• 10.798 nieuwsartikelen
  • 162.332 films
  • 10.195 series
  • 29.838 seizoenen
  • 614.983 acteurs
  • 193.279 gebruikers
  • 8.985.940 stemmen
Avatar
 
banner banner

Roofkunst - Seizoen 1 (2021)

3,00 1 stemmen

Alternatieve titel: The Art Dispute

IMDb beoordeling: 6,9 (8)

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur en 03 minuten

Met: Erik Dijkstra en Martine Gosselink

Oorsprong: Nederland

Datum van release: vrijdag 16 april 2021

Eerst uitgezonden op: NPO 3 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Roofkunst

De geschiedenis toont aan dat de historische objecten die in musea te bewonderen zijn, mogelijk als roofbuit zijn meegenomen uit veelal voormalige koloniën, of - vaak onder dwang - 'geschonken' werden aan de machtige bezetter. Past het in ons huidige tijdsgewricht nog wel om die stukken tentoon te stellen, en wordt dit wel op de juiste plek gedaan? In het najaar van 2020 adviseerde de Raad van Cultuur namelijk dat geroofde kunst terug moet. Maar wie is de rechtmatige eigenaar van dit soort werken? Erik Dijkstra onderzoekt of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht.

Afleveringen Seizoen 1 (2021)

  1. 1. Het Kanon van Kandy

    16 april 2021 (46 minuten)

    Het kanon van Kandy is een rijkversierd kanon dat tijdens een oorlog in Sri Lanka door Nederland is buitgemaakt. Hoewel het kanon onder dubieuze omstandigheden werd meegenomen, wordt het al snel tot een origineel Nederlands erfstuk verklaard. Momenteel is het kanon te zien in het Rijksmuseum. Martine Gosselink van het Rijksmuseum en Erik Dijkstra reizen naar Sri Lanka om te onderzoeken of het kanon daar wel hoort.

  2. 2. Het Luba-masker

    23 april 2021 (47 minuten)

    Het Luba-masker werd tijdens de periode van Belgisch kolonialisme op brute wijze geroofd uit het Congolese dorp Lulu. Het masker bevindt zich momenteel in België, iets waar de inwoners van Lulu zich maar al te bewust van zijn. In hun ogen zorgt de afwezigheid van het masker voor armoede, droogte en ziektes. Pas als het masker terug is, kan de voorspoed en groei terugkeren. Erik Dijkstra onderzoekt of het niet tijd is om het masker te laten terugkeren naar Congo.

  3. 3. De Marbles

    30 april 2021 (45 minuten)

    In 1816 sloopte Lord Elgin marmeren kunstwerken van het Parthenon in Athene en bracht ze onder in het British Museum in Londen. Hier verblijven ze nog steeds, tot grote ergernis van de Grieken. Het British Museum vindt dat de sculpturen uit de Griekse oudheid juist op een goeie plek staan. In hun ogen zijn the marbles eigendom van het publiek en kunnen ze in het nationaal museum jaarlijks door miljoenen mensen bekeken worden. Erik Dijkstra onderzoekt of de Grieken kans maken om ooit nog de terugkomst van de Marbles mee te maken.

  4. 4. De Buste van Nefertiti

    7 mei 2021 (45 minuten)

    Sinds 1924 staat de adembenemend mooie buste van koningin Nefertiti, één van de bekendste oudheden uit Egypte, in het Neues Museum in Berlijn. Voor de Egyptenaren is het duidelijk, dit kunstwerk van ongekende schoonheid moet naar Egypte; Nefertiti is het symbool voor vrouwelijk leiderschap, een boegbeeld voor het Egyptische volk. De Duitse museumdirecteur is in het bezit van het bewijs dat de buste rechtmatig is meegenomen. In Egypte beweren ze dat er gesjoemeld is en de buste onder verdachte omstandigheden het land heeft verlaten, de emoties lopen hoog op. Erik Dijkstra duikt in de kwestie.

Reviews & comments

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.