• 9.232.736 stemmen

Show titel: Angels in America

Genre: Drama / Fantasy

Afleveringen: 6

Speelduur: 5 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Mike Nichols en Cary Brokaw

Met: Al Pacino, Meryl Streep en Emma Thompson

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Datum van release: zondag 7 december 2003

Eerst uitgezonden op: HBO (Verenigde Staten)

• HBO Max Bekijk miniserie via HBO Max
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Angels in America

Het is 1985, Ronald Reagan is president en aids treft de homoseksuele gemeenschap. Prior Walton vertelt zijn geliefde Lou, waar hij al 4 jaar mee samen is, dat hij ziek is. Lou verlaat Prior. Echter, hoe zieker en eenzamer Prior wordt, hoe meer spijt Lou krijgt van zijn beslissing. Tijdens een nacht vol hallucinaties krijgt Prior bezoek van een engel die hem uitnodigt een profeet van de dood te worden. Ergens verderop in Manhattan wordt Joe Pitt, een advocaat die zowel mormoon als republikein is, door de rechtse Roy Cohn gedwongen een baan te nemen bij het ministerie van justitie. Zowel Pitt als Cohn hebben geheimen die ze liever niet prijsgeven, Pitt vanwege schaamte en zijn geloof en Cohn omdat hij zijn macht wil behouden.

Afleveringen

1. 1. Millennium Approaches: Bad News

7 december 2003 (55 minuten)

New York 1985. Een homoseksueel koppel krijgt te horen dat één van hen aids heeft. Een jonge man genaamd Joe Pitts krijgt een baan aangeboden bij de conservatieve Roy Cohn, die ook te horen krijgt dat hij aids heeft.

2. 2. Millennium Approaches: In Vitro

7 december 2003 (55 minuten)

Prior wordt zo ziek dat hij wordt opgenomen in het ziekenhuis. Louis kan hier niet mee omgaan en verlaat hem. Joe en Roy nemen elkaar in vertrouwen tijdens een drankje. Prior hoort stemmen uit zijn ziekenhuisbed. Louis vraagt wildvreemden om seks. Joe doet in een dronken bui een bekentenis aan zijn moeder.

3. 3. Millennium Approaches: The Messenger

7 december 2003 (55 minuten)

Prior keert terug naar huis en wordt bezocht door een paar overleden voorouders die de komst van een boodschapper aankondigen. Een worsteling met Joe laat Roy achter met de geest van Ethel Rosenberg. Later verzoenen Joe en Louis zich in Central Park terwijl Prior een engelachtige boodschapper ontmoet.

4. 4. Perestroika: Stop Moving!

14 december 2003 (55 minuten)

Terwijl Joe verleid wordt door Louis, wordt Prior aangespoord door een verbijsterende Engel. Ondertussen wordt Roys gezondheid slechter. Harper hallucineert vaak en soms wordt dit onderbroken door de realiteit. Prior vertelt Belize over zijn goddelijke missie. Hannah probeert Harper te helpen.

5. 5. Perestroika: Beyond Nelly

14 december 2003 (55 minuten)

Louis organiseert een ontmoeting met Prior. Joe bezoekt Roy in het ziekenhuis en krijgt een onwelkome vaderlijke zegen. Prior sleept Belize naar het gerechtsgebouw voor een verrassende ontmoeting met de klerk en maakt later een vrienden met Hannah. Volgeladen met morfine, schildert Roy een ander beeld van de hemel.

6. 6. Perestroika: Heaven, I'm in Heaven

14 december 2003 (55 minuten)

Na een gevecht met Joe is Louis zwaar gehavend. Roy maakt een laatste grap ten koste van Ethel. Prior worstelt met de engel en spreekt vervolgens een beoordelingsbord in de hemel aan. Harper trekt naar het westen. Prior die ondanks zijn diagnose nog leeft, brengt een bezoek aan zijn favoriete engel en zweert om te blijven leven, vrij van geheimen.

Alle Acteurs en Actrices

Prior Walter / Leatherman in the Park

Louis Ironson / The Angel Oceania

avatar van DionneDarko

DionneDarko

Hele mooie miniserie dit met een prachtige sterrencast.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Even in New York in the Eighties, that is strange.

Tijdens de Pasen deze miniserie er door gejast, zien deed ik de serie jaren terug al eens toen een sportkameraad mij deze serie leende. Nu trok het geheel me destijds totaal niet maar probeerde het toch maar waarop de serie me positief verraste. Enkele weken terug kwam ik de serie bij de kringloop tegen waarop ik me bedacht dat een herkijk en comment alhier me een goed idee leek en zo geschiedde.

Uiteraard zal de gemiddelde hetero zijn weerzin niet kunnen verbergen met zoveel homofilie en drama van het niveau 'hey girlfriend', want het ligt er wel behoorlijk dik bovenop. Toch kan ik kostelijk lachen om films als The Birdcage, Priscilla Queen of the Desert en kan ik serieuzere films als Philadelphia prima waarderen. Ik zit daar niet zo mee, bovendien verplaatst de focus zich van de lichtzinnigheid al snel naar de dark side of being gay, want AIDS was in die tijd een ziekte die alleen homo's overkwam en een straf van God genoemd kon worden. En het lijden, de strijd en eenzaamheid op dat vlak wordt niet alleen voor de drager goed gebracht maar tevens voor de mensen er om heen. Daarnaast krijgt het politieke landschap van die tijd met Reagan aan het roer veel aandacht. Nu ben ik van '79 en als ik kind weet ik nog dat de beste man president was en kreeg ik zijdelings dingen mee van de aanslagen op zijn leven maar ook wat hij voorelkaar kreeg met Gorbatsjov. Maar de tegenstand zoals getoond in deze serie tegen Reagan was toch wel nieuw, hoewel, wat had ik anders verwacht in een land waar altijd strijd is tussen Republikeinen en Democraten? Desalniettemin zijn de roerige jaren '80 met sexualisering, AIDS, het groeiend aantal mensen die de kast uitkomen en de politiek van die tijd een interessante tijd.

Maar daar is lang nog niet alles mee gezegd rond deze serie die het qua karakters ook nog een heel breed weet te trekken met iedere mogelijke vorm van erkenning, ontkenning, strijd en overgave met momenten die rechtstreeks van het toneel af lijken te komen wat niet echt raar is aangezien de serie gebasseerd is op een toneelstuk. Heftig is de ziekte, de worsteling met jezelf en acceptatie, maar ook de strijd van de mensen om hen heen waar schuldgevoel en verplichting een heuse molensteen kan zijn. En in die zin blijkt ieder huisje zijn kruisje maar weer te hebben of je nu ziek bent, geestelijke labiel of gewoon een lafaard, van welke geloof je ook bent je zult het alleen moeten doen iets waar de oude rabijn vrij duidelijk in is en het is bij tijd en wijlen toch wel in- en intriest. Buiten dat spelen de vreemde verschijningen nog die vertaalt kunnen worden als dimensies of de worsteling van de mens met God en het hiernamaals, de acceptatie van sterfelijkheid, niet te vergeten zien we het goed en het kwaad in vele gezichten.

Goed geacteerd wordt er zeker met name door Patrick Wilson, Justin Kirk, Jeffrey Wright en vooral Pacino in een voor hem kenmerkende rol. Heerlijke discussies overigens tussen Pacino en Wright in het ziekenhuis, momenten dat het acteerwerk super is. De soundtrack van Thomas Newman mag ook zeker benoemd worden die met einde aflevering twee begin drie zijn kenmerk verraadt en een melodie produceert die erg dicht bij The Shawshank Redemption ligt. Om als laatste te zeggen dat deze best wel goede serie veel tonen aanslaat van somber en dreigend naar absurd en hilarisch, maar nooit saai wordt in een verhaal die vooral neerkomt op acceptatie. Afijn, het mag duidelijk zijn, een prima serie wat mij betreft.