• 11.303 nieuwsartikelen
 • 163.496 films
 • 10.415 series
 • 30.340 seizoenen
 • 618.169 acteurs
 • 193.940 gebruikers
 • 9.027.600 stemmen
Avatar
 
banner banner

Van Oude Mensen, de Dingen Die voorbij Gaan (1975-1976)

Thriller | Miniserie
3,50 4 stemmen

Show titel: Van Oude Mensen, de Dingen Die voorbij Gaan

IMDb beoordeling: 8,0 (52)

Genre: Thriller

Afleveringen: 7

Speelduur: 5 uur en 50 minuten

Ontwikkeld door: Janneke ter Meer

Met: Caro, Myra Ward en Paul Steenbergen

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 30 november 1975

Eerst uitgezonden op: Nederland 1 (Nederland)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Van Oude Mensen, de Dingen Die voorbij Gaan

Een groot geheim verbindt de families Takma en Steyn de Weert. Lang geleden, toen zij nog in Indië woonden, is er een mysterieuze moord gepleegd, waar niemand over wil praten. Met zijn dagelijkse bezoek aan de moeder van Ottilie bezegelt de stokoude heer Takma hun stilzwijgen. Ze hopen hun geheim in het graf mee te nemen, maar als de zoon van Ottilie wil trouwen kan het niet langer verborgen blijven. Dan pas wordt duidelijk hoezeer de vreselijke gebeurtenis uit het verleden nog altijd mensen met elkaar verbindt en dat de dingen van vroeger nog niet voorbij zijn gegaan.

Externe links

Afleveringen

 1. Aflevering 1

  30 november 1975 (50 minuten)

 2. Aflevering 2

  9 december 1975 (50 minuten)

 3. Aflevering 3

  15 december 1975 (50 minuten)

 4. Aflevering 4

  24 december 1975 (50 minuten)

 5. Aflevering 5

  28 december 1975 (50 minuten)

 6. Aflevering 6

  2 januari 1976 (50 minuten)

 7. Aflevering 7

  6 januari 1976 (50 minuten)

Alle Acteurs en Actrices

Acteurs en actrices

Frits van Wely

Charles 'Lot' Pauws

Ina d'Herbourg-Dercksz

Ottilie Dercksz

Steyn de Weert

Anton Dercksz

Dokter Roelofsz

Leopold d'Herbourg

Ottilie Dercksz

Aunt Adèle Takma

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5609 berichten
 • 2221 stemmen

Een extreem toneelmatige verfilming voor televisie van een praktisch plotloze of liever gezegd handelingsloze roman, door de regisseur die een jaar eerder ook al De stille kracht voor televisie had bewerkt. En net als die eerdere serie ademt alles hier studio: in de kamers zijn nauwelijks achtergrondgeluiden te horen (afgezien van een enkele pendule), als Lot en Elly in een koets zitten hoor je alleen kaal hoefgeklepper, en zelfs bij de enkele scène buitenshuis (op het terras van een uitspanning) zie je nog duidelijk dat dat in een studio gefilmd is – volgens mij zie je in de hele serie geen enkel stukje echte blauwe hemel, en dat geeft het geheel toch een zekere bedompte sfeer die misschien wel past bij de benauwing en de beklemming van het milieu, maar die ook ten koste van praktisch elke vorm van realisme gaat.

        Dat alles voor de geïnteresseerde kijker toch blijft boeien komt doordat het bronmateriaal zo sterk is, doordat decors en kostuumontwerp netjes verzorgd zijn, en doordat de fine fleur van twee acteursgeneraties geleden hier haar opwachting maakt, met effectieve vertolkingen van Lex van Delden als de vroeg oude Lot, Han Bentz van den Berg als Harold die in zijn jeugd getuige van de centrale gebeurtenis is geweest, Piet Kamerman als Lots sympathieke stiefvader Steyn, Joan Remmelts die dokter Roelofsz bijna is, en bovenal als de 97-jarige Ottilie Dercksz de hier 60-jarige Caro van Eyck die op wonderbaarlijke wijze bijna de belichaming van haar geheim is. (Zelfs Josine van Dalsum kan ik hier vrij goed hebben.) Het is kortom een serie die niet meer van deze tijd is, net zoals de roman uit 1906 niet meer van deze tijd is, behalve voor wie beseft hoe het verleden het heden kan vormen en zelfs inhalen totdat het als een loden last kan drukken op wie zich niet meer kan verweren tegen de schimmen van vroeger.

        Kortgeleden opnieuw vertoond door NPO1 Extra; ik weet niet of ik ze nou moet bedanken dat ze dit oude hoogtepunt van de vaderlandse televisie nog eens hebben willen uitzenden, of vervloeken omdat ze delen 7 en 2 in omgewisselde volgorde hebben uitgezonden. Gelukkig was ik bekend met het boek, maar voor wie dat níét is moet het toch een koude douche zijn geweest om reeds in de als tweede deel uitgezonden aflevering te zien hoe... enfin.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.