Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van wibro. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2016, februari 2016, maart 2016, april 2016, mei 2016, juni 2016, juli 2016, augustus 2016, september 2016, oktober 2016, november 2016, december 2016, januari 2017, februari 2017, maart 2017, april 2017, mei 2017, juni 2017, juli 2017, augustus 2017, september 2017, oktober 2017, november 2017

Happy End (2017)

gisteren om 23:46 uur

stem geplaatst

» details  

Kimi no Na Wa. (2016)

Alternatieve titel: Your Name, gisteren om 01:04 uur

Het nadeel bij mij tijdens het bekijken van de films van Makoto Shinkai is dat ik mij volledig focus op de doorgaans schitterende animaties - en die liegen er niet om! - maar het verhaal van ondergeschikt belang vind. Dat overkwam mij ook bij het zien van deze laatste film van Shinkai, toch wel een van mijn favoriete regisseurs op animatiegebied. Als ik de recensies zoal lees blijkt dat deze film qua verhaal wel degelijk iets te vertellen heeft. Een en ander is mij dus ontgaan. Misschien deze film dus toch maar eens opnieuw bekijken maar dan wel met een filosofische bril op.
Minpuntje bij deze film is de score die toch niet in de buurt komt van de prachtige score van Tenmon bij Byôsoku 5 Senchimêtoru, voor mij nog altijd Shinkai's meesterwerk. Over de sentimentele popdeuntjes zullen we het maar niet hebben.

4.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Prisoners (2013)

afgelopen maandag om 12:10 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Het bekijken van deze film heb ik lange tijd uitgesteld. mede omdat het plot mij niet zo aansprak en vooral vanwege de lange duur. Achteraf viel hij mij niet tegen. Spannend was hij zeker maar of ik deze film ooit weer zal gaan herzien. In geen geval. Daarvoor vond ik 'm toch niet goed genoeg. Ik slaagde er in ieder geval niet in deze film zonder onderbreking af te kijken. Prisoners kan voor mij daarom ook absoluut niet tippen aan Enemy, voor mij met afstand Villeneuve's beste film. Het open einde vond ik trouwens wel goed.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981)

Alternatieve titel: Christiane F., 11 november, 15:08 uur

Geen film om vrolijk van te worden. Integendeel. Tja, wat beweegt die tieners om die rotzooi te gebruiken. Als je naar een concert van Bowie gaat lijkt mij dat toch wel helemaal overbodig zou ik zeggen. Maar ja, mee doen met de rest hè. Je wilt er nu eenmaal bij horen. Getuigt wel van een zeer zwak karakter. Maar ... ik kan er verder niet over oordelen natuurlijk. Ik heb zelf nooit in zo'n situatie verkeerd.
Wel lang over gedaan trouwens om deze film af te kijken, die bij mij in de top 10 staat van meest depri films aller tijden. Heeft de film dan nog iets positiefs. Ja, dat concert van Bowie was erg vet.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Daphne (2017)

11 november, 02:07 uur

Niks mis met Daphne. Een onsympathieke vrouw? Neen, helemaal niet. Ik zou het denk ik wel een tijdje met haar vol kunnen houden. Met af en toe een knallende ruzie dat wel. Maar dat moet kunnen. Anders wordt het allemaal zo saai. Met Daphne's uitleg wat liefde of beter gezegd verliefdheid is kon ik het verder helemaal mee eens zijn. Dus, zo onwijs was Daphne niet. Verder vond ik dit gewoon een sympathiek filmpje hoewel ik er niks van verwacht had. Zal wel komen door het lage gemiddelde hier op MovieMeter.

Waardering; 4.0* laat ik eens gul zijn.

» details   » naar bericht  » reageer  

Loving Vincent (2017)

2 november, 10:01 uur

Zeer onder de indruk van deze film en dat is niet alleen vanwege de zeer mooie animaties maar toch vooral ook door het prachtige maar zeer diep trieste verhaal. De genialiteit van Van Gogh tijdens zijn leven werd helaas niet herkend. Dat gebeurde pas na zijn tragische dood. Deze film is inderdaad zoals Redlop vermeldt een schitterend eerbetoon aan Van Gogh, voor mij na Spinoza en Rembrandt de grootste Nederlander aller tijden. Enige minpuntje is misschien dat de gesprekken in het Engels gevoerd zijn en helaas niet in het Frans. Hoewel ik doorgaans geen voorstander ben van nasynchronisatie had dat voor deze film van mij best gemogen.

4.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

La Voie Lactée (1969)

Alternatieve titel: The Milky Way, 1 november, 10:28 uur

Deze film over twee zwervers op pelgrimstocht naar Santiago de Compostella na ruim 20 jaar weer eens herzien. Was ik er pakweg 20 jaar geleden nog enthousiast over, nu komt deze film die toch vooral bedoeld is als satire op de R.K. kerk mij zeer gedateerd over. Tja, wie gelooft er anno 2017 nog in die Rooms Katholieke dogma's? Niemand lijkt me, maar dat was anno 1969 toen de R.K. kerk nog veel macht had natuurlijk wel even anders, hoewel veranderingen niet lang op zich zouden laten wachten, dit mede als gevolg van het verzet tegen de oude conservatieve maatschappijen met hun moralistische idealen wat betreft religie en autoriteit. Een echte jaren zestig film dus deze film van Bunuel die zeer goed lag bij de progressieve beweging destijds.
Behalve dat het verhaal in deze film achterhaald is, valt er ook op visueel vlak maar weinig te genieten. Het oogt allemaal behoorlijk lelijk.
Deze film wordt trouwens op zondag 5 november vertoond in Filmtheater 't Hoogt :: Films - Specials - FILMFESTIVAL CINEMA CAMINO in het kader van films over die beroemde pelgrimstocht die ik zelf ook heb gelopen.

Waardering: van 4.0* naar 3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Faa Yeung Nin Wa (2000)

Alternatieve titel: In the Mood for Love, 30 oktober, 07:32 uur

Deze film kon nadat ik deze zo'n 10 jaar geleden voor de eerste keer gezien had van mij rekenen op de hoogste waardering (5,0*). Nu na herziening gaat daar toch een volle 1,0* van af. De reden is dat het verhaal van het wel en wee van die twee hoofdrolspelers mij eigenlijk niet langer meer kan boeien en daar komt ook nog bij dat ik dat kapsel van die Mevrouw Chan afschuwelijk vind. Deze film moet het van mij dan ook helemaal hebben van het schitterende camerawerk van Christoffer Doyle. De in prachtig kleurengebruik gedompelde fotografie en eveneens de heerlijke weemoedige soundtrack draagt extra bij tot de melancholieke sfeer die de hele film aanwezig is. Mijn waardering voor deze film blijft daarom hoog ondanks dat ik mij niet kan inleven met de hoofdpersonen.

4,0* na herziening

» details   » naar bericht  » reageer  

2046 (2004)

28 oktober, 21:01 uur

Schitterende film van Wong-kar Wai. Visueel zelfs nog mooier dan "In the Mood for Love", waar het min of meer een vervolg op is, hoewel je het ook weer geen doorsnee-vervolg kan noemen. In deze film worden meerdere verhaallijnen door elkaar gegooid. Dat maakt het dat deze film itt "In the Mood for Love" soms moeilijk te volgen is. Je moet goed je hoofd erbij houden.
Het acteren van Tony Leung was weer geweldig en de film heeft een geweldig mooie score. Een mix van opera, zwoele jazz en de sfeervolle muziek van de Japanse componist Shigeru Umebayashi.
Zeer opvallend en geweldig mooi waren de sci-fi stadsbeelden in deze film. Jammer eigenlijk dat wij deze beelden maar weinig te zien kregen. Het sci-fi gedeelte had wat mij betreft best langer mogen duren.

Waardering van 4,0* naar 4,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Usual Suspects (1995)

23 oktober, 21:27 uur

Nogmaals deze film gezien vanavond. Blijft voor mij de beste misdaadfilm ooit gemaakt. Heb deze film meerdere keren moeten zien om te weten te komen hoe de door Bryan Singer gemaakte trucendoos in elkaar zat. En dat maakt voor mij de film briljant. Ik houd wel van dit soort ingewikkelde plots. Hapklare brokken hoeven mij nu eenmaal niet voorgeschoteld te worden.
Verder wordt er geweldig geacteerd, vooral door Kevin Spacey en ook de broeierige muziek van John Ottman mocht er wezen.
Zover ik weet heeft Bryan Singer hierna geen bijzondere films meer gemaakt en ik verwacht ook niet dat hij deze film nog ooit zal evenaren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nelyubov (2017)

Alternatieve titel: Loveless, 23 oktober, 00:31 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Uitstekend drama dat begint met de beelden van een schitterend Russisch winterlandschap. De (v)echt-scheiding zo herkenbaar voor mij en waar niks typisch Russisch aan is vond ik zeer goed weergegeven. Tja, niets is zo vreselijk als je wilt gaan scheiden maar een van beiden kan het huis niet gelijk uit. Dat leidt in het ergste geval tot slaande ruzie. Had in mijn geval - en dan heb ik over mijn scheiding zo'n pakweg 35 jaar geleden - niet veel gescheeld. Maar genoeg hierover, verder over de film.
Mooie naaktscène trouwens tussen Zhenya en die eenvoudige man en ook die scène van die mensen die op zoek waren naar de jongen en dat in een winters landschap was zeker het aanzien meer dan waard. Hilarisch ook die scènes met die moeke van Zhenya en die scène waarbij de boze (ex)echtgenoot Zhenya de auto uitzette. Genoeg dus om deze film door mij met minstens een 4.0* te waarderen ware het niet dat deze film toch nog iets verrassends in petto had. Was die jongen in het mortuarium nu wel of niet de zoon van Boris en Zhenya. Zhenya zei van niet, maar was dat niet ontkenning of beter gezegd verdringing. Ik denk van wel. De flyer aan het einde over de vermissing van de jongen doet anders vermoeden maar ze kunnen het ook vergeten zijn om die weg te halen. Tja, wat is het nu? "Vul zelf maar in" lijkt de regisseur te zeggen. Een antwoord van zijn kant blijft in ieder geval achterwege. En laat ik dat nu juist het sterke vinden in deze film, anders zou het weer zo'n doorsnee film van een vermist persoon zijn geworden waar we er al zo veel van gezien hebben.

4.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Apocalypse Now (1979)

Alternatieve titel: Apocalypse Now Redux, 22 oktober, 09:54 uur

Deze klassieker weer eens herzien. Niet meer zo onder de indruk als toen bij mijn eerste kijkbeurt en dat ligt toch vooral aan te veel overbodige scènes - de ontmoeting met de Fransen bij voorbeeld - die soms flink de vaart uit de film haalden. De boottocht is nog steeds erg mooi dat wel. Af en toe leek het net of je naar een roadmovie zat te kijken maar dan over water. Had voor mij zo de hele film mogen blijven. Het gaf de film doorgaans ook een zeer beklemmende sfeer. Ook het einde mocht er wezen uiteraard en dat onder de muziek van The Doors. "The End". Inderdaad ja The End.

4.0* na herziening

» details   » naar bericht  » reageer  

Avalon (2001)

Alternatieve titel: アヴァロン, 11 oktober, 18:11 uur

Deze film heeft mij overdonderd en dat heeft vooral te maken met de schitterende special effects. Visueel was deze film voor mij een lust voor het oog en tevens was ik ook zeer gefascineerd door het spel van Malgorzata Foremniak (Ash). Ik vond haar ook een zeer aantrekkelijke vrouw om te zien.
Deze film vond ik overigens niet makkelijk. Om het verhaal goed te kunnen doorgronden zullen voor deze film meer kijkbeurten nodig zijn, denk ik.
Minpuntje van deze film vond ik de scene waarbij Stunner in close-up voedsel naar binnen propte. Die scene had beter weggelaten kunnen worden, want die vervulde volgens mij geen enkele funktie.
De muziek daarentegen, de uitvoering van "Avilon" oa vond ik magistraal.
Wel vreemd vind ik waarom Mamoro Ushii voor deze film Polen als lokatie en verder Poolse acteurs heeft uitgekozen. Ik had een door en door Japanse film verwacht.

Waardering 4,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Blade Runner (1982)

Alternatieve titel: Blade Runner: The Final Cut, 9 oktober, 21:01 uur

Was ik er 8½ jaar geleden toen ik deze film voor het laatst gezien had nog enthousiast over, nu na herziening viel hij mij behoorlijk tegen. Dat ligt zeker niet aan de cinematografie - die is dik in orde - maar het verhaal - nog leger dan leeg - sprak mij totaal niet meer aan. Dat overkwam mij na herziening ook bij de S/F film 2001: A Space Odyssey. Het begint er sterk op te lijken dat het genre science fiction bij mij in een vrije val geraakt. Zeker als al het gedoe zich in de ruimte afspeelt of in een oord zoals hier bij Blade Runner waar alle daglicht lijkt te zijn verdwenen. Tja, ik houd toch wel van Moeder Aarde met al zijn ongemakken. Een film met het onderwerp replica's is in ieder geval niet langer meer aan mij besteed. Blijft de vraag over of ik me nog wel moet wagen aan Blade Runner 2049. Ik heb er een hard hoofd in zeker gezien de lengte van die film. Blade Runner uit 1982 duurde mij al lang genoeg.

3.0* na herziening

» details   » naar bericht  » reageer  

Dolls (2002)

Alternatieve titel: ドールズ, 8 oktober, 16:39 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom (2003)

Alternatieve titel: Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring, 7 oktober, 22:00 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Het is weer ruim 8½ jaar geleden dat ik deze film voor het laatst gezien heb en daar mijn interesse in filosofie de laatste tijd weer enorm is toegenomen werd het weer eens tijd voor een herziening. Want deze film is natuurlijk een puur filosofische film die gaat over de cyclus van het leven, prachtig weergegeven in vier delen, elk een seizoen voorstellend. Een stukje oosterse wijsheid dus hoewel ik er ook een stukje Nietzsche in herken. Dat klinkt vreemd misschien maar schreef Nietzsche niet in zijn "Also Sprach Zarathustra": "Alles gaat, alles keert terug; eeuwig wentelt het rad van het Zijn". En daar gaat het in deze film dus duidelijk over.
Behalve een prachtig stukje Oosterse filosofie blinkt deze film vooral uit in de wijze hoe de landschappen worden weergegeven. Van grootse schoonheid! Ook de score paste uitstekend bij deze vooral rustgevende film. Qua verhaal vond ik het gedeelte dat zich in de zomer afspeelde het mooiste. De jonge monnik die verliefd werd op de vrouw en even vergat dat hij monnik was. In zijn sterke verlangen naar die vrouw herkende ik iets van mijzelf. Ook dit soort verlangens heb ik meermalen gehad en helaas ervaren als zeer pijnlijk, iets waar ik niet snel genoeg vanaf kon zijn. Ook de jonge monnik zou dat pijnlijke ervaren. Dat werd vooral duidelijk in het 3e deel.
Kort samengevat:
Deze herziening van de voor mij verreweg beste film van Kim ki-duk is mij weer uitstekend bevallen en voor mij aanleiding om deze film te waarderen met het hoogste hier op MovieMeter gehanteerde waardering cijfer.

5.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Gwai Wik (2006)

Alternatieve titel: Re-cycle, 2 oktober, 21:07 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details