• 9.376.374 stemmen

Floortje naar het Einde van de Wereld - Seizoen 5 (2017)

Alternatieve titel: Floortje

Afleveringen: 6

Speelduur: 4 uur en 07 minuten

Ontwikkeld door: Floortje Dessing

Met: Floortje Dessing

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 19 februari 2017

Eerst uitgezonden op: NPO 1 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Floortje naar het Einde van de Wereld

Floortje Dessing reist naar de verste uithoeken op aarde. Iedere aflevering trekt ze naar een andere afgelegen en geïsoleerde bestemming waar ze mensen bezoekt die hier een bijzonder bestaan leiden. Ze draait een paar dagen mee in hun leven en ervaart hoe het is om op zo'n ongewone plek te wonen. Zo bezoekt ze een jonge rendierhoedster in het hoge noorden van Noorwegen en loopt ze twee dagen door de wildernis van Nieuw-Zeeland, op weg naar een familie die hier al meer dan dertig jaar woont.

Afleveringen Seizoen 5 (2017)

1. 1. Wrangel

19 februari 2017 (45 minuten)

Floortje reist naar een van de meest afgelegen plekken van het Russische Siberië: het eiland Wrangel. Een geïsoleerde uithoek in de Noordelijke IJszee waar amper mensen wonen, alleen al omdat hier het grootste deel van het jaar een extreem poolklimaat heerst. Toch heeft het eiland op sommige mensen een grote aantrekkingskracht, vooral vanwege de dieren die hier leven. Zo zijn er muskusossen, sneeuwuilen en vind je hier de grootste populatie ijsberen ter wereld. De 27-jarige Rus Gennadiy Fedorov droomde er al jaren van om hier als ranger te kunnen werken en dit jaar ging zijn droom in vervulling.

2. 2. Guinee

26 februari 2017 (42 minuten)

Floortje is in het West-Afrikaanse Guinee: een land dat maar zelden bezocht wordt door reizigers. Het is een zeer arm land met weinig voorzieningen, het ligt in een van de heftigste malaria-gebieden ter wereld en kortgeleden werd het ook nog eens geteisterd door het Ebola-virus. Toch zijn er ook mensen die zich daar op geen enkele manier door laten afschrikken en hier gaan wonen, omdat ze hun hart volgen. Zoals de Franse dierenarts Christelle Collin. Uit liefde voor dieren, woont zij in een lemen hut diep in de binnenlanden van Guinee.

3. 3. Tonga

5 maart 2017 (40 minuten)

Floortje reist naar een piepklein eilandje in de Stille Oceaan: Nomuka. Een paradijselijke plek die deel uitmaakt van het Koninkrijk Tonga. Ze logeert bij de Australische David en Tristin Sheen, die hier samen met hun twee kinderen een droombestaan leiden. Meer dan twintig jaar geleden besloten de voormalig professioneel windsurfer en zijn vrouw voor onbepaalde tijd de wereld over te zeilen. Onderweg kregen ze twee kinderen, die grotendeels op het water zijn opgegroeid. Na lange omzwervingen vonden ze een paar jaar geleden hun droomplek in de Polynesische archipel Tonga waar ze nu helemaal zelfvoorzienend wonen in een eenvoudig huisje op het strand.

4. 4. Maatsuyker

12 maart 2017 (40 minuten)

Floortje reist naar het uiterste zuiden van Australië. Vanaf Tasmanië vliegt ze naar een klein stipje in de oceaan: het eilandje Maatsuyker, waar de meest zuidelijke vuurtoren van Australië staat. De enige bewoners op dit eiland zijn de Australische Robyn Mundy en haar man Gary Miller, die voor een periode van een half jaar als vrijwilliger het eiland beheren.

5. 5. Chili

19 maart 2017 (40 minuten)

Floortje reis naar het Zuid-Amerikaanse Chili. In een vallei aan de voet van de Andes bezoekt ze de Duitse Ingmar en Veronika. Zeven jaar geleden besloten zij hun droom waar te maken en verhuisden ze van Duitsland naar een boerderij in de wildernis van Chileens Patagonië. Hier leven ze nu helemaal zelfvoorzienend midden in de natuur. Samen met hun negen kinderen.

6. 6. Thailand

26 maart 2017 (40 minuten)

In Thailand bezoekt Floortje de 32-jarige Amerikaanse Cara Boccieri, die als kind al droomde van een leven in de jungle. Zo eenvoudig mogelijk, midden in de natuur, zonder materiële zaken en het liefst met enige betekenis. Dat leven vond ze in het verre noorden van Thailand, aan de grens met Birma. Hier woont ze in een klein hutje van bamboe en zet ze zich in voor de vele Birmese vluchtelingen die in dit gebied wonen.

avatar van ZAP!

ZAP!

Dit seizoen staat me nog tamelijk helder voor de geest. Hoewel ik Floortje erg dominant, op het irritante af (Geparafraseerd: "O, wat is dit mooooi!", "O, wat geweldig!", etc.), aanwezig vind, weet ze daarnaast toch sympathiek met de 'onderwerpen' aan te pappen, en blijft er meer genoeg intrigerends over van mensen die bijzondere keuzes maakten om ergens in een uithoek van de wereld zich te vestigen om de één of andere reden, veelal idealistisch van aard, en hoewel daar bijna automatisch de nodige bedenkingen bij horen (maar waarbij niet?), vind ik het bijna stuk voor stuk indrukwekkende impressies van / inkijkjes in vrijwel geïsoleerde levens(stijlen). 'Maatsuycker' vond ik hier de beste aflevering; poëtische eenzaamheid en volharding ten top.

3,5*.