menu

Hier kun je zien welke berichten Justinvdk als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Bangrajan (2000)

Alternatieve titel: Bang Rajan: The Legend of the Village Warriors

4,0
Wat een geweldige film.

Allereerst moet ik zeggen dat je deze film niet moet kijken om het originele verhaal. Een groepje dorpelingen die een groot leger tegenhoud, het is weleens eerder gedaan. Maar in deze film wordt het wel erg goed uitgevoerd. De vecht scènes zijn erg goed verfilmd en de actie ziet er gaaf uit, Er wordt door de regisseur niet geschuwd om eens wat flinke moordpartijen in beeld te laten zien. Ook trakteert hij ons op prachtige beelden van de omgeving.

De personages vond ik aan het begin nogal lastig uit elkaar te houden, later ging dit een stuk beter. De verschillende zij plotjes waren leuk om naar te kijken, denk aan de liefdeskoppeltjes en die dronken strijder op zijn buffel. Naarmate de film vordert neemt ook de dreiging van het Birmese leger toe en daardoor lopen de spanningen binnen de groep ook op. Een aantal mannen maakt domme fouten waardoor het dorp gevaar loopt. Daarna is het tijd voor het, fantastische, eind gevecht. Zoals je wel aan ziet komen loopt het gevecht uit op een groot verlies voor het dorp, ze gaan immers allemaal dood. Echter is zo wel de cirkel rond en hebben de inwoners van Bang Rajan een goede en eervolle strijd geleverd.

Pluspunten:
- De gevechten
- De prachtige beelden
- Sommige personages
- Het sfeertje

Minpuntje zou ik dan noemen dat het acteerwerk wel iets beter had gekund. Maar toch geef ik een zeer mooie 4,5*

Boyhood (2014)

4,0
Vanmiddag eindelijk Boyhood gezien. Het is ook pas nu de film helemaal af is dat ik eigenlijk pas besef waar ik naar gekeken heb. Vanaf een kleine kleuter tot een volwassen student, alle fases tijdens het opgroeien komen voorbij. Het is echt heel bijzonder om te ervaren. De cast doet het allemaal prima, met Hawke als uitschieter in de rol als de vader. Ook mooi zijn de herkenbare momenten die Mason (en ook zijn zusje) meemaken.

Er waren wel wat kleine minpuntjes voor mij. Hoewel de lange speelduur voelde sommige dingen nog steeds een tikkeltje overhaast aan. Zo kwamen de relaties met de stiefvaders op mij wel wat out of the blue over. Ook mistte ik toch een echte band met Mason en Samantha. Ze deden hun eigen ding, zonder echt sociaal te zijn en hun best te doen. Dat werd naarmate de film vorderde alleen maar erger eigenlijk. Maar tegelijkertijd vond ik de fase waarin zij verkeerden wel weer erg interessant en het was leuk om te zien hoe ze daar op reageerde. Het zijn eigenlijk ook maar kleine minpuntjes, want echt storen deed het me niet en er was nou eenmaal simpelweg te veel om wel van te genieten. Visueel was het prachtig, de soundtrack was goed en bijpassend en het was gewoon erg fijn om het leven van Mason en de mensen om hem heen te volgen. Zeker een van de beste films van het jaar en eigenlijk voor iedereen wel een must-see. Een ruime 4*

Dunkirk (2017)

4,0
Gisteren gezien. Audiovisueel echt magistraal, bovendien viel er ook genoeg te genieten aan mooie shots. Een band met de personages krijg je niet zo, maar ik had niet het idee dat het nodig was. Met zoveel soldaten vechtend voor hun leven is er niemand die meer waard is dan een ander. Ik genoot ook vooral van de enorme insensiviteit gedurende de hele film. Het was echt overleven en er zaten bikkelharde scenes in. Ik merk nu wel dat ik echt bijna de hele film op het puntje van mijn stoel zat en daardoor ga ik toch ook voor deze film wel voor vier sterren. Niet Nolan's beste, zeker niet, maar ik heb echt wel genoten en kijk al uit naar zijn volgende project.

Quick and the Dead, The (1995)

3,5
Deze Western viel mij 100% mee. Van te voren had ik eigenlijk gewoon een middelmatige film verwacht, maar ik kreeg veel meer te zien.

Allereerst, het verhaal is natuurlijk niet bijzonder boeiend. Een cowboy die meedoet aan een toernooi om haar vader te wreken. Desondanks weet de regisseur er een goedlopend geheel van te maken. De film weet vrijwel de gehele speelduur te boeien en dat is knap.

De cast heeft natuurlijk een aantal grote namen. Sharon Stone doet het niet verkeerd als een op wraak beluste cowboy, maar de echte ster van de film vind ik toch Gene Hackman. Hij zet een erg goede badguy neer (iets wat hij in Unforgiven ook deed). Hij heeft de uitstraling van een corrupte sheriff en doet het erg goed. Ook de rest van de cast doet het goed, met Rusell Crowe en DiCaprio.

Een mooi, logisch einde, wat wel wat voorspelbaar is. De film blinkt nergens in uit, maar scoort desondanks een ruime voldoende. Aanradertje voor de liefhebber.

Sharknado (2013)

1,0
Ik vind zulke films soms nog wel leuk, als die films zichzelf niet te serieus nemen, maar dat doet deze dus wel. Weet niet eens waar ik moet beginnen. Naja, ik zal het eens proberen. Allereerst is de CGI echt tenenkrommend slecht. Ik heb nog nooit zulke lelijke haaien gezien. Die zagen er echt niet uit. Witte haai, hamerhaai, het was allemaal lelijk. En dan die tornado's. Dat zag er ook echt niet uit he. Maarja, dat weet je van zulke films dus het visuele is het ergste nog niet eens.

Wat dat wel is, tja. Het acteerwerk kan ik beter ook niet over beginnen. Vraag me wel af wat Tara Reid in deze film doet, die had zeker heel dringend geld nodig voor de nodige drugs aan d'r kop te zien, kan me niet voorstellen waarom ze zich anders zo erg verlaagd. De rest van de 'cast' hebben ze zeker van straat geplukt, want dat kan echt niet hoor. Iemand vliegt uit een helicopter en wordt opgegeten door een haai en dan doe je iets wat op schreeuwen of huilen moet lijken, maar dan met een behoorlijke grijns op je gezicht. Nee, volgens mij is elke willekeurige passant die de studio in is gelopen aangenomen.

Het script neem je natuurlijk op voor hand al niet serieus, maar dit is wel heel erg. Vliegende haaien in tornado's. En zelfs in zo'n script kan het verhaal nog rommelen blijkbaar. Het weer bijvoorbeeld, dat was nog wel het toppunt. Het sloeg per seconde om en op het ene moment schijnt de zon en vijf secondes later raast er een ware storm en vliegen de haaien je om de oren. Dan nog het afwisselen tussen gefilmde beleden en echte live footage, nog zo iets. Op het ene moment zit je bij de hoofdpersonen in de auto, daarna zie je live beelden van een brandweer die ze ergens uit een nieuwsbericht van CNN hebben geplukt ofzo. Ook erg grappig dat ze elk moment bij toeval een goede winkel tegen kwamen. "Hé, de auto is kapot, laten we een andere zoeken. Oh he, er is een autoverhuurbedrijf aan de overkant van de straat. Wat een geluk!". En toen zaten ze zich klaar te maken voor een of ander eind gevecht ofzo en zochten ze wapens. Zegt die knul ineens, "Ja, die winkel aan de overkant heeft alle wapens die we nodig hebben!". Yippie-ya-yee, time to kill some sharks. Blijkbaar is dat nog niet dramatisch genoeg want er worden ook nog wat gezinsdrama's tussendoor gegooid. Tot zover een poging om jezelf te redden en de film niet te serieus te nemen.

Ondertussen is het gros van de personages wel dood volgens mij, als we ons gaan wagen aan een gevaarlijke operatie om de inwoners van LA te redden. We vliegen een orkaan in met een helicopter en gooien bommen in de tornado! Gek genoeg werkt het ook nog, maar niet voordat we de scharrel van de hoofdpersoon opgegeten te zien worden door een voorbij vliegende haai, nadat ze op dramatische wijze uit de heli viel (lees; voor je het weet zit onze piloot in z'n eentje in de heli zonder dat je het goed zag) Nou, eind goed al goed denk je, maar uiteraard worden onze hoofdpersonen nog lastig gevallen door naar beneden vallende haaien. Onze hoofdpersoon besluit dan maar met kettingzaag en al een haai in te duiken (zie foto) om er een eind aan te maken. In een normale film ben je natuurlijk al in tienduizend stukken gescheurd voordat je überhaupt in z'n maag zit, maar nee, onze held zaagt zich een weg naar buiten. En raad eens, de scharrel van onze held bleek toevallig in die haai te zitten en ze is nog in leven ook! Totaal niet open gereten door de tanden van de haai ofzo, maar gewoon intact! De zoon van onze held vind blijkbaar dat hij inmiddels recht heeft op een gezellige avond en bekommerd zich maar over haar, terwijl de vader maar weer naar z'n ex Tara Reid toegaat. Waar de regisseur het lef vandaan haalt om zijn naam zo duidelijk in de openings credits te zetten is mij een raadsel. Of hij heeft een andere film gezien dan zijn eigen werk, of hij heeft zoutzuur in z'n gezicht gegoten voordat hij het eindresultaat zag.

Een welverdiende 1* van mij. De enige reden dat ik geen 0,5* geef is vanwege de toch wel; aanwezige knappe dames en omdat ik toch wel heb gelachen om hoe slecht het is.