• 9.370.279 stemmen

Geregisseerd door: Miguel Zacarías

Met onder meer: Luis Aguilar, María Félix en Jorge Mistral

Gesproken taal: Spaans

Plot Juana Gallo

Het verhaal speelt zich af tijdens de Mexicaanse revolutie. Juana Gallo is een boerin die geboren is en opgegroeid in de staat Zapatecas. Wanneer haar vader en haar verloofde vermoord worden, is ze woedend en besluit ze een revolutionaire te worden.

Ángela Ramos (Juana Gallo)

Capitán Guillermo Velarde

Coronel Arturo Ceballos Rico

Starving woman

Capitán Esquivel

Coronel Ordóñez

Nabor, the foreman

General Rafael Durán

Arturo's lover Lupita

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er minstens 2 van : films met Maria Felix als heldin uit de Mexicaanse revolutie...le generala is wellicht de gekendste, deze is gebaseerd op de biografie van ene Angela Aguilar, maar schijnt eerder een mythografie te zijn- het boerinnetje leek ook niet echt op Felix, zag ik op een foto, maar dat lijkt me logisch.

Zacarias, een ervaren rot, had naar Mexicaanse begrippen een redelijk budget tot zijn beschikking en huurde behalve duizenden figuranten en superster Felix ook nog superster Aguilar als kansloze love interest van Felix die voor de comic relief en zang zorgt, kortstondige peplumheld en Spanjool Mistral als haar wat gelukkiger love interest, Macario Lopez Tarsio als haar adjudant, veelfilmer Cardona als haar superieur, latere genreschurk Murayama als reactionair, en voormalig miss universe- zo wordt ze ook met veel bombarie in de credits geintroduceerd- Cristiane Martel als Frans can can danseresje/ snolletje in.

Bovendien had hij de legendarische fotograaf Figueroa tot zijn beschikking voor deze kleurenfilm, maar het kleurgebruik hier is tamelijk gruwelijk te noemen, deed wat denken aan wat de Sovjets in die tijd wel deden. Misschien werd ie daarom wel genomineerd voor de grote prijs op het festival van Moskou, maar ook inhoudelijk voldeed dit waarschijnlijk wel aan de "algemene lijn " . De- gelukkig talrijke- kloppartijen hadden ook een duidelijke sovjet cinema, collectivistische feel.

Een film met Felix, wat q.q. betekent dat het realismegehalte 0 is en alles om haar draait, in het begin zien we haar het land beploegen en 5 minuten later legt ze van een paar honderd meter afstand doodleuk een half reactionair peloton om ! Dat is zo'n beetje wat je hier mag verwachten.

Tamelijk onsterfelijk is de zin die Mistral uitspreekt als hij voor het eerst bij een koortsige Felix in bed kruipt ( bloedserieus uitgesproken ) :

"ik wil niet dat je een longontsteking krijgt " !

Bij wijlen vermakelijke camp, kortom, die door de setting ook wel wat als een Zapata spaghetti overkomt.

De score was goed.

Voor het luttele bedrag van 150 euro heeft u een niet gerestaureerde, fullscreen DVD zonder onderschriften in eigendom.