Delen
Nederland
Geregisseerd door: Michael Schaap
8,0 (5)
Plot Achter de Dijk
Klusjesman Joost W. uit Westkapelle bekende in 2011 minstens honderd jongens te hebben misbruikt. Het echte getal ligt waarschijnlijk hoger. In Achter de dijk laat Michael Schaap zien hoe het dorp hiermee omgaat. Is Joost de enige schuldige of is het dorp medeplichtig omdat ze hem zijn gang lieten gaan? Wat is er aan de hand daar achter de dijk?
narva77 (crew films)
Goede documentaire. Ik kan me herinneren dat toen ik op de middelbare school zat, we vaak op vrijdagmiddag na school even naar het café gingen, dat hoorde erbij. In dat bewuste café aan de Markt in Middelburg zat Joost ook vaak. Een paar klasgenoten uit Westkapelle hadden het over hem, dat je maar beter geen biertjes van hem kon aannemen, dat het een raar vies mannetje was en dat hij kinderen (jongens vooral geloof ik) probeerde te lokken. Hij was algemeen bekend in Westkapelle (en ook daarbuiten), en ik vond het maar raar (en nog steeds) dat iemand zo lang gewoon zijn gang kan gaan. Erg vreemd.
Lefgozer
Welkom in Nederland!
Loop hier toevallig tegenaan, misschien binnenkort maar eens kijken als ie online te bekijken is.
narva77 (crew films)
Ehm... narva77, wij zijn niet een kleine "gesloten" gemeenschap, maar een toeristisch dorp. Ik weet niet of je ooit wel eens in Westkapelle bent geweest....
AmazingPP
Weet ik eigenlijk niet zo goed of dat daarmee te maken heeft. Wij (het slachtoffer van de docu en ik) hebben ons echt verbaasd over hoe weinig jongens aangifte hebben gedaan, zelfs geen melding hebben gedaan. Ik denk dat het veelal te maken heeft met schaamte, ten eerste gaat het natuurlijk over homoseksualiteit en ten tweede kregen er ook veel jongens geld voor.
narva77 (crew films)
Verder kan ik me herinneren van vroeger dat Joost vaak drank betaalde voor zijn slachtoffers, dat zeiden mijn Westkappelse klasgenoten ook. Dat hij ze betaalde wist ik niet.
Maar in de film wordt gesuggereerd dat met het echt binnen de gemeenschap zelf (of beter gezegd binnen de Kerkgemeenschap ???) wilde oplossen. Uiteraard zal niet iedereen in het dorp naar de kerk gaan of überhaupt gelovig zijn. Maar dat wordt in ieder geval een beetje gesuggereerd in de film...
Hoe zit het met de man die niet met zijn gezicht bekend wil zijn ? joosje heeft toch niemand verkracht ? alles ging toch van 2 kanten ? Waarom spreekt die man dan zo dat alles gedwongen gebeurt is ?