• 10.954 nieuwsartikelen
 • 162.720 films
 • 10.286 series
 • 30.017 seizoenen
 • 616.420 acteurs
 • 193.489 gebruikers
 • 8.999.597 stemmen
Avatar
 
Vlaamse bioscopen boos over verbod op verkoop van etenswaren
Foto: © ANP

Vlaamse bioscopen boos over verbod op verkoop van etenswaren

Vlaamse bioscopen boos over verbod op verkoop van etenswaren
Foto: © ANP

Vlaamse bioscopen zijn op zijn zachtst gezegd niet te spreken over het besluit van het Belgisch overlegcomité omtrent de coronamaatregelen binnen hun branche. De filmhuizen krijgen namelijk naast een mondkapjesplicht nog een andere opmerkelijke maatregel te verduren, namelijk het verbod op het verkoop van eten- en drinkwaren. 

De Federatie van Cinema’s van België (FCB) heeft zijn onvrede laten blijken over de nieuwe maatregelen die zijn genomen met betrekking tot de bioscopen in het land. Afgelopen vrijdag werd op de valreep een nieuw besluit genomen, waarin onder meer werd bepaald dat er in de filmhuizen niet langer dranken en snacks verkocht mogen worden. Iets wat de uitbaters in het verkeerde keelgat schiet. Zij beschouwen het besluit als een onaanvaardbare en buitensporige maatregel die de enige kans om nog wat te verdienen de nek omdraait. Volgens de FCB is de marge op bioscoopkaartjes namelijk uiterst klein en is de verkoop van drank en snacks essentieel voor de overlevingskansen van de theaters. 

Personeel op straat

Het genomen besluit is überhaupt een bijzondere wending, aangezien premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vrijdag nog meldden dat de protocollen voor de evenementen- en cultuursector in Vlaanderen ongewijzigd bleven tot 23 oktober. FCB meldt dat deze plotselinge, onaangekondigde verordening verregaande gevolgen heeft. Zodanig zelfs dat het personeel er direct last van heeft. “Met ingang van vandaag en zonder voorafgaande waarschuwing worden de bioscoopuitbaters verplicht een deel van hun commerciële activiteit stop te zetten en een aanzienlijk deel van hun personeel te informeren van het feit dat tijdelijke werkloosheid voor hen wordt toegepast," zo zegt de federatie die vreest dat een groot aantal bioscopen zonder effectieve en substantiële financiële steun het risico loopt zijn deuren definitief te moeten sluiten.

Ook Nederlandse bioscoopketen Pathé kwam vandaag met een bericht dat er in hun filialen geen eten- en drinkwaren meer verkocht zullen worden. Deze post is hieronder te bekijken. 

Reacties (7)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Stephan123

Stephan123

 • 177 berichten
 • 905 stemmen

Misschien toch teveel besmettingen in bioscopen door dat iedereen snacks of drinken pakt of eraan zit?


avatar van Esteban

Esteban

 • 3597 berichten
 • 1813 stemmen

Het probleem is dat tal van mensen hun mondmasker langdurig afzetten om te eten en drinken tijdens de film. En dat is uiteraard om problemen vragen. Het is sowieso al geen gunstige omgeving. Anderhalf tot twee uur samen in één ruimte waar doorgaans een airco of dergelijke staat te draaien. En dat terwijl dat -wanneer je het procentueel zou bekijken- de kans alles behalve klein is dat er één of meerdere corona-dragers in een zaal van 200 mensen zit.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8427 berichten
 • 4729 stemmen

Inderdaad, het langdurig afzetten én -houden is het probleem, niet het eens slurpen aan de cola of bijten aan de frisco. Maar moeilijk te controleren allemaal, laat staan dat het duidelijk was. Alles verbieden is simpel en duidelijk, maar voor vele kleinere bioscopen nog maar eens een extra opdoffer.

Jammer. Ik kocht net extra proviand bij onze lokale bioscoop, net omdat hij aan mij met mijn abonnement sowieso al niet verdiende ...


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

 • 8047 berichten
 • 1050 stemmen

Ik weet niet hoe de situatie in Vlaanderen is.

Hier in Hengelo (net als de rest van Nederland) maximaal 30 mensen in de zaal. Aangezien bioscoopzalen de neiging hebben nogal hoog te zijn, zie ik het niet als erg link om daar met 30 mensen zonder mondkapje op in te zitten. Je loopt niet langs elkaar, schreeuwt niet, zit niet druk te bewegen en te zweten...

Hier mag dan ook gewoon het mondkapje af, en bij gebrek aan horeca in de foyer mag je je eigen drankje en hapje meenemen. Uiteraard geen alcohol.


avatar van Redlop

Redlop

 • 8961 berichten
 • 3566 stemmen

Esteban schreef:

Het probleem is dat tal van mensen hun mondmasker langdurig afzetten om te eten en drinken tijdens de film.

Een mondkapje is tijdens het kijken niet verplicht in de Nederlandse bioscopen dus langdurig afzetten zou geen probleem moeten zijn.


avatar van rep_robert

rep_robert

 • 27301 berichten
 • 3861 stemmen

Esteban schreef:

Het probleem is dat tal van mensen hun mondmasker langdurig afzetten om te eten en drinken tijdens de film. En dat is uiteraard om problemen vragen. Het is sowieso al geen gunstige omgeving. Anderhalf tot twee uur samen in één ruimte waar doorgaans een airco of dergelijke staat te draaien. En dat terwijl dat -wanneer je het procentueel zou bekijken- de kans alles behalve klein is dat er één of meerdere corona-dragers in een zaal van 200 mensen zit.

Je mag je eigen eten en drinken (geen alcohol en fastfood) meenemen. Dus dit geldt natuurlijk niet. Het is gewoon een vreemde maatregel. Je kan best voorverpakt eten verkopen en flesjes drinken. Het is niet anders dan in een supermarkt qua aanraking lijkt me.

Maarja, ik ging toch al maanden niet meer heen ondanks mijn Unlimited kaart. Het aanbod is ontzettend mager en voor die B of C films ga ik niet een tripje naar de Pathé maken. De giftcards zijn gelukkig nog lang geldig.


avatar van Esteban

Esteban

 • 3597 berichten
 • 1813 stemmen

Dat eerste is eigenlijk niet de bedoeling, dat werd ook al meegegeven her en der. Daarenboven is het zo dat 90% van de bioscopen verbieden om eigen drank of versnaperingen mee te brengen. Ook nu niet.

Langdurig in dezelfde ruimte zitten, ook met minder mensen, is niet veilig. Daar is ondertussen al heel wat onderzoek naar gebeurd. Niet als de mondmaskers af gaan en al zeker niet als ze niet gedragen worden. Hoger of lager zitten, één of twee zetels tussen laten, dat heeft dan allemaal weinig effect. Het gaat om de circulatie.

Maar goed, ieder moet waar doen waar hij of zij zich gerust bij voelt, zolang het maar toegestaan is.

Mijn hart bloedt voor de cinema, uiteraard, maar er zijn nog tig andere sectoren die minstens even zware of zelfs veel zwaardere gevolgen. Iedereen boet. Er zit niets anders op. Maar één manier om hier een eind aan te maken, dit virus moet zo goed als verdwijnen.