menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van wibro. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2017, februari 2017, maart 2017, april 2017, mei 2017, juni 2017, juli 2017, augustus 2017, september 2017, oktober 2017, november 2017, december 2017, januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018

Wad - Overleven op de Grens van Water en Land (2018) 3,0

afgelopen zondag om 18:48 uur

Deze documentaire heeft twee minpunten: De voice-over en de muziek. Voegen helemaal niets toe aan deze docu, integendeel zelfs. Ze zorgen meer voor afbreuk. Waarom moet het gedrag van de dieren zo nodig verklaard worden? Dieren in de natuur falen nooit in hun gedrag zo lang de mens er zich niet mee bemoeit. Gewoon laten zoals het is. Waar is die muziek voor nodig? De vogels en de zeehonden maken toch al genoeg muziek.
De beelden van de natuur zijn verder best gaaf, zonder meer. Dit had dus zonder de door mij genoemde minpunten best een goede documentaire kunnen worden.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Todos Lo Saben (2018) 2,0

Alternatieve titel: Everybody Knows, afgelopen donderdag om 22:09 uur

Deze film die ik gisteravond bekeken heb duurde voor mijn gevoel oneindig lang en dat is natuurlijk geen goed teken. Tja, het is al vaker gebleken; films die gaan over familieproblemen zijn meestal niet aan mij besteed. Ook deze film niet. Ik slaagde er niet in mij in te leven in de personages. Het liet mij allemaal Siberisch koud. Ook op visueel vlak had deze praatfilm - tja er werd wat af gekletst - helemaal niets te bieden op een scène na dan. Die scène van Irene en die knul in de klokkentoren. Voor mij verreweg de mooiste scène in deze voor mij zeer teleurstellende film die mij totaal niet wist te boeien. De cast met bekende acteurs zoals Penelope Cruz en Javier Bardem veranderde daar helemaal niets aan. Zelden heb ik mij zo verveeld bij het zien van een film.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Niemand in de Stad (2018) 3,5

5 oktober, 01:07 uur

stem geplaatst

» details  

Tirez sur le Pianiste (1960) 3,5

Alternatieve titel: Shoot the Piano Player, 3 oktober, 20:44 uur

stem geplaatst

» details  

The Sisters Brothers (2018) 3,0

2 oktober, 23:30 uur

stem geplaatst

» details  

The Children Act (2017) 3,0

23 september, 23:07 uur

In zoverre het in deze film ging over het rechtspreken inzake ingewikkelde ethische kwesties vond ik deze film best interessant, maar na het oordeel over de 17-jarige jongen door Fiona Maye zakte mijn interesse helemaal weg. In kon mij in de persoon of beter gezegd godsdienstwaanzinnige Keven Henly absoluut niet inleven. Het stalken door die knul van Fiona vond ik zelfs uiterst irritant. Het leek wel of Fiona voor Kevin de plaats van God had ingenomen. Op het einde werd het nog verschrikkelijk sentimenteel ook. Die zangpartij van Fiona en dan die momenten dat Fiona haar emoties niet meer de baas was trok ik gewoon niet. De mooiste scènes vond ik nog die tussen Fiona en haar echtgenoot Jack en om niet te vergeten die met Fiona's assistent Nigel. Die laatste zorgde tenminste nog voor een vrolijke noot.
(reactie op ander bericht)

Het christelijk geloof wordt hier niet aangevallen maar een sekte die pretendeert het ware christelijk geloof in pacht te hebben. Dat de islam hier volledig van kritiek wordt gevrijwaard is natuurlijk volledig terecht want het gaat in deze film niet over moslims maar over o.a. jehova's getuigen. Met jouw reactie over "What Will People Say" ben ik het trouwens volledig eens.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Hva Vil Folk Si (2017) 3,0

Alternatieve titel: What Will People Say, 22 september, 23:45 uur

Van het verhaal moet deze film het van mij niet bepaald hebben. Daarvoor vond ik het niet geloofwaardig genoeg. En dat geldt niet alleen voor het einde maar ook voor enkele handelingen door Nisha die ik als uiterst naïef beschouw. Als je pa elke avond op bedinspectie gaat, dan ga je toch niet stiekem een knul toelaten in jouw slaapkamer.. Nisha had toch moeten weten dat daar grote moeilijkheden van konden komen. En dan nog maar te zwijgen over het avond- of nachtelijke uitstapje in Pakistan met een knul waarbij zij helaas door drie zeer "vriendelijke" politieagenten betrapt werden. Nisha had toch ook moeten weten dat zo'n uitstapje in het zeer conservatieve Pakistan niet kan. Dat is vragen om moeilijkheden met alle gevolgen van dien.
Interessant is het thema dat gaat over integratie natuurlijk wel, waarbij ik mij de vraag stel of zo'n integratie van niet-westerse migranten ooit wel heeft plaats gevonden. Ik denk dat iedereen van niet westerse afkomst zeer sterk aan zijn cultuur verbonden is en die ook wil beschermen. Je kunt die ouders van Nisha dus eigenlijk niets kwalijk nemen. Zij voelen dat nu eenmaal zo. Het is nu eenmaal cultureel bepaald. Je zou des te meer de naïevelingen meestal van linkse huize die denken dat de wereld maakbaar is aan moeten spreken op het mislukken van de integratie. Een immigrant - hier de Pakistaan dus - blijft in zijn hart altijd een bewoner van het land waar zijn wortels liggen en dat geldt in Nederland zeker ook voor de Turk en de Marokkaan. Daar is niets mis mee. Gewoon elkaar in zijn waarde laten. Let wel! dat geldt uiteraard voor beide kanten.
Positief van deze film vond ik wel dat er over de islam niet gesproken werd. Daar gaat het hier niet over. Dit soort cultuurverschillen vind je ook in niet-islamitische landen.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Butterfly Tree (2017) 3,5

Alternatieve titel: The Insect King, 22 september, 13:31 uur

Op visueel vlak zeker geen onaardige film. Vooral de surrealistische scènes oogden bijzonder mooi maar naar het einde toe ging het dramatische mij toch te veel overheersen en liet deze film mij toch niet helemaal met een voldaan gevoel achter. Misschien waren mijn verwachtingen aanvankelijk te optimistisch en had ik toch te veel het gevoel met een feel-good movie te maken te hebben. Dat bleek dus niet het geval te zijn. De opening op de song "Mad About You" van Hooverphonic was niettemin zeer mooi.

3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Si Shi Qing Chun (2018) 3,5

Alternatieve titel: Flavors of Youth, 22 september, 02:22 uur

Niet onaardig. Volgens mij is dit drieluik ook de eerste Chinese animatiefilm die ik ook gezien heb. Helaas mist deze film wel originaliteit. Ik heb het allemaal al zo vaak voorbij zien komen in Japanse animatiefilms. Aan de naam te zien is de regisseur van het tweede filmpje geen Chinees maar een Japanner. Verwonderlijk is dat trouwens niet want Japan is nu eenmaal ook co-producent.
De verhaaltjes van dit drieluik deden mij niet zo veel, het zijn toch vooral de animaties waarop ik dit soort filmpjes beoordeel en die waren nogmaals best o.k.

Waardering; nog net een 3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Mandy (2018) 4,0

16 september, 02:08 uur

Deze film bekeken in een uitverkochte zaal in arthouse Lux wat niet zo vreemd was want het was een éénmalige vertoning. Daar ik zeer goede herinneringen heb met die eerste film van Cosmatos "Beyond the Black Rainbow" kon ik deze film niet laten schieten. En ja, ik kreeg wat ik verwachtte. Een soort LSD trip die me vooral als ik die geharnaste motorrijders zag sterk deed denken aan Mad Max. Ook invloeden uit Conan the Barberian vielen duidelijk op. Op visueel vlak ook zeker een film die de moeite waard is gezien het rood, groen en blauw kleurengebruik. Tja, inhoud moet je in deze wraakfilm niet zoeken, maar so what. Gewoon alles langs je heen laten gaan met het verstand op nul. Dat deed ik tenminste en de tijd vloog om.

4.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Ninkô no Junan (2016) 3,5

Alternatieve titel: Suffering of Ninko, 15 september, 21:41 uur

Nou, deze film maar eens bekeken dit gezien het naakte vrouwen-quota dat volgens Cikx flink werd overschreden. Dat viel mij nog enigszins mee maar als ik de film hier alleen op zou moeten waarderen, dan kreeg de film van mij toch een flinke onvoldoende want ik vond dit het minst boeiende van de film. Die vrouwen zagen er bovendien nog lelijk uit ook, maar ja, ik houd niet van Japanse vrouwen in kimono's.
Wat deze film voor mij boven het gemiddelde uitstak was de regelmatige overgang van de realistische beelden naar tekeningen en animaties. Die zagen er bijzonder fraai uit. Vooral de overgang naar die zwart-wit tekeningen in het begin was om van te smullen zo mooi. Ook de soundtrack vond ik zeer goed. Zoals die scène op de muziek van de bolero van Ravel. Na zo'n 40 minuten vond ik het wat saai worden maar de laatste 10 minuten waren dan weer erg goed.

Waardering: nog net een 3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

BlacKkKlansman (2018) 3,5

15 september, 00:37 uur

Beter dan ik had verwacht. Voor mijn gevoel duurde de film in ieder geval niet te lang. Het onderwerp is best wel interessant maar wordt uiteraard wel getoond vanuit de gekleurde bril van Spike Lee. De Afro-Americans worden door hem als intelligent neergezet en de leden van Ku Klux Klan als zeer dom. Bij het afgeven door die KKK leden op negers en joden en nog meer moest ik denken aan die mensen van die bekende politieke partij in Nederland onder aanvoering van die leider met het blonde kapsel die ook zo lekker kunnen afgeven op diegenen die niet in hun straatje passen. Welke diegenen zijn dat mag voor iedereen duidelijk zijn. Neutraal is Spike Lee dus zeker niet, maar ja, Spike Lee is dan ook een Afro-American. Wel grappig overigens hoe die leden van de KKK zich erin lieten luizen en die dikke moeke die de bom moest plaatsen, die werkte gewoon op mijn lachspieren, zo dom oogde zij.
Het grote pluspunt van de film vind ik de cast. Iedereen vervulde zijn of haar rol met vakmanschap. De laatste 10 minuten had overigens beter weggelaten kunnen worden. Totaal overbodig want hiermee laat Spike Lee te duidelijk overkomen dat het een politieke film is waarbij vanuit zijn perspectief de whites de bad guys zijn en de blacks de good guys. In werkelijkheid is het natuurlijk niet zo simpel. Nogal zwart-wit denken dus van Spike Lee waar ik opvallend weinig films van heb gezien.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Pikovaya Dama. Chyornyy Obryad (2015) 3,0

Alternatieve titel: Queen of Spades: The Dark Rite, 14 september, 02:51 uur

Niet slecht maar we hebben het allemaal al zo vaak gezien. Het gebruik van spiegels in horrorfilms, jonge meisjes die bezeten worden op de manier zoals in The Exorcist en nog vrij recent in The Conjuring 2. Niets nieuws dus. De spanningsopbouw van Queen of Spades is O.K. dat wel en het ziet er visueel vlak niet onaardig uit, maar het komt in de verste verte toch niet in de buurt van die andere Russische horrorfilm III - The Ritual die in hetzefde jaar gemaakt werd als deze Pique Dame waarvan er ook een stille versie bestaat uit 1916.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Jeune Femme (2017) 3,0

Alternatieve titel: Montparnasse Bienvenüe, 12 september, 17:49 uur

Tja, die Paula was nu niet bepaald een vrouw waarmee ik mij kon inleven. Een en al hysterie vooral in het begin. Ik moest onmiddellijk denken aan die vrouw die in de omgeving van Filmhuis Lux regelmatig aan het bedelen was en die je als je niks gaf je de huid vol schold. En die moeder van Paula, die was ook niet de meest gezellige. Integendeel zelfs. Neen, dan had ik toch meer sympathie voor de mensen die Paula op hoor zwerftocht door Parijs tegenkwam, zoals het meisje Lila en haar moeder en Ousmane. Verder is Jeune Femme geen onaardige film maar toch een die mij niet voldoende wist te boeien. Betere films in dit genre gezien.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Dogman (2018) 4,0

7 september, 00:23 uur

Een van de betere Italiaanse films die ik de laatste jaren gezien heb. De film kent een zeer goede spannings-opbouw en met de hoofdpersoon Marcello - uitstekend gespeeld door Marcello Fonte - ga je je gedurende de film ook helemaal meevoelen. Wanneer gaat hij die bruut Simoncino eens te grazen nemen. Je voelt het aankomen en je verwacht uiteraard dat hij die agressieve en lelijke hond die je in de opening van de film te zien krijgt op hem los gaat laten. Klinkt wel logisch eigenlijk maar Marcello had iets anders in petto. Hij lokt die bruut in een hondenhok om zogenaamd drugsdealers te kunnen verrassen en doet voorts het hok op slot Het is ook de enige zwakke scène in de film want je moet toch wel een enorme dombo zijn als je je door zo'n sullig iemand als Marcello zo laat verrassen. Het beklemmende einde daarentegen vind ik van grote schoonheid.

4.0*

» details   » naar bericht  » reageer