• 9.505.283 stemmen

Oorsprong: Nederland

Ontwikkeld door: Henk Lokman

Met onder meer: Jan Blaaser, Hugo Metsers en Rudi Falkenhagen

Release datum: zaterdag 26 november 1977

Eerst uitgezonden op: Nederland 2 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Hollands Glorie

We zien het levensverhaal van Jan Wandelaar. Wandelaar werkt zich op van matroos op de zeesleepvaart tot internationaal vermaard kapitein. Maar voor het zover is, overkomt hem nog een hele hoop ellende. Hij moet zware tegenslagen incasseren, zoals uitzuigerij door de reders en de dood van zijn vrouw na de geboorte van hun tweede zoon. Hij komt zelfs in de gevangenis terecht, nadat hij de onderdirecteur van een rederskantoor in elkaar slaat. Terug uit de gevangenis richt hij vervolgens zijn eigen succesvolle zeesleepmaatschappij J. Wandelaar & Co op. Zo laat hij zien dat hij er niet onder te krijgen is.

Meningen over Hollands Glorie

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

zondag 4 oktober 2026
Hollands Glorie seizoen 1 Het is al een mooi tijdje terug dat ik deze serie tegenkwam, en dit is wel een beetje jeugdsentiment waar ik deze serie al eens zag als kind/ tiener, bovendien had mijn vader twee boeken van de schrijver Jan de Hartog in de boekenkast staan waaronder deze Hollands Glorie. Dus was het geen moeilijke keuze om deze serie eens even aan te slingeren samen met die oude man die hier ook duidelijk van genoten heeft. Ikzelf moet ook nog ergens een boek van de schrijver hebben, ik meen De Commodore, maar dat geheel terzijde. En opzich hoef je hier niet lang mee bezig te zijn om de kwaliteit te herkennen, duidelijk is dat hier wel wat tijd en moeite in is gaan zitten en er ook zeker een behoorlijke cast voor opgetrommeld is. In hoeverre het boek nageleefd wordt kan ik niet zeggen want mocht ik deze gelezen hebben dan is dat toch wel behoorlijk lang geleden. Uiteraard heeft een serie uit eind jaren '70 niet de flair van iets hedendaags, sommige dingen kunnen dan ook best wel als houterig, gemakkelijk of overacting ervaren worden, maar daar doe je een serie als deze toch ernstig te kort mee waar je zeker oog voor de leeftijd moet hebben. En het beeld is duidelijk, want het leven aanboord van een schip, of in dit geval de zeesleepvaart, is niet te benijden. Je moet er maar zin in hebben, maanden van huis, in zo'n drijvende tobbe, zwetend en stinkend, als haringen in een ton, en dan ook nog speelbal voor een reder die je rondstuurt naar hem uitkomt er niet rekening mee houdend dat je al bijna een jaar van huis bent. En die reder in de vorm van Kwel is niet mals, daar gaat ook nog heel wat van komen waar afpersing, misbruik en chantage schering en inslag is om vooral het Monopoly van de zeesleepvaart te behouden. Het is met recht de strijd tussen rijk en arm, het gevecht tussen de gevestigde orde en een simpele arbeider waar het er weinig vriendelijk aan toe gaat en men serieus probeert Wandelaar met de grond gelijk te maken. Maar onder het motto 'luctor et emergo' gaat wandelaar niet bij de pakken neerzitten en maakt er op creatieve en gewaagde wijze heel wat van met onder andere de gewaagde kolensleep naar Azië. Dit aangevuld met een uitstekende cast, heel wat Nederlandse corrieveeën en anders wel acteurs aan het begin van hun carrière, vele kleurrijke karakters, nog meer humor en kostelijke situaties en momenten zoals bijvoorbeeld de kok die anti malaria pillen krijgt toegediend en hoe de bemanning iedere keer ladderzat en zingend op de melodie van De Parelvissers de boot weer betreed verveeld het geen moment. Dan is Gerard Cox het benoemen nogal even waard als hebzuchtige kapitein, nog mooier zelfs kostelijk is Coen Flink als de slonzige en gemakkelijke kapitein Sjemenov, en wat is Josine van Dalsum een plaatje. Het mag duidelijk zijn dat dit verhaal van Jan de Hartog met als hoofdmoot de worsteling van Jan wandelaar om op eigen benen te staan tegen het groot kapitaal absoluut een sterke serie is. Daarom wat mij betreft een prima cijfer.