• 9.378.987 stemmen

Het Verhaal van Vlaanderen - Seizoen 1 (2023)

Show titel: Het Verhaal van Vlaanderen

Afleveringen: 10

Speelduur: 8 uur en 20 minuten

Met: Tom Waes

Oorsprong: België

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Het Verhaal van Vlaanderen

Deze brengt de volledige geschiedenis van Vlaanderen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich in onze streken vestigden tot nu, op toegankelijke wijze in beeld, met behulp van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over deze geschiedenis, van ca. 38.000 jaar geleden tot nu. Zowel de gouden bergen als de zwarte bladzijden, dat alle provincies en alle geledingen van de samenleving omspant, komen in dit verhaal voor. Maar deze serie is vooral een verhaal van mensen. Grote, illustere figuren én gewone mensen die hier voor ons rondliepen; die hier, net als wij nu, een bestaan probeerden op te bouwen, met alle uitdagingen die daarbij kwamen kijken.

Afleveringen Seizoen 1 (2023)

1. 1. De Prehistorie

1 januari 2023 (50 minuten)

In de eerste aflevering reizen we meteen heel ver terug in de tijd. Samen met Tom Waes komen we in de prehistorie terecht, 38.000 jaar geleden... Niet de makkelijkste periode om te onderzoeken, want geschreven bronnen zijn er nog niet. Tom gaat op zoek naar wat we op dit moment weten. Hij verkent de steppe die toen onze streken vormde, is getuige van spannende ontmoetingen tussen de lokale en nieuwkomers, ondergaat ingrijpende klimaatveranderingen en kijkt toe hoe een stam 35.000 jaar later een bijzondere crematie verricht.

2. 2. De Romeinen komen

8 januari 2023 (50 minuten)

In deze aflevering krijgen we te maken met een beschaving die uit is op expansie: de Romeinen. Wat volgt, is een harde strijd met de stammen die in onze streken leefden. Tom zoekt uit wie Ambiorix nu precies was en wat de opstand die hij leidde, exact inhield. Maar uiteindelijk is de Romeinse oorlogsmachine niet te stoppen. Dit grondgebied wordt deel van het Romeinse rijk en dat verandert alles. Wat volgt, is een periode van welvaart voor een kleine elite. En van kansen, voor wie het slim aanpakt…

3. 3. De Duistere Middeleeuwen

15 januari 2023 (50 minuten)

De vroege middeleeuwen, na de val van Het Romeinse rijk, zijn altijd een mysterieuze periode geweest. Een tijd die door historici lang de ‘duistere Middeleeuwen’ werd genoemd, omdat ze chaotisch, donker, zelfs oninteressant zou zijn geweest. Maar klopt dat wel? In deze aflevering ontdekt Tom een boeiende wereld van fantastische heiligen, ruige ridders, even dappere jonkvrouwen, plunderende Vikingen en ondernemende figuren die de fundamenten van het graafschap Vlaanderen leggen.

4. 4. Het Ontstaan van de Steden

22 januari 2023 (50 minuten)

Zonder twijfel is de Guldensporenslag de meest besproken veldslag uit de Vlaamse geschiedenis. Door de eeuwen heen vaak geromantiseerd, maar even goed geminimaliseerd. Wat is er daar in Kortrijk nu eigenlijk precies gebeurd? Wie vocht er en waarom? Deze vierde aflevering brengt het verhaal van een veertiende-eeuws machtig en rijk Vlaanderen waar toch grote onrust heerst. En waar diezelfde macht en rijkdom tot een veldslag leidt, die volgens sommige historici tot de belangrijkste in de geschiedenis van het middeleeuwse Europa behoort.

5. 5. De Bourgondische Tijd

29 januari 2023 (50 minuten)

Tom reist naar het jaar 1349. Want dan krijgen de bewoners van dit grondgebied te maken met een vernietigende ziekte: de pest. Tom is erbij als het eerste nieuws over de ziekte in Brugge aankomt én wanneer ze enkele maanden later effectief genadeloos toeslaat. Gelukkig breken daarna betere tijden aan. Geen beter voorbeeld daarvan dan de hertogen van Bourgondië, een van meest tot de verbeelding sprekende dynastieën die onze streken ooit hebben gekend. Een verhaal van grootheidswaanzin, grandeur en gigantische rijkdom. Maar ook van een dramatische jachtpartij in Wijnendale...

6. 6. De Spaanse Tijd

5 februari 2023 (50 minuten)

Hoe raak ik in de hemel? Dat is de vraag die mensen zich meer dan ooit stellen in de zestiende en zeventiende eeuw. Deze aflevering brengt het verhaal van religieuze twijfel en verdeeldheid, van de opkomst van het protestantisme, de Beeldenstorm die daaruit volgt en de keiharde repressie vanuit Spanje. Met de ‘ijzeren hertog’ Alva, die over lijken gaat en de hele Nederlanden tegen zich in het harnas jaagt. Het zal leiden tot de tachtigjarige oorlog, een conflict dat de Nederlanden uit elkaar scheurt.

7. 7. Het Ontstaan van België

12 februari 2023 (50 minuten)

Als burger hoef je niet alles te pikken. Dat besef groeit geleidelijk in de achttiende en negentiende eeuw. Meer en meer eisen burgers inspraak in het bestuur en als ze die niet krijgen, dan eisen ze die op met geweld. Ook in dit grondgebied. In deze aflevering vertelt Tom het verhaal van drie van die opstanden op amper veertig jaar tijd. Van de Brabantse Omwenteling en de Boerenkrijg waarin er gevochten werd voor Outer en Heerd (voor altaar en haard), tot de Belgische Revolutie.

8. 8. De Industriële Revolutie en de Belle Époque

19 februari 2023 (50 minuten)

In 1835 rijdt de allereerste passagierstrein op het Europese vasteland. En dat doet hij hier, in het prille België, tussen Brussel en Mechelen. Dat is geen toeval, want bijna nergens is de industrialisatie zo ver gevorderd als in ons land. Het maakt dat jonge België rijk, maar ook ongelijk. Want niet iedereen profiteert even hard van die rijkdom. Het verhaal van de industriële revolutie is er één van welvaart en vooruitgang, maar ook van ongelijkheid en uitsluiting.

9. 9. De Eerste Wereldoorlog en het Interbellum

26 februari 2023 (50 minuten)

Een conflict als Wereldoorlog I, dat had de wereld nog nooit gezien. De meest vernietigende oorlog ooit, met dood en vernietiging op grote schaal. In België werd die oorlog uitgevochten in loopgraven achter de IJzer. Een natte, grauwe plek waar de Belgen vier jaar vast zaten. Het tekent een generatie en zet van alles in gang. Wereldoorlog 1 zindert nog jaren na - eigenlijk zijn de gevolgen tot nu voelbaar.

10. 10. De Tweede Wereldoorlog en de Hedendaagse Tijd

5 maart 2023 (50 minuten)

De laatste aflevering begint op oudjaar 1939, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, en eindigt bij het begin van de 21e eeuw. Een verhaal van zestig jaar dus en het is ongelooflijk hoe onze maatschappij veranderd is op die tijd. Alleen al de levensstandaard is ongelooflijk toegenomen sinds 1939. Deze laatste aflevering vertelt dus meer dan ooit het verhaal van gewone mensen. Al kent Tom sommige van die mensen wel erg goed…

avatar van Corcicus

Corcicus

Een schitterende eerste aflevering, echt fantastisch. Eindelijk krijgen we een beetje waar voor ons belastinggeld op de openbare zender.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Ook gezien en heel interessant. Ergernis bij de eerste tien minuten, want daarin wordt div keren, dus met herhalingen uit de doeken gedaan wat we gaan zien. Ja, dat wisten we al, daarom kijken we ook....

Bij Tom Waes is Tom Waes vaak zó op de voorgrond, dat is jammer, want zijn rol is hier verteller, niks meer, niks minder. Bij ons, Daan Schuurmans, was wat soberder in de serie over Nederland, doelmatiger.

Ik blijf wel kijken, want de geschiedenis van Vlaanderen en Nederland is soms wel vervlochten met elkaar.

De omschrijving hierboven, de volledige geschiedenis van Vlaanderen, is onjuist, want nog steeds zijn er bodemvondsten en meer feiten die naar boven komen heden ten dage. Ook in Vlaanderen.

avatar van blackwolves

blackwolves

niet echt mijn ding had meer verwacht in de vorm van afleveringen zoals de film de leeuw van vlaanderen als fond ik hem nu echt niet zo goed maar dat is van hetgene mijn gedachte was toen ik de reclame zag maar niet gepraat en zo maar gespeelt

avatar van Movsin

Movsin

Geschiedkundigen en andere specialisten zullen de serie natuurlijk onproportionneel vinden: walsen over belangrijke gebeurtenissen en andere te veel of verkeerdelijk aanhalen.

Toch heeft de serie me bekoord. het is eenvoudig en volks en brengt wat we op de schoolbanken leerden en voegt er nog heel wat extra's aan toe.

Alles vertellen in 10 afleveringen van 50 minuten is natuurlijk onmogelijk en presentator-verteller Tom Waes geeft dat trouwens meerdere keren grif toe.

Akkoord dat de nagespeelde scènes soms wat flauwtjes zijn en dat in de laatste aflevering er wat teveel Tom-Waes-Story is, maar dergelijk stijlfiguur waarbij een voorbeeldje geldt voor het geheel is vaak raak en illustreert hier nogmaals het volkse van de serie.

'k Zou een 3,5 geven maar de opzet en de goede bedoelingen van de serie, die mij bij elke aflevering nieuwsgierig maakte en me boeide, zeggen me: een 4 is op zijn plaats.

avatar van Corcicus

Corcicus

Met zeer hoge verwachtingen heb ik uitgekeken naar deze reeks. Als historicus, flamingant en geëngageerde burger was ik buitengewoon benieuwd naar wat men hiervan gemaakt had. De hysterische reacties van oikofoben in de media, beschouwde ik als een eerste bekroning van de docureeks. Toch maakte ik mezelf geen illusies, want daarvoor ken ik dit land en haar intelligentsia immers te lang. Voor de stamboeknationalisten hoefde dit ook geen Vlaamsgezind programma te worden, het mocht objectief en met zin voor nuance verteld worden. Dat sommige medewerkers aan het programma letterlijk communisten zijn, zoals professor Jan Dumolyn, verontrustte enigszins, maar was daarom nog geen reden om het programma a priori af te branden.

Bij de Guldensporenslag vlogen de programmamakers voor het eerst, maar niet voor het laatst uit de bocht. Deze heroïsche strijd van een Vlaams volksleger tegen het sterkste Europese leger van de late middeleeuwen, resulterend in een klinkende overwinning voor de Vlamingen, werd voorgesteld als een proletarische arbeidersopstand. De marxistische hersenschimmen van Dumolyn en co kregen de bovenhand en dat ging helaas ten koste van de historische feitelijkheid. Presentator Waes bestond het zelfs om de trotse kijkers de levieten te lezen: nee, die genadeloze afslachting van Franse edelen moest ons met schaamte en schuldgevoelens vervullen.

Hiermee bleek een jammerlijke tendens ingezet, waarbij de makers alsmaar minder genuanceerd werden naarmate men dichter naar de Belgische revolutie opschoof. De reeks zakte door het ijs als Belgicistisch, monarchistisch, marxistisch en multiculturalistisch project.

Eigenlijk moet ik daar nog feministisch aan toevoegen want elke aflevering draait rond één of andere ‘sterke vrouw’ die zo te horen bepalend geweest is voor de Vlaamse geschiedenis. Zo wordt Maria van Bourgondië voorgesteld als de sterke vrouw van de Lage Landen terwijl ze halsoverkop moest trouwen met keizer Maximiliaan aangezien we kort na haar aantreden af te rekenen kregen met invasies van zowat elk buurland. Ze was ook een “uitstekende ruiter en jager” aldus het programma. Vreemd dat ze dan stierf door van haar paard te vallen tijdens een jachtongeluk. Er valt nochtans veel te zeggen over vrouwen in onze middeleeuwse geschiedenis. Het is een weinig gekend feit dat vrouwen in de Lage Landen meer rechten hadden dan in het grootste deel van de wereld. Dat feit blijft echter wél onvermeld omdat het een eurocentrische en nationalistische reflex zou kunnen losweken bij de kijker.

Om de communautaire breuklijn is men met een hele grote bocht heen gelopen terwijl de Vlaamse of Belgische geschiedenis gewoon niet te snappen zijn, zonder deze grondig te kennen. De emancipatorische strijd van de Vlamingen om gelijke rechten en een minimum aan respect voor hun taal, loopt als de rode draad door onze geschiedenis. Het is ronduit vreemd en onbegrijpelijk dat men hier geen seconde zendtijd aan kwijt kon.

De conclusie: deze reeks was teleurstellend en politiek gekleurd. Helaas dus ook niet te gebruiken in het onderwijs.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Erg vermakelijk! Ik vond met name de komische en luchtige draai die Tom Waes er telkens aan gaf erg leuk! Maakte het smeuïg. Al met al een mooie chronologische documentaire.