• 9.369.537 stemmen

American Manhunt: Osama bin Laden (2025)

Documentaire / Misdaad | Miniserie

Show titel: American Manhunt: Osama bin Laden

Genre: Documentaire / Misdaad

Afleveringen: 3

Speelduur: 3 uur en 03 minuten

Ontwikkeld door: Ali Brown, Kerstin Emhoff, Aaron L. Ginsburg, William Green, Floyd Russ en Tiller Russell

Datum van release: woensdag 14 mei 2025

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot American Manhunt: Osama bin Laden

Docuserie die een diepgaande en gedetailleerde blik werpt op de jarenlange zoektocht naar de meest gezochte terrorist ter wereld: Osama bin Laden. Door middel van interviews, archiefbeelden en reconstructies duikt de serie in de complexe operatie die uiteindelijk leidde tot de beruchte inval in Abbottabad, Pakistan, in 2011. Aan het woord komen onder andere voormalige CIA-agenten, militaire strategen en journalisten die belangrijkste momenten van de jacht op Bin Laden reconstrueren.

Afleveringen

1. 1. A New Kind of Enemy

14 mei 2025 (59 minuten)

In de nasleep van 9/11 herleiden CIA-analisten de gruwelijke aanslagen tot Al-Qaeda en hun leider, Osama bin Laden. Ze zetten een gewaagde missie op touw om hem op te pakken.

2. 2. Gloves Are Off

14 mei 2025 (43 minuten)

De frustratie groeit wanneer het spoor doodloopt na de slag om Tora Bora. Terwijl Al-Qaeda wereldwijd aanslagen blijft plegen, beraamt Bin Laden zijn volgende zet.

3. 3. Operation Neptune Spear

14 mei 2025 (1 uur en 21 minuten)

Tien jaar na 9/11 duikt een cruciale aanwijzing op in Pakistan. De president geeft opdracht tot een zeer geheime en riskante SEAL-aanval om Bin Laden eindelijk uit te schakelen.

avatar van peter74

peter74

Zeer interessante documentaire. Ik dacht inmiddels alles wel zo’n beetje gezien te hebben, maar toch was er veel nieuw voor mij. Vooral hoe het er bij de zoektocht achter de schermen aan toe ging. En ondanks dat je weet hoe het afloopt, zat ik bij de laatste aflevering op het puntje van mijn stoel.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Werkelijk een top documentaire ik wist al heel veel maar weer nieuwe informatie zo moet een documentaire zijn zeer spannend en betrokken.

avatar van Gulio#7

Gulio#7

Een soort Coco Melon voor volwassenen. Inhoudelijk wel boeiend maar geen enkel frame langer in beeld dan 3 seconden. Af en toe een beetje to much met verspringen van beelden, data etc.

Dat klopt, veel te Amerikaans en sensatiebelust.

avatar van Film Fan

Film Fan

kos schreef:

Dat klopt, veel te Amerikaans en sensatiebelust.

Gek hè.

Ja best wel.

avatar van The Oceanic Six

Redelijk boeiend, wel een tikje te langdradig. Maar het blijft interessant hoe ze die schoft hebben gevonden.

avatar van mister blonde

mister blonde

Onderwerp an sich blijft fascinerend. Maar dit was allemaal al wel erg bekend. Lang gerekt en ietwat irritant gemonteerd ook.

avatar van Shadowed

Shadowed

Zeer Amerikaanse documentairereeks die puntsgewijs door grotendeels bekend materiaal heen dendert. De makers realiseren zich erg goed wat ze aan het maken zijn en leveren dan ook een zeer eentonige, maar niettemin bijzonder boeiend in elkaar gestoken serie af. Spannend ingevuld en met intelligentie in elkaar gedraaid om zelfs de meest ongeïnteresseerde kijkers in hun zetel te houden. Het jammerlijke is dat er weinig nieuwe onthullingen worden gedaan, waardoor het behandelde materiaal vooral bekend terrein blijft. Het positieve is dat je altijd wel geboeid kijkt en daar waren de mensen achter de montage natuurlijk op uit. Op dat gebied is American Manhunt zonder twijfel geslaagd.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Het vervolg van docu-week betrof deze American Manhunt: The Hunt for Bin Laden, en dat is toch wel interessante materie waar ik reeds twee goede boeken gelezen heb en waar Dark Zero Thirty een film is die ik heel goed kan waarderen. Dus kom maar op!

Uiteraard wordt er begonnen met een samenvatting van 9/11, de paniek en stress tijdens evacuaties en de krampachtige poging te begrijpen en te beheersen wat er gaande is. Bizar eigenlijk dat half Amerika of Facebook er tegenwoordig van overtuigd is dat het WTC een 'controlled demolition' is en de vliegtuigen een soort van 3D projectie. Maar dat terzijde waar de bommelding en de kennis van de codenaam van Air Force One ook best wel apart is. Niettemin hangt het stof nog in de lucht als er al plannen gemaakt worden en er boeiend beeld van 'Modern Warfare' ontstaat waarin vooral de CIA de teugels in handen lijkt te hebben. En wat is er veel gebeurt in Afghanistan, wat wordt daar hoog spel gespeeld en wat waren ze dichtbij in Tora Bora waar de 'air-controllers' vuur en zwavel lieten regenen. Maar tevergeefs....

En wat is er toch een hoop gebeurd met de aanslagen in Istanboel, Madrid, Algerije en London, zoveel eigenlijk dat je het bijna alweer vergeten bent. En dan de aanwijzingen voor een Amerikaans Hiroshima die de inzet verhogen waar de aanslag op kamp Chapman ook nog voorbij komt begeleid door muziek van Dark Zero Thirty. Het gevoel en idee van de film is daarna nooit ver weg met de dames Tracey, Cindy, Gina waar karakter Maya ongetwijfeld op gebaseerd is. Of misschien is het de mysterieuze Tina die niet herkenbaar in beeld komt. Het verhaal is daarna bekend met Khalid Sjeik Mohammed, het spoor dat men probeert te volgen aan de hand van Al-Jazeera, koeriers, boodschappers en andere onderdelen in het netwerk rond Bin Laden en dat slechts naar één plek kan leiden namelijk Abbottabad waarop de SEAL's dat klusje gaan klaren in een bizarre operatie die verre van soepel verloopt. Toch telt slechts het codewoord: Geronimo, for God and country.

Heb ik dingen gezien die nieuw waren? Nee, niet echt op wat details na. Maar dat maakt mij verre van uit waar dit soort dingen mij meer dan boeien en smaken. Daarom wat mij betreft een dik cijfer.