• 11.452 nieuwsartikelen
 • 163.671 films
 • 10.468 series
 • 30.449 seizoenen
 • 618.632 acteurs
 • 194.142 gebruikers
 • 9.038.520 stemmen
Avatar
 
banner banner

Wilhelmina (2001)

Drama | Miniserie
3,40 5 stemmen

Show titel: Wilhelmina

IMDb beoordeling: 7,4 (86)

Genre: Drama

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur en 26 minuten

Ontwikkeld door: Sabine Brian

Met: Anne-Wil Blankers, Mark Rietman en Mirjam Stolwijk

Oorsprong: Nederland

Datum van release: maandag 2 april 2001

Eerst uitgezonden op: Nederland 1 (Nederland)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Wilhelmina

In de herfst van haar leven blikt prinses Wilhelmina terug op haar verleden. De vrouw die vijftig jaar lang koningin van Nederland was staat stil bij haar eenzame jeugd, haar moeizame huwelijk met prins Hendrik, de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, en de oorlogsjaren in Engeland. Een leven dat in het teken stond van een Goddelijk koningschap, patriottisme en ontzag voor haar illustere Oranje-voorvaderen.

Externe links

Afleveringen

 1. 1. Hoog Is de Roeping Schoon Is de Taak

  2 april 2001 (51 minuten)

  De jonge prinses Wilhelmina wordt tot koningin gekroond. Zij wordt de eerste tijd in haar werk begeleid door haar moeder Emma. Emma regelt een ontmoeting van haar dochter met de jonge, Duitse Hendrik. Ze trouwen, maar al snel groeien zij uit elkaar als Wilhelmina het steeds drukker krijgt met staatszaken en Hendrik affaires begint met diverse jongedames. Wilhelmina bevalt van prinses Juliana. Als de Eerste wereldoorlog uitbreekt, bepleit Wilhelmina de neutraliteit van Nederland. Zij weigert Hendrik nog onder ogen te komen als blijkt dat hij kinderen verwekt heeft bij een voormalig kamermeisje. Er is even paniek als de revolutionairen onder leiding van Jelle Troelstra eisen dat Wilhelmina aftreedt, maar Wilhelmina triomfeert als Troelstra opgeeft. Ondertussen groeit er een vertrouwensband tussen Wilhelmina en hoofdcommissaris Van 't Sant.

 2. 2. De Taak Is Zwaar

  9 april 2001 (51 minuten)

  In de crisisjaren heeft Wilhelmina een zware taak aan het koningschap. In Nederland heerst veel armoede en een hoge werkloosheid en vanuit Duitsland neemt de dreiging toe wanneer Hitler tot rijkskanselier wordt benoemd. Bovendien dreigen de buitenechtelijke affaires van prins Hendrik in de openbaarheid te komen. Wanneer haar moeder Emma en haar echtgenoot Hendrik in 1934 overlijden, is de wilskracht van Wilhelmina bijna gebroken. Haar dochter Juliana is haar licht in deze moeilijke periode. Op advies van haar persoonlijk veiligheidsadviseur Van 't Sant gaat Wilhelmina op zoek naar een geschikte huwelijkskandidaat voor Juliana. Haar oog valt op de jonge Duitse prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld.

 3. 3. Moeder des Vaderlands

  16 april 2001 (52 minuten)

  De Duitse troepen vallen Nederland binnen en Wilhelmina wordt gedwongen Nederland te verlaten om zich samen met haar gezin, het kabinet en haar particulier secretaris Van 't Sant in Londen te vestigen. Vanuit haar ballingschap oefent zij haar rol als moeder des vaderlands uit en pleit zij voor vernieuwingen in het staatsbestel. Dit, alsmede de invloed van Van 't Sant, levert haar veel kritiek op van het kabinet.

 4. 4. De Taak Moet Volbracht

  23 april 2001 (52 minuten)

  Wilhelmina keert vanuit Londen terug naar het bevrijde Nederland en laat daarbij Van 't Sant, die zich opwindt over de aantasting van zijn reputatie, achter in Engeland. Terug in Nederland begint Wilhelmina de voorbereidingen op de vorming van een vernieuwde regering. De verzuiling en haar te hoog gespannen verwachtingen van vernieuwing staan haar daarbij in de weg. Ze besluit af te treden en de kroon over te dragen aan Juliana.

Alle Acteurs en Actrices

Acteurs en actrices

Van 't Sant

Jonge Wilhelmina

Prins Bernhard

Prins Hendrik

Prinses Juliana

Reviews & comments

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.