Genre: Komedie / Familie
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 10 april 2014
Bekijk via Videoland
Plot Toen Was Geluk Heel Gewoon - De Film
1974. Het Nederlandse voetbalelftal heeft zojuist de heroïsche WK-finale verloren van aartsrivaal West Duitsland. Het hele land is in rouw en Jaap Kooijman gooit uit pure frustratie de splinternieuwe televisie uit het raam. Deze gebeurtenis is de opmaat voor de rest van de film.
Nel Kooijman
Jaap Kooijman
Mary
Bas
Joost
Vanaf 13 februari 2014 in de bioscoop (Just Film Distribution)
thunderball
Ik had altijd begrepen dat de serie in de jaren '50 afspeelde?!
Ik had altijd begrepen dat de serie in de jaren '50 afspeelde?!
Daar begon de serie.
Toen was geluk heel gewoon - Wikipedia - nl.wikipedia.org
Dus de film sluit zo te lezen aan op het einde van de serie.
Afschuwelijk irritante serie trouwens. Vooral die Gerard Cox vind ik zo'n enorm vervelende vent. Meneer Harmsen vond ik wel weer leuk. Ik zie hem volgend jaar wel een keer als de dvd beschikbaar is.
thunderball
Ok, bedankt voor de uitleg. Ik heb de serie ook alleen in het allereerste begin gekeken, misschien wel inmiddels 15 jaar geleden of zo. Wanneer ik er wel eens zappend langs kom, lijkt het altijd in die tijd zich af te spelen, maar wellicht gaat het dan om de zoveelste herhaling.
Vanaf 13 februari 2014 in de bioscoop (Just Film Distribution)
Update: verplaatst naar 10 april.
gorelover
Ontzettend grote fan van de serie.
Staat netjes compleet in de kast.
Kan haast niet wachten op deze film.
lijkt me wel erg leuk.
Mooie afsluiting hopelijk.
Word er wel 1 om te kopen, om de collectie compleet te maken.
word voor mij zeker een bezoekje aan de bios waard.
trailer ziet er lachen uit.
bjerik76
ziet er toch weer lekker Rotterdams uit !!
Dacht dat "meneer Harmsen" uit de film werd geschreven, hij vond zijn rol te klein en wilde hetzelfde salaris als de hoofdrolspelers, maar hij zit toch wel in de trailer en dus ook film
- 20220 berichten
Zonder Harmsen is het geen "Toen Was Geluk Heel Gewoon" meer. Mooi dat-ie er toch bij zit dus.
- 20220 berichten
Best een geinige trailer. De kracht van de serie was vooral de sfeer, het gemoedelijke, het gevoel dat geluk toen inderdaad gewoon was. Dat lijkt voor een groot deel verdwenen in de film, maar zo te zien is het nu een stuk beter geschreven - toch een paar geslaagde grappen voorbij zien komen in de trailer. Benieuwd of Cox en Pleijsier daar ook verantwoordelijk voor zijn. En met - zo te zien - een aantal goede nieuwe personages (Ton Kas). En natuurlijk met muziek van de (half) Rotterdamse band "The Kik".
Mochizuki Rokuro
In de trailer kijkt Cox volgens mij de wedstrijd op een zwart/wit televisie. Een 'splinternieuwe kleurentelevisie' is in de synopsis ook op de officiële website ook gewoon een 'televisie'. Dichterlijke vrijheid kappeuter??
- 20220 berichten
Moeilijk te zien, maar volgens mij is het wel een kleurentelevisie.
Haha
Ik had die film in een vrij vroeg stadium toegevoegd en de toen vrijgegeven synopsis gebruikt.
Het maakt voor de synopsis weinig uit dus ik heb er alsnog televisie van gemaakt.
Filmhoek.nl
Toen was geluk heel gewoon is niet alleen leuk voor de vaste kijker, maar ook onbekenden van de serie. De film heeft een voorspelbaar verhaal, maar dat is niet erg. De scenes waar je om zult moet lachen zijn er namelijk in overvloed. Natuurlijk zijn er kleine dingen die je niet verwacht, zoals een scene in het riool waar een (vrij logische) onthulling gedaan wordt. Deze onthulling wist de vaste kijker al jaren, maar niemand had verwacht dat deze echt zou worden getoond. De anderhalf uur die staat voor het verhaal is zeker niet te lang voor alle hilariteit die aan bod komt. De hoeveelheid nostalgie is bijna ontelbaar wat Toen was geluk heel gewoon een mooie afsluiter van de televisieserie maakt.
Recensie Toen Was Geluk Heel Gewoon (Fabian van der Starre) - Filmhoek.nl
ronaldverh
Lijkt me een leuke film worden met de droge humor en Rotterdamse humor die er zo lekker dik op ligt soms. Gerard Cox speelt zijn rol in de serie al briljant en in de film verwacht ik niet anders. Even een ongecompliceerde film want over het algemeen hou ik van Italiaanse en Franse of Tjechische artmovies.
Ook leuk gevonden de koppeling met de verloren finale WK 1974 in Duitsland, zelf was ik toen 11 jaar en kan me de teleurstelling nog helemaal voor de geest halen en natuurlijk leuk om heel de film afgespeeld zien in de sfeer van mijn jeugdjaren...
Recensie Toen Was Geluk Heel Gewoon - Review op Filmtotaal.nl
1,5/5
Kon me al niet voorstellen dat dit leuk zou worden.
daxclusive
Ik wil hem wel zien, de series waren vroeger leuk en de film lijkt me ook leuk. Jammer van de domme grap met de TV en het hondje, dat is NIET leuk en NIET grappig.
PeterTriac
Ik heb anders gelezen in het opinieweekblad 'de Bruine Rotterdammer'
dat die schoonmoeder en haar schijtbeest het zelf hadden uitgelokt..
Er stond een goede recensie in van de journalist-hoofdredacteur him self !
Bartvdwal
Als fan van de serie ook naar de film geweest. Ik kan zeggen dat ik me uitstekend vermaakt heb en leuk om de acteurs eens terug te zien op het witte doek. Zelfs mijn vrouw, die normaal gesproken niet houdt van humoristische films heeft zich prima vermaakt. De film kan ik alleen maar aanraden.
Brix
- 19677 berichten
De TV serie zelf was helaas ook nooit al te diervriendelijk.
Een groot minpunt vond ik altijd die slager (Kok van de Lande) met zijn onsmakelijke " noodslachtingen" en z'n bebloede schort.
Chainsaw
Als je als 27-jarige zo nu en dan best kan gniffelen bij de serie Toen Was Geluk Heel Gewoon, mag je toch gerust spreken van een enorme guilty pleasure. Onmogelijk om daarmee uit de kast te komen. Zo'n oubollige en brave serie, maar soms toch zo over de top en knullig dat het leuk wordt. Het idee van een speelfilm rondom deze typetjes klonk zo heel gek nog niet. Een kaskraker zou het niet worden en een prijzenregen hoeft het ook niet te verwachten. Maar een beetje amusement moet toch kunnen?
Helaas, zelfs dat beetje vermaak dat de serie levert, hebben ze bij de film achterwege gelaten. Het begint al bij het verschijnen van de titel. Waar de serie gebruik maakt van kleurrijke animaties en olijke muziek, daar verschijnt de titel van de film onder een stukje dramatische pianomuziek. En dat is typerend voor de hele film. De makers van de film proberen letterlijk van een klucht een dramafilm met driedimensionale karakters te maken. Het resultaat is - hoe kan het ook anders - een oervervelende film, die nergens grappig is en waarvan het drama geen seconde werkt.
De recensies van de film zijn niet mals, maar ik lees voortdurend dat men zegt dat liefhebbers van de serie zich wel zullen vermaken. Klinkt mij als onzin. Want als er iets ver van de serie afstaat, dan is het deze film. Toegegeven; bepaalde karakters en one-liners worden er even snel geforceerd ingedrukt om de fans te plezieren, maar verder is de sfeer, de sets, de toon en zelfs het gedrag van karakters volkomen anders. Zo is Coby Timp volkomen miscast als de pinnige en scherpe schoonmoeder van Jaap (ze lijkt eerder seniel), een rol die zo fel werd gespeeld door wijlen Elisabeth Versluys.
Maar ook als je het niet voortdurend vergelijkt met de serie is het een bar slechte film. Vooral het script lijkt te zijn geschreven voor een kinderfilm van het niveau Ernst, Bobby en de Rest. Met zeer inconsequente karakters (Harmsen, die uit het niets meegaat naar het riool om Jaap te bevrijden of Nel, een trouwe en liefhebbende vrouw, die ineens besluit met een wildvreemde man op reis te gaan. Maar dan ineens toch weer niet). En met een hele hoop verhaallijnen die helemaal nergens naar toe gaan. Naast slecht geschreven is de film ook in zijn uitvoering erg ondermaats. Lelijk gedraaid (veel dingen out-of-focus, matige kadrering) en ook geluidstechnisch vrij beroerd (personages zijn soms niet te verstaan, dan weer erg lelijk gedubbed). Denk dat zelfs op technisch vlak de serie veel dingen beter deed dan deze film.
Had best leuk kunnen zijn, dit. Helaas was dit alles behalve.
1 stem.
simonfender
Niet te veel bij nadenken: gewoon een hele leuke film, met prachtige auto's uit de jaren 70. Pretentieloos vermaak van Nederlandse bodem

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan