• 9.370.968 stemmen

Genre: Documentaire / Avontuur

Geregisseerd door: Todd Douglas Miller

Met onder meer: Peter L. Larson en Louie Psihoyos

Plot Dinosaur 13

"The true tale of one of the greatest discoveries in history."

De paleontoloog Peter Larson en zijn team van het Black Hills Institute of Geological Research deden in 1990 de grootste dinosaurusvondst ooit; de grootste, meest complete T-rex ooit gevonden. Maar tijdens een tien jaar durende strijd met de Amerikaanse overheid, invloedrijke musea, Indiaanse stammen en concurrerende paleontologen, moeten ze zowel strijden om hun dinosaurus te houden als voor hun vrijheid.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van bertito

bertito

Schitterende documentaire over een groep amateur paleontologen die het meest complete skelet van een Tirannosaurus Rex ooit vinden, en daar een flinke prijs voor moeten betalen. Goede daden en bedoelingen botsen met de Amerikaanse wetten.

avatar van Apster

Apster

Best aardig deze documentaire. Schrijnend om te zien hoe de staat en die grondbezitter de archeologen een oor hebben aangenaaid op een zeer smerige manier. Probleem met de docu is echter dat het niet de volledige speelduur kan boeien. Heeft grotendeels met het onderwerp te maken, dat naar mijn mening te weinig sterk materiaal bevat om er een documentaire van 105 minuten mee te vullen. Het juridische getrouwtrek geloof je op den duur wel. Zelfs de emotie rond de fossielen deed me niet zoveel, hoeveel het ook mag betekenen voor de wetenschap.

3* Degelijke docu met de gebruikelijke talking heads, maar zoals gezegd te weinig boeiende stof.

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Klopt het dat die T-rex nu in Nederlandse handen is?

Of is dat een heel ander verhaal?

Grappig.

Administratieve en legislatieve rompslomp, vereeuwigd door het vinden van een fossiel. Mooiste van de docu vond ik die vrouw die maar vol ongeloof bleef beweren dat ze niet kon geloven dat gerechtigheid zo met de voeten getreden werd in haar geliefde USA. Die propagandamachine doet daar toch echt wel z'n werk.

Verder wel een interessant verhaal natuurlijk, al is ook deze docu weer érg eenzijdig en vond ik de wetenschappers zelf wel een beetje doorslaan. Die dude die daar elke dag tegen die kisten gaat zitten vertellen ... da's toch ook niet helemaal gezond meer. Rode draad door al deze docus is trouwens dat Amerikaanse "wetenschappers" er vaak maar schamel uitzien. Half landloper, half opa is daar blijkbaar dé wetenschappelijke look.

Amuseert wel, duurt inderdaad iets te lang, maar al bij al een aardig relaas over het geklooi met wetten die al lang hun doel voorbijgestreefd zijn.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Banjo schreef:

Klopt het dat die T-rex nu in Nederlandse handen is?

Of is dat een heel ander verhaal?

ja best benieuwd...staat deze nu in Leiden?

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Wat een schande wat zich daar heeft afgespeeld!! Verschrikkelijk.