• 9.372.961 stemmen

Ontwikkeld door: Eric Wirix en Jan Theys

Met: Lucas Van den Eynde, Mathijs F. Scheepers en Veerle Eyckermans

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 8 september 2013

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Albert II

Albert II is een vijfdelige fictiereeks over het Belgisch koningshuis. De reeks is geworteld in de historische realiteit. Ze begint met de dood van koning Boudewijn en de troonsbestijging van koning Albert in 1993. Het verhaal volgt daarna een aantal belangrijke gebeurtenissen in de Koninklijke familie tijdens de voorbije twee decennia.

Afleveringen

1. 1. Vive le Roi

8 september 2013 (55 minuten)

Na het overlijden van koning Boudewijn op 31 juli 1993, voelt zijn broer Albert zich verplicht koning te worden. Dit zorgt voor frictie met zijn zoon Filip. Al snel blijkt dat het niet makkelijk is Boudewijn op te volgen.

2. 2. Ik Zal Handhaven

15 september 2013 (55 minuten)

Al snel na de eedaflegging blijkt dat de nieuwe koning onvoldoende ervaring heeft, ondanks de steun van kabinetschef Jacques Van Ypersele de Strihou. Koning Albert II wordt beschouwd als een overgangsfiguur. Maar dan komt het land in de ban van de verdwenen en vermoorde meisjes, 'Julie en Mélissa' en 'An en Eefje'. In de verontwaardiging nadien, die uitloopt in de Witte Mars, staat Albert plots op als een man met gezag, met wie de politiek rekening zal moeten houden.

3. 3. De Bastaard van Laken

22 september 2013 (55 minuten)

Albert krijgt eind jaren negentig de finesses van het politieke spel onder de knie. Ook de machtswissel van Dehaene naar Verhofstadt na de dioxinecrisis verloopt vlot. Het boek van een jonge journalist brengt daar verandering in. Het uitlekken van het bestaan van Alberts onwettige dochter brengt hem in een lastig parket. Ook het gedrag van zijn zonen Filip en Laurent zorgt voor de nodige problemen. De koning is moe en op het moment dat hij een van de moeilijkste beslissingen uit zijn leven moet nemen, begeeft zijn hart het.

4. 4. De Verloren Zoon

29 september 2013 (55 minuten)

Albert II herstelt van een zware hartoperatie. Ondertussen werkt Filip de politici op de zenuwen met uitspraken over het Vlaams Belang, en blijkt Laurent, die zich ondertussen verloofd heeft met Claire Coombs, geld van de marine te hebben gebruikt om zijn villa te renoveren. Koningin Fabiola ziet de koninklijke familie uiteenvallen en probeert achter de schermen de familie weer bij elkaar te brengen.

5. 5. De Laatste Koning van België

6 oktober 2013 (55 minuten)

Na de verkiezingen van 2007 staat Albert II voor een zware opdracht. De politieke tegenstellingen in de twee landsdelen zullen uiteindelijk leiden tot de langste regeringsvorming ooit. Ook privé zit het Albert niet mee. Zo zet Laurent voor de zoveelste keer het paleis op stelten met een reis naar Congo en eist Filip een grotere rol in de onderhandelingen. Albert II is moe en denkt aan aftreden, al worden Filips capaciteiten in vraag gesteld.

avatar van AOVV

AOVV

Na de prima documentaire over Filip van België die dit jaar op Canvas werd uitgezonden, ben ik deze "fictiereeks binnen historische krijtlijnen" over het koningschap van Albert II maar eens gaan bekijken. Die aankondiging alleen was al een fiks waarschuwingsschot, en de eerste aflevering was niet meteen denderend, maar ik besloot - zoals altijd bij het kijken van series - te volharden tot het eind. Het was een hele zit.

Fictie, binnen historische krijtlijnen, dus. Die historische krijtlijnen zijn dan de gebeurtenissen zelf, en al zitten daar chronologische foutjes in, de grote lijnen zullen inderdaad wel kloppen. De fictie, dat zijn de dialogen, gedragingen en reacties van de diverse personages. Daar loopt het meermaals mis, wat mij betreft. Lucas Van den Eynde zet weliswaar een prima koning Albert II neer, en Stefaan Degand trekt de aandacht als de excentrieke womanizer annex getraumatiseerde ziel Laurent; de overige personages kunnen me niet echt boeien. Al moet ik erbij vertellen dat Ludo Busschots een goeie Van Yperseele neerzet.

Vooral de dialogen vielen me behoorlijk tegen. Ik voelde nergens echt een vonk, er werd ook iets teveel ingezet op het karikaturale aspect. Ik las ergens dat de personages met stripfiguren worden vergeleken, en daar kan ik deels in meegaan.

Misschien was het geen goed idee om deze reeks, die door de VRT destijds als prestigieus werd aangekondigd (kijk, daar gaat het al mis), meteen na die goed verzorgde docu te bekijken? Nu ja, dit is me niet echt bevallen..