• 9.176.096 stemmen

Geregisseerd door: Jan Schomburg

Met onder meer: Maria Schrader, Johannes Krisch en Ronald Zehrfeld

Gesproken taal: Duits

Plot Vergiss Mein Ich

Van het ene op het andere moment is het biografische geheugen van de succesvolle academica Lena gewist. Oorzaak: een onopgemerkt gebleven meningitis. Deze retrograde amnesie, zoals de medische diagnose luidt, zorgt ervoor dat ze niemand meer herkent - inclusief zichzelf. Ze kent de woorden nog wel, maar die hebben geen betekenis meer. Begrippen als regen, liefde en boosheid zweven in het luchtledige.

logo tmdbimage

avatar van gauke

gauke

Een te geconstrueerd psychodrama over geheugenverlies dat niet realistisch overkwam. Bovendien werden er vragen opgeworpen die onbeantwoord bleven. De regisseur was niet consequent: het ene moment liep de hoofdpersoon bijvoorbeeld, zonder oriëntatie, bewapend met snor en plattegrond, door Keulen en even later zag je haar fietsen en autorijden. Maria Schrader deed aan overacting. Voor Duitse begrippen was er wel een expliciete seksscène.

avatar van Fransman

Fransman

Ben het wel met gauke eens. Heb zeker geboeid zitten kijken en vond het knappe prestatie van Maria Schrader (blijft een fantastische actrice, al zag ze er niet uit in deze film), maar het is allemaal niet evenwichtig en natuurlijk. Dat ziektebeeld zal wel kloppen, maar behalve die amnesie is er ook sprake van een persoonlijkheidsverandering en daar doet Schomburg eigenlijk te weinig mee. Met name het slot vond ik niet geloofwaardig. Maar die hairy armpits van Maria vond ik wel sexy

avatar van BBarbie

BBarbie

Drama over een vrouw, die na catastrofaal geheugenverlies zichzelf opnieuw moet uitvinden en daarbij gaandeweg ontdekt dat zij niet de persoon kan of wil zijn die haar omgeving van haar verwacht. Een matige film, maar een imposante tour-de-force van Maria Schrader. Dat wel.