• 9.370.271 stemmen

Geregisseerd door: Juanra Fernández

Met onder meer: Ana Turpin, Ona Casamiquela en Luisa Gavasa

Gesproken taal: Spaans

Plot Para Elisa

Ana, een jonge studente, besluit om een baantje te zoeken om mee te kunnen gaan op eindejaarsreis, nadat haar ouders haar lieten weten dit niet te zullen bekostigen. Toevallig had haar ex-vriendje een advertentie gezien om te babysitten. Aangekomen op de locatie die ze doorkreeg na een kort telefonisch gesprek, maakt ze kennis met een oude vrouw die een obsessie blijkt te hebben voor Bisquitbeeldjes. Bij de babysitjob waarvan Ana dacht dat die simpel zou zijn, blijkt het te gaan om de dochter van Diamantina, de oude vrouw. De dochter Elisa is echter geen kind meer, maar reeds een volwassene met speciale noden. Ana besluit dan ook om de job te weigeren. Diamantina besluit dat ze toch een 'ja' gehoord heeft en besluit gewoon Ana te gijzelen en voor haar dochter te laten zorgen. Een serie van dramatische en vreselijke taferelen speelt zich af.

Best aardig.

Maar wel weer zo'n typische Spaanse horror, met z'n klassieke plus- en minpunten. Voordeel is wel dat deze film lekker kort is, waardoor het al zeker nergens gaat slepen, maar uiteindelijk mist het dat beetje om het tot een echte topper te maken.

Probleem met Spaanse horrors is dat het vaak wat braafjes blijft. Technisch zit alles wel goed, met sfeervolle belichting, goed camerawerk, degelijk acteerwerk en een geslaagde soundtrack. Niks écht uitzonderlijks, maar wel erg solide.

Dat het plot verder niet zo héél veel nieuws biedt is ook niet zo erg, alleen had de uitwerking net iets spannender gemogen. Ik moest tijdens deze film af en toe denken aan Sudor Frio, misschien geen eerlijke vergelijking maar dat zijn toch films die net wat randjes overgaan in plaats van braaf binnen de lijntjes te kleuren.

Het gegeven van deze film is best goed en de actrice die het "kind" speelt best creepy, maar wat daarop volgt is mij gewoon iets te braaf om écht hoog te scoren. Maar wel bovengemiddelde filler natuurlijk, dat zijn die Spaanse horror/thrillers meestal wel.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Deze film is wel meer dan een standaard thriller, eigenlijk vind ik het echt wel een horror zeker als het mij bij momenten toch wel een ongemakkelijk of onbehaaglijk gevoel gaf zonder dat er echt veel gore wordt getoond. De suggestie en geluiden spraken boekdelen. Nu ben ik niet meteen op de hoogte of dit bizarre en nogal geflipte concept al eerder is toegepast (wellicht wel), maar ik moet zeggen dat deze wel goed was uitgevoerd. Minpuntjes is het nogal abrupte einde en de korte speelduur. Ik had best wel wat meer willen weten over die rare moeder en dochter. Een aangename verrassing toch wel.