• 9.372.314 stemmen

Monkey Kung-Fu (1979)

Actie / Komedie | 95 minuten

Genre: Actie / Komedie

Alternatieve titels: Monkey Fist, Floating Snake / Drunken Monkey / Invincible Monkey Fist / 醉步迷猴

Oorsprong: Taiwan

Geregisseerd door: Chi Lo

Met onder meer: Chen Mu-Chuan, Chang Yi en Sun Jung-Chi

Plot Monkey Kung-Fu

De jonge Ah Tung is een enorme kluns. Op zijn werk als ober wordt hij regelmatig door zijn bazin uitgescholden en op zijn kung fu school wordt hij als boksbal gebruikt. Op een dag komt hij de legendarische kung fu meester Yu Tu Hai tegen die de onoverwinnelijke "Monkey Kung Fu" stijl beheerst. Ah Tung smeekt om hem aan te nemen als leerling, maar in de eerste instantie weigert Yu Tu Hai. Pas als de gevaarlijke Hai Yun het dorp wil overnemen geeft Yu Tu Hai toe en is alle hoop gevestigd op de klunzige Ah Tung.

avatar van Metalfist

Metalfist

Tamme aap

De Monkey kung fu stijl is altijd wel één van mijn favorieten geweest. Een stijl die je best wel regelmatig tegenkomt (zelfs in niet-kung fu films zoals Bloodsport waar één van de vechters deze stijl beoefent) en ook wel één die tot de verbeelding spreekt. Een film met als titel Monkey Kung Fu kan dan ook niet teleurstellen op dit gebied waardoor ik dus met redelijk hoge verwachtingen hier aan begon.

Sowieso al wat een tegenvaller toen bleek dat het niet om de Monkey Kung Fu film van de Shaw Brothers ging. Ik vond het al vreemd dat er tussen de reeks van goedkope en in het Engels gedubte vechtfilms opeens een film van deze maatschappij ging zitten, maar je nooit natuurlijk. Soit, gelukkig zaten er in het verleden al amusante films in die reeks en het is dan ook zonde dat Monkey Kung Fu daar niet bij hoort. Het grootste hekelpunt is ongetwijfeld dat Ah Tung gedurende heel de film meer slaag krijgt dan wat anders. Het duurt erg lang eer hij überhaupt iets leert en wanneer de bad-guy dan nog eens halverwege de film al wordt verslagen.. Weg spanning, al geeft deze scène indirect wel tot één van de zeldzaamste momenten in een kung fu film. We zien namelijk de slechterik trainen! Normaal gezien is dit altijd een onverslaanbaar personage tot aan de climax, maar deze keer zien we ook hem eens de nodige tijd spenderen om sterker te worden. Vond het wel eens een leuke verandering in ieder geval.

Povere cast ook. Chan Muk-Chuen kan als Ah Tung de film helemaal niet dragen en is bij vlagen een vrij vervelend personage. Het probleem zit hem vooral in het feit dat hij in de meeste scènes nogal traag en log overkomt. Zijn meester Yu Tu Hai (een rol van de voor de gelegenheid voortanden missende Sun Jung-Chi) is daarin een betere keuze doordat die geloofwaardiger overkomt. Iets wat je meteen al ziet tijdens het openingsfilmpje waar ze twee samen trainen. Jammer genoeg wordt Jung-Chi vaak gebruikt om één of ander komisch bedoelde proef te verzinnen zoals het scheren van watermeloenen, al bleef de dub volhouden dat het pompoenen waren... Kleine bijrol ook nog voor Eddy Ko als een vechtersbaas die iedereen uitdaagt, maar bij wie het nooit tot een gevecht komt.

Nope, ik heb al betere films in het genre gezien. Monkey Kung Fu is op zich nog wel een vermakelijke zit voor zolang het duurt, maar op alle gebied is dit een inferieure film. De comedy is niet grappig, de vechtstijlen komen niet goed uit de verf en de cast kan beter. Gelukkig ben ik nog mild wanneer het op dit soort filmpjes aankomt.

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuk om een keer gezien te hebben, al was het niet allemaal echt geweldig.