• 9.195.968 stemmen

Met onder meer: Pierre Bokma, Elsie de Brauw en Reinout Bussemaker

Gesproken taal: Nederlands

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus

Plot Speelman

Zakenman Sweder Speelman leidt een succesvol leven met zijn vrouw, gevierd concertpianiste Cecile. Wanneer zijn ritme door kleine gebeurtenissen vertraagt, begint zijn automatische piloot te haperen. De wereld lijkt hem steeds meer buiten te sluiten en van hem een toeschouwer te maken. Wanneer hij een kat volgt die een leegstaand huis binnengaat, krijgt hij onbespied zicht op zijn eigen villa en Cecile. Sweder besluit uit zijn huwelijk te verdwijnen om te zien hoe Cecile reageert op zijn afwezigheid.

avatar van Zinema

Kabbelende kortfilm.

De minste film uit de 'One Night Stand'-reeks van 2013 moet haast wel dit drama van Klaartje Quirijns zijn. De reden voor het tegenvallende resultaat ligt niet zozeer aan haar als wel aan het scenario, dat vast lekkerder leest dan dat het hier tot zijn recht komt. Waar veelgehoorde kritiek op de serie kortfilms vaak - meestal onterecht - op neerkomt is dat het artistiek en pretentieus geneuzel zou betreffen, of iets van die strekking. Hier is dat helaas wel een beetje van toepassing.

Aan de cast ligt het in elk geval niet. Pierre Bokma weet met zijn grimassen alleen al genoeg emoties los te kunnen weken bij de kijker. Maar dit blijkt helaas onvoldoende te zijn wanneer het verhaal continu blijft voortkabbelen zonder echt indruk te maken. Waar je als kijker soms het gevoel bekruipt dat het hier een romantische thriller dan wel mysterie betreft, doet het gebrek aan dialoog en ontwikkeling dit drama langzaam doven als een nachtkaars.

Onvoldoende.

Met dank aan One Night Stand & Herrie voor het recensie-exemplaar.

avatar van niekdekker

niekdekker

"Speelman is meesterlijk verfilmd met het spel van licht en donker, verval, de ,,dikke lucht” van een conflict en toch ook nog de restanten van een liefdevolle relatie. Het feit dat er bij niet in gesproken wordt valt nauwelijks op. Alleen acteurs van zeer grote klasse slagen hierin En dat is met Speelman bewezen."

Recensie door Geert Gielissen op hollandsefilm.nl

Recensie: One Night Stand – Speelman | Hollandse Film - hollandsefilm.nl

avatar van clynch

clynch

Eens met Geert Gielissen: excellente film. Prachtige beelden, prachtig spel.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Mooi filmpje dat het midden houdt tussen zo'n typische donkere Nederlandse film (Onder Ons, Kan Door de Huid Heen, Nothing Personal, Tussenstand, enz.) en een klein beetje Ingmar Bergman zelfs, maar dan toch minder. Pretentieus? Misschien. Artistiek? Dat zeer zeker wel. Maakt mij verder niks uit, doet voor mij i.i.g. niks af aan het plezier om naar de film te kijken.

Helaas blijven de beweegredenen van Speelman (Pierre Bokma) voor mij althans een beetje vaag, en dat haalt het geheel iets naar beneden. Maar afgezien van dat toch één van de betere One Night Stands van dit jaar toch wel.

Dat blonde meisje, die liftster, was dat Thekla Reuten met kort blond haar?

avatar van jippie2010

jippie2010

Jammer jammer,

ik houd van korte films, en normaal gesproken ook van dit soort drama's,

maar deze film is te pretentieus. Met Bokma als hoofdrolspeler had hier echt meer in gezeten.

Onvoldoende: *2,5

avatar van missl

missl

Zonde, wanneer je Bokma in de hoofdrol hebt dan kun je zoveel meer. Nu kijkt hij 45 min voor zich uit, jammer.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

Op zich wel een leuk idee en het acteerwerk vind ik goed, maar ik vond ‘m nogal saai en vaag en ik kwam er niet in. Voor mij is het geen beklijvende film. 2,5*

avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

Geen flauw idee waar dit over ging.