• 9.369.925 stemmen

Oorsprong: Nederland

Met onder meer: Eva Jinek

Oorspronkelijke taal: Nederlands

Release datum: zondag 8 september 2013

Eerst uitgezonden op: Nederland 2 (Nederland)

• Videoland Bekijk via Videoland
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Jinek

Jinek is een Nederlands praatprogramma dat van 2014 tot 2019 uitgezonden werd bij de publieke omroep. Sinds januari 2020 wordt het programma uitgezonden door RTL 4. Elke werkdag schuiven er gasten uit de actualiteit aan bij presentatrice Eva Jinek. Onderwerpen uit de media, cultuur, sport en maatschappij worden met een scherpe blik behandeld.

Seizoenen

Komt er een Jinek seizoen 18?

Acteurs en Actrices

zichzelf

Nikkie Tutorials

Meningen over Jinek

neo

zondag 13 september 2020
Jinek seizoen 11 Voordat ik überhaupt kritiek lever op Jinek, is er een wijdverspreid probleem bij soortgelijke nieuwsprogramma's en praatprogramma's. Een programma als Buitenhof volg ik al minstens 20 jaar. Het fijne van dit programma is dat het nog steeds vrijwel ongewijzigd is, gericht op politiek, maar helaas wel wat modernere elementen gebruikt. Sociale media invloeden zijn vooral de boosdoener en wat mij betreft weinig relevant. Er zijn andere vergelijkbare programma´s waar ik lang waarde aan hechte, maar dat is inmiddels wat ook minder geworden. Wie heeft bijvoorbeeld bedacht dat Nova omgetoverd moest worden tot Nieuwsuur, inclusief sport? Belachelijk. Ook door de invoeging van NOS journaal elementen is dat programma zijn karakter voor een deel verloren. Desondanks de sport heeft dit programma nog altijd sterke journalistieke waarden. Binnen de journaals, andere nieuws- en praatprogramma's is er een sterke focus ontstaan omtrent de 'mening van het volk'. Een gemiddelde verslaggever is soms slecht deels serieus te nemen, wel om hun ervaring, kennis, maar de volledige infantiele manier van praten kan ik weinig mee. Als er in een praatprogramma daadwerkelijk een direct betrokkene bij een maatschappelijk probleem zijn mening uit of zijn ervaring kenbaar maakt, dan kan dit vaak nog tot interessante materie leiden. Helaas is de focus meer en meer verschoven naar mening van weinig relevante personen, die soms wel maar vaker weinig van de materie weten. Ik erger mij vooral aan de vox populi, die ik op elke hoek van de straat ook wel kan horen. Ik wil mensen die hier overstijgend over kunnen spreken, niet Jan en alleman. Zit er een populaire zanger aan tafel, dan zal deze ook gevraagd worden naar zijn mening over geopolitiek. Het is zelden voorgekomen dat deze iets zinnigs had te melden. Dan de vele praatprogramma's.... Laat ik mij beperken tot de Pauw, Pauw & Witteman, Beau, Jinek, Tan, Huys en De Wereld Draaid Door.. Tja, ik denk dat elk praatprogramma heeft gefaald. Het dieptepunt was misschien wel Huys, maar dat heeft op zich niet met zijn kwaliteiten te maken, maar gebrek aan eigen inbreng. Vandaar dat ik overduidelijk kies voor Humberto Tan. Vriendelijke, nette man, maar scherp zijn is hem compleet vreemd. Los van de presentator was vooral Dwdd als programma overwegend een aanfluiting. De tergende hoeveelheid schouderklopjes maakte het anders als de andere, hoewel het mij ook wel heeft geïnspireerd. Er was vrijwel geen aflevering waarbij ik niet hele stukken over onzinnige sport en muziekonderwerpen heb doorgespoeld. Sinds je dit soort programma's kan terugzien heb ik hier gretig gebruikt van gemaakt, vooral om de complete nonsens te kunnen overslaan. Waarschijnlijk welbekend zijn de overgangen van persoonlijk leed, urgente onderwerpen afgewisseld met irrelevante zangers met een nieuw televisie programma. Absurd. Maar het is wel een zegen dat ik nu al heel wat jaren de onzin er uit kan filteren, net als bij bijvoorbeeld de sportpagina van een krant. Eva Jinek is zowel bij de Npo als de commerciëlen hetzelfde. Wat ik haar en haar redeactie vooral kwalijk neem is dat ze het prima vinden om die absurde schakelingen te maken. Je zou kunnen zeggen dat dat soort irrelevante zangers meer thuishoren bij commerciëlen, maar ook de publieke omroep draagt hier evenveel aan bij, al lang voordat Jinek een praatprogramma kreeg. Als ze echt kritisch is, dan is het vuurwerk, maar dat gebeurt slechts sporadisch Bij eerdere televisie- en radioprogramma´s was ze wel in vorm.. De meest treffende vergelijking kan gemaakt worden met Twan Huys. Verreweg de beste presentator als het binnen zijn straatje past. Met zijn eigen programma heeft hij echter totaal geen mogelijkheid gehad om het zijn eigen signatuur te geven. Als iemand op de tafel ging dansen, dan stond hij er bij als een boer met kiespijn. Gelukkig is hij weer terug waar hij thuishoort. Jinek daarentegen voelt zich wel thuis in die kolderieke showbizz en dat is aan haar te merken, met een glinstering in haar ogen, ook als een onderwerp over Amerika aan bod komt, maar dat heeft een van der Linde ook. Het is fijn dat je als algemene kijker aanvoelt dat ze haar zelf is, maar als individuele kijker interesseert mij dat eigenlijk niet zoveel. Ik kijk dit soort programma´s als aanvulling op de krant en nieuwsprogramma´s, niet voor luchtigheid. Helaas is dit bij veel praatprogramma´s al lang schering en inslag. Al deze praatprogramma´s zijn een samenwerking van de omroep, redactie en presentator, maar ik kan ze slechts deels serieus nemen. Ik plaats dit bericht nu bij een seizoen van Jinek, maar zou dit bij vrijwel elk ander soortgelijk programma ook kunnen plaatsen. Zonder twijfel blijf ik haar en andere programma´s volgen, maar zal wel nooit erg tevreden zijn. Ook dit specifieke seizoen heb ik om eerdere redenen niet volledig gezien, maar ik zal elke aflevering zonder twijfel deels terugkijken. Ik heb veel meer waardering gekregen voor een willekeurig programma wat overduidelijke een bepaalde signatuur heeft, en niet van alles beoogt te willen zijn. Die zijn er vooral op minder serieus vlak in overvloed, niet dat ik er naar zal kijken. Het is jammer dat een seizoen als dit dusdanig wisselend is in kwaliteit, met vele innemende en journalistieke fijne momenten tegenover waarschijnlijk meer onzinnigheden. Een stem, 2 sterren, is misschien te veel.