• 9.376.713 stemmen

De Reis van de Indiërs - Seizoen 1 (2021)

- Nog geen stemmen

Show titel: De Reis van de Indiërs

Afleveringen: 3

Speelduur: 1 uur en 29 minuten

Ontwikkeld door: Anneke Uitendaal

Met: Narsingh Balwantsingh

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 5 december 2021

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Reis van de Indiërs

Als derde generatie nazaat van Indiase contractarbeiders staan we met Narsingh aan het begin van een reis die ons in de voetsporen van miljoenen Indiërs leidt, die na de afschaffing van de slavernij als goedkope krachten werden geronseld voor de plantages in de koloniën. Deze krachten hadden dan weliswaar de naam van contractarbeider, in de praktijk werden het de nieuwe slaven. Een onbekende en onderbelichte periode in de koloniale geschiedenis, die ruim vijftig jaar duurde. Het verhaal van Narsingh brengt ons van India, via Suriname naar Rotterdam.

Afleveringen Seizoen 1 (2021)

1. 1. India

5 december 2021 (30 minuten)

Hier is het ooit begonnen. De betovergrootouders van Narsingh komen hier vandaan. Een dorpje op het platteland van India, waar door de industrialisatie, de komst van de geldeconomie en langdurige droogte de vooruitzichten slecht waren. Hoe ziet het er daar nu uit? Zijn er nog mensen die over vroeger kunnen vertellen? Wat is er bekend over de wijze waarop mensen werden gecontracteerd? Waren het alleen arme mensen? Narsingh heeft de contracten van zijn familie: valt hier iets in het dorp over terug te vinden?

2. 2. Suriname

12 december 2021 (29 minuten)

De reis van Narsingh gaat verder naar Suriname. De Indiërs die met de boot in Suriname arriveerden, werden eerst in een depot ondergebracht, het zogenaamde koliedepot. Van daaruit gingen ze naar de plantage. In het geval van de familie van Narsingh naar de suikerplantage Mariënburg in het district Commewijne. De familie van Narsingh komt uiteindelijk in Nickerie terecht. Op hun lapje grond verbouwen ze rijst voor de verkoop en de rest voor eigen consumptie. De oom van Narsingh kan nog veel over vroeger vertellen. Waarom is hij in Suriname gebleven?

3. 3. Nederland

19 december 2021 (30 minuten)

In 1972 vestigden de ouders van Narsingh zich in Rotterdam. Narsingh werd er in 1975 geboren. In gesprekken met zijn ouders wordt duidelijk waarom zijn ouders hebben besloten in Nederland te blijven en wat dat heeft betekend voor hun Hindoestaans-zijn. Narsingh vertelt hen hoe hij zijn Surinaams-Hindoestaanse achtergrond heeft beleefd en nu beleeft.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.