• 9.370.041 stemmen

La Comédie du Bonheur (1940)

Komedie | 108 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titels: La Locomotive du Bonheur / Comedy of Happiness / Comedie van het geluk

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Marcel L'Herbier

Met onder meer: Michel Simon, Ramon Novarro en Jacqueline Delubac

Gesproken taal: Frans

Plot La Comédie du Bonheur

Meneer Jourdain wordt door zijn familie gezien als een gevaarlijke gek: Hij wil zijn rijkdom delen met anderen. Zijn familie laat hem daarom opnemen in een psychiatrische inrichting, maar Jourdain ontsnapt uit de inrichting en zet zijn plannen door. Alleen krijgt zijn familie niks meer.

Ze schijnen dus ook te bestaan : Franse films met Ben Hur....althans, dat zal de rol zijn waardoor Navarro nu het gekendst is. De komst van de talkies echter verteerde hij slecht en in Hollywood geraakte hij op een dwaalspoor, zodat ie het ook eens aan deze zijde van de oceaan mocht proberen. Voor hem een demotie, voor ons niet : een film van auteur l'herbier immers met dan ook nog eens Michel Simon als protagonist, plus aankomende supersterren als Presle en Jourdan- beiden nog geen 21.

Niet dat dit verder een auteursfilm of anderszins een meesterwerk is : we zijn in 1940 en het volk had behoefte aan escapistisch feel good entertainment, l'herbier leverde dit met een verfilmd Russisch toneelstuk- nota bene- dat raakvlakken heeft met Gorkiverfilming les bas fonds, maar de stumpers in die film hadden geen Michel Simon om ze te verlossen.

Geheel is geset in Nice tijdens het carnaval van...1954 waarin al teevee bestaat, want de film begint met een merkwaardige meta intro waarin een teevee uitzending wordt aangekondigd, en wat we vervolgens zien is een film in de film. Het is dus carnaval maar niet iedereen is in feestvreugde : met name de bewoners van een shabby pension onder wie we Presle aantreffen als lelijkerd ( dankzij de make up afdeling uiteraard ) en Jourdan als melancholische jongeling.

Wat zij niet weten is dat hun Verlosser leeft : een net uit het dolhuis ontsnapte ex- bankdirecteur, die gaarne met bankbiljetten strooit om mensen gelukkig te maken tot chagrijn van zijn familie die hem liet opsluiten.

Zoals u reeds vermoedde trekt de ontsnapte Simon in het vernoemde pension, waar hij de dolende zielen aldaar- Jourdan staat op het punt zich te verhangen- besluit op het rechte pad te brengen. Dit doet hij via een merkwaardige therapie : hij huurt een stel toneelspelers in die under cover van pensiongasten de echte bewoners moeten opbeuren. Met name Alerme als de clown die de chagrijnige pensionhoudster aan het lachen moet maken, Delubac als de grisette die Jourdan moet afleiden van zijn zelfmoordplannen, en Novarro dan als de jeune premier die Presle duidelijk moet maken dat ze de Liefde waardig is...

Het is een komedie dus u begrijpt dat hun missie succesvol zal verlopen, een missie trouwens die begint als een melodrama en eindigt als een farce. Dat melodrama doet in zijn over the top romantiek vaag bekend voor, en verrek : de lyrische liefdesduetten werden geschreven door Jean Cocteau ! Communitygenoot van l'herbier, zoals jullie weten...daarover gesproken : het liefje van de regisseur Catelain heeft hier een cameo. Geniet er maar van jongens, jullie hebben het helemaal zelf verdiend.

Meer een film voor liefhebbers van acteurs dan auteurscinema, l'herbier tracht er in het begin meer van te maken dan een toneelverfilming en visueel is het verzorgder dan een doorsnee toneelbewerking van die tijd, maar niet wat je noemt geinspireerd. l'herbier/ Presle buffs kunnen beter met la nuit fantastique beginnen, lijkt me.

Muzikale omlijsting van de gekende componist Ibert, en Novarro mag natuurlijk ook een liedje kwelen.

Is nooit verder gekomen dan DVD-R bij mijn weten, kan uiteraard worden gedownload met fansubs.

avatar van houbi

houbi

DVD-R...? Het zou kunnen, ik heb er geen idee van.

Er bestaan zeker nog originele filmcopies in 35mm formaat want La comédie du bonheur wordt in mei 2016 een 3-tal keer op het grote doek vertoond in het Brusselse filmmuseum in de cyclus “In Memoriam”. (zonder ondertitels en 100min)

De transformatie van een rijke bankier in een orakelende apostel.

Een in Italië (Scalera Studios, Rome) gedraaid komisch drama gedomineerd door heer en meester Simon, met dialogen van Jean Cocteau. De eerste filmrol van Louis Jourdan.