

» details   » naar bericht  » reageer  

Le Redoutable (2017) 4,5

Alternatieve titel: Redoubtable, afgelopen donderdag om 23:50 uur

Ik heb mij uitstekend geamuseerd met deze film over Godard die behalve mooie erotische scènes ook nog eens een mooi beeld gaf van de mei revolutie in Parijs, dit jaar exact 50 jaar geleden. Die revolutie heeft Godard in ieder geval geen goed gedaan want vanaf dat moment maakte hij op een kleine uitzondering na geen goede film meer. Waarom, dat maakte deze film zeer duidelijk. Godard ging zo op in het door hem bewonderde maoïsme dat hij ziende blind werd voor de realiteit en niet alleen dus doordat zijn bril het telkens moest ontgelden. Het e.e.a. werd treffend weergegeven in de scène van de 800 kilometer lange autorit naar Parijs. Die kon eerst niet doorgaan omdat er geen benzine te krijgen was als gevolg van een staking, opgeroepen door de Parijse revolutionairen en Godard himself.
Eigenlijk begon de verstandsverbijstering van de voor mij nog altijd beste Franse regisseur aller tijden met de film "La Chinoise", een bewieroking van het maoïsme en voor mij nog altijd de slechtste film van Godard die ik gezien heb, want Vivre sa Vie en Le Mepris zijn voor mij nog altijd absolute hoogtepunten van de Franse cinema.
Tja, en dan hebben we natuurlijk nog de schitterende erotische plaatjes van Anne Waziemsky met een duidelijke verwijzing naar Le Mepris. Voor mij een lust voor het oog en dat geldt ook voor de beelden van die dame in zeer korte minirokjes. Zo hebben die eindjaren zestig toch nog iets positiefs opgeleverd, want de mode was tot dan toe zeg maar gerust zeer truttig. Oh ja, over positief gesproken, de schitterende popmuziek die destijds gemaakt werd mogen we natuurlijk ook niet onderschatten.
Binnenkort ga ik toch maar weer eens films van deze bijzondere regisseur herzien. Vievre sa Vie en Le Mepris worden trouwens weer opnieuw in de bioscopen vertoond.

4.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Call Me by Your Name (2017) 2,0

afgelopen woensdag om 01:28 uur

Gezien de enthousiaste berichten en het hoge gemiddelde deze film gisteravond bekeken en wat ik vreesde gebeurde ook en dat is dat ik mij niet in het minst met de hoofdrolspelers kon identificeren. Dit overkwam mij bij soortgelijke films zoals Brokeback Mountain en Happy Together idem dito. Waarom dan zou je je dus kunnen afvragen? Heel simpel, ik val op vrouwen, niet op mannen. Daarom doen films die gaan over de herenliefde mij helemaal niks. Als het gaat over de vrouwenliefde dan wordt het een ander verhaal. La Vie d'Adèle en Thelma vond ik prachtfilms. Tja, film is voor mij nu meer dan ooit een zaak van het gevoel. Voel ik niks, dan houdt het gewoon op. Ook bij deze film die bij mij ook nog eens zeer preuts overkwam. De laatste twintig minuten en dan heb ik het vooral over die scène waarin de vader Elio toesprak en voor hem begrip toonde kon ik wel waarderen. Voor mij ook verreweg de beste scène maar voor de rest kwam deze film met zijn 130 minuten mij over als een zeer lange zit. Was ook blij dat ie eindelijk afgelopen was. Oh ja, voor ik het vergeet te vermelden, die song van Sufjan Stevens was wel mooi trouwens.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Shape of Water (2017) 3,0

16 januari, 01:25 uur

Hier kan ik dus niet veel mee. Een stomme schoonmaakster die verliefd wordt op een visachtig creatuur. Tja, van dit soort fantasieën daar moet je van houden. Ik heb me in het eerste 1½ uur daarom ook behoorlijk zitten vervelen. Het spannende laatste half uur maakte enigszins nog veel goed.
Op visueel vlak oogde deze film soms best mooi hoewel dat vismonster er gewoon niet uitzag. Tsjonge, wat een gedrocht. De jaren vijftig/zestig muziek vond ik daarentegen best wel genietbaar.

Waardering: nog net een 3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Blade Runner 2049 (2017) 3,0

15 januari, 01:02 uur

stem geplaatst

» details  

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) 3,5

10 januari, 08:09 uur

stem geplaatst

» details  

Spotlight (2015) 3,0

7 januari, 22:27 uur

Deze oscar winnende film heb ik destijds aan mij voorbij laten gaan. Verhalen over misbruik van de Rooms Katholieke Kerk spreken mij eenvoudigweg niet meer aan. Al genoeg gehoord gehoord daarover. Ik die vroeger zelf een streng katholieke opvoeding heb gehad kan trouwens daarover meepraten. Afgelopen zondagavond deze film toch maar bekeken omdat hij op NPO 2 werd uitgezonden. Film was zeker niet slecht maar een oscar voor de beste film vind ik toch wat overdreven. Zo bijzonder was het niet wat je allemaal voorgeschoteld kreeg. Toen ik trouwens die kop van die bisschop zag moest ik toch even denken aan die kop van Trump. Volgens mij hebben die twee ook best veel overeenkomsten. Beiden zo corrupt als wat en liegen dat het gedrukt staat.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

You Were Never Really Here (2017) 4,5

Alternatieve titel: A Beautiful Day, 5 januari, 00:05 uur

De eerste film van het nieuwe jaar die ik heb mogen aanschouwen en gelijk ook een schot in de roos. Sterk plot, prachtige cinematografie en uitstekend acteerwerk. Film boeide mij van het begin tot het eind, de tijd vloog voorbij. En dan het einde dat mij totaal verraste. Uitleg wordt niet gegeven. De kijker mag het zelf invullen. Zo mag ik het graag zien. Moeten heel wat betere films gemaakt worden in 2018 wil deze niet in mijn top 10 van dat jaar verschijnen.

4.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Wonderstruck (2017) 3,0

29 december 2017, 16:54 uur

Deze film moest het voor mij helemaal hebben van dat gedeelte wat zich in 1927 afspeelde. Mooie zwart-wit fotografie, heerlijk jaren twintig sfeertje en dat alles zwijgend was kwam de sfeer alleen maar ten goede. Niet te vergeten natuurlijk het mooie spel van het dove tienermeisje Rose. Voor mij had de hele film trouwens zich in de jaren twintig mogen afspelen want het gedeelte wat in 1977 plaatsvond vond ik totaal oninteressant. Het einde deed mij daarom ook helemaal niks.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Coco (2017) 3,5

26 december 2017, 20:27 uur

Mooi animatie filmpje van welke ik de Engelstalige(3D) - en niet de in het Nederlands nagesynchroniseerde versie heb gezien. Tja, de animaties zoals ik al zei zijn zonder meer erg mooi maar ik vond het verhaaltje i.m.o. te sentimenteel. De film wist bij mij geen gevoelige snaar te raken. Ik veerde pas op als Dante de hond in beeld kwam. Echt genoten van zijn capriolen. Maar .. nu scoren bij mij dieren altijd hoog in animatiefilmpjes. Dus, zo verrassend was dat ook weer niet.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Wonder Wheel (2017) 2,0

23 december 2017, 02:09 uur

Een weinig vermakelijke film die grondig verpest werd door dat acteren van die aanstellerige Kate Winslet en houten klaas Justin Timberlake. Na twintig minuten overwoog ik ook vroegtijdig de zaal te verlaten maar Juno Temple in de voortreffelijke rol van de zeer aantrekkelijke Carolina voorkwam dat. Echter, toen zij eenmaal van het toneel verdwenen was viel er voor mij helemaal niets meer te genieten. De film ging voor mij ook als een nachtkaars uit.
Neen, Woody kan er nu maar beter mee stoppen maar dat heb ik al eerder gezegd. Misschien volgt er toch weer een filmpje uit zijn hand en ga ik weer kijken.

Waardering: 2.0* dankzij Juno Temple. Zonder haar verschijning had deze film van mij het laagste cijfer gehad.

» details   » naar bericht  » reageer  

Instant Dreams (2017) 3,5

21 december 2017, 16:08 uur

Gezien en ik werd niet teleurgesteld. De verhaaltjes deden mij niet zoveel maar op visueel vlak vond ik dit zonder meer een zeer mooie documentaire. Vooral de beelden in de woestijn waaronder de dame(s) in de badkuip vond ik schitterend en dat kan ook gezegd worden van de beelden van Tokyo bij nacht.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Party (2017) 2,0

20 december 2017, 21:37 uur

De bekende acteurs ten spijt, deze film of beter gezegd dit gefilmd toneel deed mij helemaal niks. Ik kon mij niet in het minst in de karakters inleven. Zij lieten mij Siberisch koud. Gelukkig duurde de film niet langer dan 71 minuten. Hiermee heb ik alles gezegd.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

(M)uchenik (2016) 3,5

Alternatieve titel: The Student, 20 december 2017, 13:49 uur

Ik zag deze film voor het eerst in de bioscoop en ergerde mij zo erg aan die Bijbelteksten dat de rest mij totaal ontging. Mijn onderbuik had het toen dus duidelijk voor het zeggen. Nu deze film herzien, maar wel gewoon thuis en er daarom ook de tijd voor genomen. Even mijn antipathie tegen die bijbelcitaten opzij gezet en gewoon de bril van een filosoof opgezet. Inmiddels is mij de beweegreden van die Veniamin wat betreft zijn godsdienstwaanzin ook helemaal duidelijk geworden en dat is macht. Geen middel werd door hem onbenut gelaten iedereen naar zijn hand te zetten. Hij noemt zichzelf een fanatiek christen maar handelt als een antichrist door zijn uitlatingen over homoseksuelen en joden die volgens hem vermoord moeten worden. Grisha gebruikte hij om biologielerares Elena uit de weg te ruimen omdat zij volgens hem joods was. Vervolgens vermoordde hij Grisha niet alleen omdat hij weigerde de moordplannen op Elena uit te voeren maar vooral omdat die homoseksueel was. Ook niet onvermeld mag worden dat Elena enigszins wetenschappelijke fundamentalistisch trekjes vertoonde. Hoe ontstond het universum? Door de oerknal. Maar wat zette die oerknal in beweging. Daar heeft geen enkele wetenschapper een antwoord op. De mens mag dan wel biologisch van de apen afstemmen maar hij wordt pas echt mens door zijn bewustzijn, waardoor hij beseft dat hij sterfelijk is.
Kort samengevat;
Best wel een interessante film dus dit (M)uchenik die je toch wel aan het denken zet. Mijn ergernissen over die Bijbelteksten blijven nog wel maar ik moet ook zeggen dat ik mij toch best wel vermaakt heb met die aantrekkelijke jonge Russische dames o.a. in bikini en een naakt ronddartelende dame op de zeewering.

Oh ja, van mijn eerdere recensie van 29 januari j.l. neem ik volledig afstand. (M)uchenik behoort nu eenmaal tot dat soort films die je het beste thuis kunt bekijken.

Waardering: 3.5* na herziening

» details   » naar bericht  » reageer  

Fukushû Suru wa Ware ni Ari (1979) 3,0

Alternatieve titel: Vengeance Is Mine, 18 december 2017, 19:04 uur

stem geplaatst

» details  

A Teströl és Lélekröl (2017) 3,5

Alternatieve titel: On Body and Soul, 18 december 2017, 00:41 uur

Moeilijk te beoordelen film omdat fraaie beelden van het winterlandschap met herten afgewisseld werden met niet zulke smakelijke beelden uit een slachthuis die lieten zien dat koeien er voor de mens niet alleen zijn voor haar melk maar ook voor haar vlees. Na die bloederige beelden kon ik in ieder geval niet zeggen dat ik nog trek had in een beefstukje.
Het liefdesverhaal van Maria en Endre is daarentegen best wel mooi en zeer origineel. Twee verliefde personen die dezelfde dromen hebben 's-nachts. Tja, hoe verzin je het. Fascinerende vrouw trouwens ook die introverte en zeker niet onaantrekkelijke Mari(k)a. Hoewel de love-story mij niet altijd wist te boeien vond ik vooral het laatste half uur ijzersterk. De mislukte zelfmoordpoging van Maria en het schitterende einde behoren voor mij tot de beste scènes van deze toch wel bijzondere Hongaarse film.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

In Bruges (2008) 4,0

13 december 2017, 21:00 uur

Deze film tijdens de Movie Meter Meeting vorig jaar juli in Utrecht voor de eerste keer gezien en vandaag maar weer eens opnieuw bekeken.
Prachtige film met uitstekend acteerwerk van alle hoofdrolspelers. Die Ralph Fiennes die klinkt toch wel veel beter met zijn platte Engels dan in die andere film "The Reader" waarin hij Engels sprak met een nep-duitsachtig accent. De acteur - actrice in dit geval - die mijn hart stal was Clemence Poésy in de rol van Chloé. De scène waarin zij met een duivels lachje haar visitekaartje over haar schouder naar Colin Farrell gooide zonder naar hem om te kijken vond ik om in te lijsten.
Ook de humor en zeker ook de soundtrack, de muziek van Burwell vond ik geweldig. Tja, en deze film is door de schitterende fotografie natuurlijk ook een mooi stukje reclame voor Brugge.
Film heeft echter een minpuntje; Het contrast tussen de zeer komische- en de soms zeer geweldadige scenes vond ik soms te groot. De ene keer lig je in een deuk, nog geen minuut later ben je doodstil omdat er weer iemand ligt te creperen.
De vergelijking met Tarentino gaat voor mij echter niet op. In de films van Tarentino worden geen emoties getoond; dat is in deze film duidelijk wel het geval.

4,0* na herziening.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Square (2017) 2,0

12 december 2017, 23:32 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 1,0 sterren

» details  

Kocár do Vídne (1966) 3,5

Alternatieve titel: Coach to Vienna, 11 december 2017, 16:05 uur

stem geplaatst

» details  

Thelma (2017) 4,0

10 december 2017, 23:51 uur

Joachim Trier schreef o.a. over Thelma dat film niet alleen verhaal moet zijn maar vooral belevenis. En zo denk ik er exact over. Ik ervoer deze film in ieder geval als een mooie belevenis en dat ligt niet in de laatste plaats aan de hoofdrolspeelster Eili Harboe in de rol van de verlegen maar toch wel zeer aantrekkelijke Thelma. Een meisje dat de grootste moeite had zich te bevrijden van dat fundamentalistische christelijke geloof. Een geloof dat in het teken staat van het zich altijd maar schuldig moeten voelen. Ik vind dit daarom ook een duidelijk existentialistische film. Thelma die op zoek was naar zichzelf en ontdekte dat ze zich aangetrokken voelde tot vrouwen. En wat haar bovennatuurlijke krachten betreft. Ach, christen fundamentalisten, als volgens jullie Jezus bovennatuurlijke krachten had, waarom zou Thelma ze dan niet kunnen hebben. Wen er maar aan.

4.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Fehér Isten (2014) 4,0

Alternatieve titel: White God, 6 december 2017, 14:35 uur

Na Jupiter Holdja (2017) de tweede film die ik van deze tot voor kort mij totaal onbekende Hongaarse regisseur gezien heb. En ook deze viel zeker niet tegen hoewel ik wel enigszins moeite had met het eerste uur. Iets van Lili houdt van Hagen en wil alles doen om haar hond terug te krijgen. Tja, dit hebben we allemaal tig keer eerder gezien. Maar in het tweede uur maakt de film drastisch een andere wending en werd het een uiterst spannend wraakfilmpje. Sommige scènes logen er niet om wat betreft wreedheid van het menselijk ras tegen de viervoeters. Maar de viervoeters zouden als een goed georganiseerd leger met aan het hoofd Hagen keihard terugslaan. De laatste scène met Lili vond ik werkelijk schitterend. Rest de vraag hoe het mogelijk is om die honden zo goed af te richten. Moet toch wel een hels karwei geweest zijn lijkt me.
Moet deze regisseur toch wel goed in de gaten houden, want ook het door mij eerder genoemde Jupiter Holdja vond ik een zeer bijzondere film hoewel minder dan deze.

4.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Disaster Artist (2017) 4,5

6 december 2017, 01:07 uur

Hilarisch!

Gelachen van begin tot het eind. Meer gelachen dan in alle films bij elkaar die ik dit jaar gezien heb. Geweldige rol van James Franco als Tommy Wiseau, regisseur van de "slechtste" film aller tijden The Room. Man man man, ik kwam af en toe niet meer bij. Ik citeer nog een keer de dakscène;

"I did not hit her, It's not true, it's bullshit. I did not hit her. I did nó...t! ....Oh high Mark!"

Het is wel aan te raden eerst "The Room" te zien alvorens je deze komedie, voor mij nu al een van de beste komedies aller tijden, te gaan zien.

4.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Kavkazskaya Plennitsa, ili Novye Priklyucheniya Shurika (1967) 3,5

Alternatieve titel: Kidnapping Caucasian Style, 3 december 2017, 21:29 uur

Lange tijd gedacht dat Russen geen gevoel voor humor hadden. Dat blijkt achteraf toch wel mee te vallen, hoewel de komische films wel in de voormalige Sovjet Unie gemaakt werden. Zo ook deze film die toch wel de jaren zestig uitstraalde, gezien de mode, de muziek en meer van dat. Wel vermaakt met dit filmpje waarbij de zeer mooie Nina voor mij toch wel de show stal. Zeer mooi vond ik de scène in het huis waar Nina gevangen gehouden werd en waarbij drie mafketels hun opwachting maakten met maffe zang en muziek.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer