• 9.370.370 stemmen

The Dark Charisma of Adolf Hitler (2012)

Documentaire | 150 minuten (miniserie, 3 delen)

Genre: Documentaire

Speelduur: 150 minuten (miniserie, 3 delen)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Laurence Rees

Met onder meer: Herbert Forthuber

Plot The Dark Charisma of Adolf Hitler

Laurence Rees onderzoekt de relaties die Hitler had met zijn vertrouwelingen, waarom niemand hem durfde tegen te houden en waarom het volk zo’n blinde bewondering had voor der Führer. Met behulp van uniek archiefmateriaal, interviews met voormalige nazi’s die Hitler persoonlijk kenden en dagboekfragmenten ontstaat een compleet en nieuw perspectief op de grootste oorlogsmisdadiger die ooit leefde. Een man waarover al veel is geschreven maar wiens duistere charisma tot op heden een raadsel is gebleven…

avatar van Zinema

Sterke speeches.

Deze profielschets van de meest beruchte leider ooit, Adolf Hitler, is van de hand van de BBC. De Britse zender en producent die verantwoordelijk is voor menig goede documentaire. Zo ook hier. Ditmaal betreft het een miniserie gebaseerd op de onthullende bestseller van Laurence Rees, een historicus die gezien wordt als expert op het gebied van de nazi’s en hier vele boeken over schreef. In drie afleveringen, op drie disks, wordt de ooit zo charismatische opperschurk belicht. Voorzien van veel bijzondere beelden die de historie van de Tweede Wereldoorlog nog eens chronologisch voorbij doet komen op het scherm. De oorlogsmisdadiger wordt stap voor stap beschreven tot aan zijn veel te lang uitgestelde zelfmoord. Pas op het einde kreeg het volk door dat hij gek was.

Ondanks alle uitleg blijft het toch een beetje een raadsel waarom die enge man met zijn simpele snorretje zoveel frustratie wist te kanaliseren tot een nietsontziend oorlogswapen, bestaande uit een compleet volk van kinderen tot volwassenen. De donkere kant waar men in de titel aan refereert moge heel snel duidelijk worden, dat charisma blijft een beetje een raadsel. Gezien de politieke situatie na de Eerste Wereldoorlog, zijn leidersambitie en zijn vaardigheid om sterke speeches te houden is een optelsom snel gemaakt, maar de man werd destijds aanbeden als onze lieve heer zelf. Griezeliger gaat het hopelijk nooit meer worden. De film trakteert de kijker op een boeiende geschiedenisles, die ondanks de lange speelduur voorbij vliegt.

Goed.

Met dank aan DFW voor het recensie-exemplaar.

avatar van stinissen

Zou deze graag willen zien

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Geweldige documentaire over Adolf Hitler en het Duitse volk. Het Duitse volk dat Hitler koos. Een documentaire die iedereen zou moeten zien imo.

De enorme successen in het begin, van de verwelkoming met bloemen door de Oostenrijkers, de teruggave van Duits grondgebied door Chamberlain, de overrompeling van Polen, de strategisch geniale inval van Frankrijk, het kon allemaal niet op. Het volk droeg de Führer op handen. Niemand is charismatisch, dat wordt je pas in relatie met je publiek. En aan publiek ontbrak het Hitler niet.

Een documentaire die buiten de werkelijke unieke beelden van een schreeuwende Adolf Hitler heel sterk laat zien dat de weid verspreide en diepgewortelde idee van "Wir haben es nicht gewusst" een volkomen fout idee is. Het tegendeel is waar, het was het volk dat er voor koos. Met open ogen. De übermensch tegen de untermensch.

avatar van 606

7 april komt deel 1 ??

avatar van Breur

Breur

Wordt ie vanavond in één keer uitgezonden?

avatar van Jawaddedadde

tv-gids | Canvas

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Ja ik zat ook al te twijfelen..

op naar deel 2 en 3..

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Sterke documentaire die op boeiende wijze iets meer duidelijkheid probeert te krijgen op de uitwerking die Hitler had op zijn bevolking en bondgenoten. Aan het einde lijkt de conclusie een beetje te zijn dat het kwam door een samenloop van vele gebeurtenissen ie variëren van gelukstreffers tot sterk uitgedachte strategieën.

Helemaal erachter komen hoe het komt dat hij zo aanbeden werd doen we echter niet en ik betwijfel of we dat ook ooit te weten zullen komen.

Ze draaien hem op Canvas en persoonlijk vind ik het een interessante en goed gemaakte documentaire. Ik raad hem dus aan voor zij dieninteresse hebben in een dergelijk onderwerp.

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Een duidelijk te volgen verhaal!

Maar ik merkte duidelijk dat ze gebeurtenissen en informatie oversloegen.

Er is nog zo veel meer gebeurd....

4 sterren voor het dagboek van Hitler.

avatar van Tarkus

Tarkus

Uitstekende documentaire over Adolf Hitler en hoe hij een heel volk kon overtuigen om hem te volgen in zijn waanzin.

Een documentaire die iedereen zou moeten zien, het maakt duidelijk het gevaarlijk sommige mensen kunnen zijn, ook nu nog !!

Ik kan niet genoeg krijgen van docu's als deze, alleen al om te voorkomen dat dit zich zou herhalen moet men ze maken.

Helaas bekijkt niet iedereen ze, en als ze ze bekijken trekt men er de verkeerde lessen uit...

avatar van The Oceanic Six

Indringend portret van Hitler zijn persoonlijkheid en overtuigingskracht, waarom het hem is gelukt om een heel volk achter zijn haatzaaiende, afschuwelijke gedachten te krijgen. In 3 delen, verdeeld over 3 periodes dat hij aan de macht is, volgen we zijn hersenspinsels. Inhoudelijk heeft de docu me niet zo heel veel meer geleerd dan ik al wist, maar het was wederom enorm interessant, zeker ook dankzij de vele beelden van Hitler waar ik er een hoop nog nooit van had gezien. Absoluut een aanrader.