• 9.374.037 stemmen

Der Grüne Heinrich (1993)

Alternatieve titels: Henri le Vert / Green Henry / Henry's Romance

Oorsprong: Zwitserland / Frankrijk / Duitsland

Geregisseerd door: Thomas Koerfer

Met onder meer: Thibault de Montalembert, Andreas Schmid en Florence Darel

Gesproken taal: Frans

Plot Der Grüne Heinrich

Tijdens een nacht voor een duel denkt 'Groene Henry' terug aan zijn jeugd. Deze tijd werd gedomineerd door zijn al vroege liefde voor zijn nicht Anna, die echter aan een ongeneesbare ziekte leed. Daarnaast was er de sensuele actrice Judith, die hem leerde zijn eerste liefde te vergeten.

Henri le Vert / Heinrich

Henri enfant / Heinrich als Kind

Anna enfant / Anna als Kind

L'oncle / Onkel

Roemer / Römer der Maler

avatar van Fransman

Fransman

Kostuumfilm die aan het einde van de negentiende eeuw speelt, ergens in Zwitserland. Naar een boek van Gottfried Keller. De eerste tien minuten kijken we naar het carnavalsfeest in München, waar de jonge Heinrich in zijn donkergroene kostuum niet echt van het losbandige feest lijkt te genieten. Maar zijn gedachten zijn bij alles wat hij achter zich heeft gelaten. Om een onbenulligheid daagt hij een vriend uit tot een duel. In de nacht voor het duel kijkt hij terug op z'n leven.

Op zijn jeugd, de dood van zijn vader, de behoeftige omstandigheden waarin zijn moeder (Dominique Sanda) leeft en zijn vriendinnetje Anna, dat uit z'n leven verdwijnt omdat ze aan TBC lijdt. Dan leert hij ook Judith (Assumpta Serna) kennen, tot wie hij zich al als kind erotisch aangetrokken voelt. De rest van zijn (jonge) leven voelt hij zich heen en weer geslingerd tussen de onschuldige Anna, die hij later weer terugvindt en de verleidelijke Judith. Het is het thema van de twee tegenpolen, de engel en de hoer, die om het bezit van de man strijden. Een in de 19e eeuw veel voorkomend thema in de literatuur.

Wat mij betreft is Thomas Koerfer er in geslaagd van dit weerbarstige en onverfilmbaar geacht boek een compact en meeslepend drama te maken dat mij althans in het verhaal zoog tot het laatste (bittere) einde. En dan is er altijd nog de wonderschone Assumpta Serna (zie ook 'Dulce Horas') om van te genieten. Een dikke voldoende.