• 9.370.973 stemmen

Geregisseerd door: Guido Zurli

Met onder meer: George Martin, Gia Sandri en José Bódalo

Gesproken taal: Italiaans

Plot Thompson 1880

De slechterik Brady verlangt van zijn mannen dat zij altijd gehoorzaam zijn aan de wet, omdat hij niet gelooft dat wapens efficiënt zijn. Hij probeert daarentegen een stadje onder controle te krijgen met een monopolie, zodat hij de prijzen van alle goederen kan bepalen. Maar dan komt Ray aan in het stadje. Hij is ongewapend, maar vindt het eerste machinegeweer uit. Sheila leert Ray kennen en verwacht van hem dat hij haar zal helpen haar eigen winkel te beginnen, met lagere prijzen. Ray is er echter helemaal niet op uit om zijn wapen te gebruiken - totdat de zaken uit de hand beginnen te lopen.

Hij zou echt hebben bestaan : Raymond Thompson, uitvinder van de machinegun...onzin natuurlijk, ironische verwijzing naar de tommygun waarschijnlijk. Of weten de kenners hier meer over ?

Goed, zgn. in Desert springs, Californië gesette western die ons meteen leert dat we- gelukkig- nog maar eens terecht zijn gekomen in een stadje in de greep van angst en terreur, uitgevoerd fysiek door de kale Lucky-Sanchez en zijn clowneske sidekicks, maar intellectueel door de gewetenloze woekerkapitalist en monopolist Brady- vertolkt door italogenrecinema bad guy Muller- die de brave kleine middenstand van het stadje in een wurggreep houdt. De idee trouwens lijkt eerder op een noir klassieker dan op een western gebaseerd te zijn : met name thieves'highway, zoals we zullen zien.

We leren na de opening eerst Sandri-Sheila kennen, een brave winkelierster die met haar kortgeknipte haar en personage duidelijk is gemodelleerd naar Joan Crawford. Zij bindt als enige de strijd aan met de booswichten. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze hulp zal krijgen van Thompson- Martin, aangezien deze net gearriveerde vreemdeling beweert alles van wapens te weten, behalve schieten...

Wat volgt is allemaal tamelijk boring, de enige pistolero die we het grootste deel van de film in actie zien is Gordon Mitchell die net als Django last heeft van zijn vingers, ook het kistje van Martin op het slot zal een Django eerbetoon zijn. Dan is het echter al te laat : de bodycount explodeert op het eind maar de manier waarop het wordt gebracht is weinig spectaculair.

Film heeft verder weinig aanbevelenswaardigs: Martin is een non acteur die wel zijn gymnastische vaardigheden mag bewijzen, en helaas is er comic relief via de figuur van de zatte- neen niet sheriff of arts- rechter Bodalo die Shakespeare en Aeschylos citeert, en bovendien een slechte gekende van...Tom Dooley blijkt te zijn ! En oh ja, ook nog een chink doodgraver. Plus natuurlijk het PUPDD ezeltje, generaal Sheridan geheten. Het kinderachtige slot vergeten we dan nog.

Deze niet extreem slechte maar weinig boeiende spaghetti is zoals u waarschijnlijk weet uitgebracht door Koch, schijnbaar heeft niemand de moeite genomen hem aan te schaffen.

A propos : cameraman van dienst was Joe D' Amato, even handheld zelfs.