• 9.371.563 stemmen

El Zorro Justiciero (1969)

Drama / Western | 78 minuten

Genre: Drama / Western

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: Rafael Romero Marchent

Met onder meer: Fabio Testi, Simonetta Vitelli en Riccardo Garrone

Gesproken taal: Italiaans

Plot El Zorro Justiciero

Don Diego, oftewel Zorro, helpt een goede vriend, Bill Warner, uit de brand die het onschuldig slachtoffer is geworden van de gemene plannen van een grootgrondbezitter. Hij wil namelijk zijn ranch overnemen. De samenzwering is zo opgesteld dat Bill eruit ziet als de verantwoordelijke voor een lokale bankoverval maar Zorro doet er alles aan op het recht te laten zegevieren.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er talloze van : Zorrofilms...dit is een tamelijk overbodige bijdrage aan het genre en 1 van de weinige eurowesterns met de befaamde strijder voor gerechtigheid, de Tessari verfilming met Delon is waarschijnlijk de gekendste al was dat eigenlijk geen spaghetti, bovendien kwam deze veel eerder.

We weten dat DE Zorro actief was begin negentiende eeuw toen Californië in handen was van de Spanjool, deze speelt echter in de klassieke westerntijd na de civil war. We hebben hier dan ook te maken met een fopzorro, een imitator die echter niet vermomd is op de gekende wijze maar niet meer dan een bandietendoek voor zijn bakkes draagt. Waaruit we mogen afleiden dat deze Zorro heel erg graag herkend wil worden en het allemaal doet voor de publiciteit...zijn burgerlijke naam is ook hier Don Diego huppeldepup, en zijn burgerlijke verschijning die van Fabio Testi.

Het verbaasde me enigszins dat deze productie met een toch gekende genregisseur en gekende protagonist gefabriceerd in 69 nog tijdens de westernboom, zo goedkoop bleek te zijn. Je verwacht geen stock footage in een spaghetti uit 69, tenzij van gekende z- regisseurs met dito cast. Hier zien we er echter heel veel van, begint al met diev eeroof bij voorbeeld. De film blijkt ook in Rome in de studio te zijn opgenomen, teken van een bescheiden budget. Voorbeeldje : we zien Lulli en 5 van zijn thugs tegen de achtergrond van de Abruzzen een treinoverval beramen, een cut later zien we opeens 20 chicano's een trein overvallen die duidelijk door de woestijn- die van Almeria waarschijnlijk- rijdt. Ja, zo hoeft het voor mij niet meer eigenlijk. Maar wacht eens even : de " decors" hier werden verzorgd door de grote...Demofilo Fidani. Need I say more.

De synopsis klopt niet geheel : Warner is de naam van de door Mejuto vertolkte bad guy n.b. die samen met zijn thugs onder wie Lulli een schrikbewind voert, en ene Fred- vertolkt door het broertje van de regisseur- wil laten opdraaien voor diens misdaden. Deze Fred is trouwens- verrassend- zoals we in de beginsequentie reeds zagen bezig met een heuse wraakmissie, en wel het wreken van pappie's dood veroorzaakt door Warner . Wel onbedoeld grappig was de macguffin waarmee de baddies Fred framen : de meest opzichtige hippie poncho aller tijden !.

Goed, daarna Zorro to the rescue die Fred bevrijdt uit de cel en hem onderbrengt bij Brana en dochter Vitelli, Brana dus eens als good guy. Zorro gaat de booswichten te lijf en het vervolg kunt u zelf bedenken.

Deze erg zwakke en goedkope stoplapfilm die slechts geschikt is voor genrecompletisten en de diehard Testifans, is in IT uitgebracht op Dvd. Geen onderschriften.