• 9.370.105 stemmen

Az Ember Tragédiája (2011)

Animatie / Drama | 160 minuten

Genre: Animatie / Drama

Alternatieve titel: The Tragedy of Man

Oorsprong: Hongarije

Geregisseerd door: Marcell Jankovics

Met onder meer: Ágnes Bertalan

Gesproken taal: Hongaars

Plot Az Ember Tragédiája

The Tragedy of Man is gebaseerd op het beroemde en gelijknamige theaterstuk van Imre Madách uit 1861 en verhaalt het verleden en de toekomst van de mensheid in 15 aktes. De eerste akte begint met de creatie van de wereld, waarbij Adam en Eva door Lucifer op sleeptouw worden genomen door ruimte en tijd, op zoek naar de betekenis van het leven. Ze beginnen in het Paradijs en reizen via de prehistorie, het oude Egypte, Hellas, Rome, het oude Byzantijnse rijk, Praag ten tijde van Johannes Kepler, de Franse revolutie en Londen van de 19de eeuw naar de laatste 150 jaar van Europa en zelfs de toekomst van het menselijk bestaan. Door al het menselijk lijden en de ellende door de eeuwen heen te tonen, hoopt Lucifer dat Adam en Eva het vertrouwen en geloof in God verliezen.

avatar van Dopke

Dopke

Een groots opgezette film en dat uit zich niet alleen in de speeltijd. De film is al sinds 1988 in de maak en per tijdszone wordt er een andere animatietechniek gebruikt, waardoor het een interessante diversiteit heeft aan animatiestijlen. De dialogen en voice-overs volgen de tekst van het stuk/boek zeer nauw, waarbij de dialogen poëtisch aandoen. Alleen merk je dat de vertaling hier veel moeite mee heeft. De helft van de tijd gleed de tekst langs me heen; ik las en begreep het wel, maar tegelijkertijd had ik steeds het gevoel dat ik het niet echt kon plaatsen of te weinig tijd kreeg om erbij stil te staan. Echt storen deed het me niet, het werd meer een woordenstroom dat een geheel werd met de beelden, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommigen niet werkt. Veel animaties waren erg mooi en interessant, met name het begin en het eind, maar niet alles haalt hetzelfde niveau. Moeilijke film om aan te raden, maar ik moet zeggen dat deze film mij onder de huid is gaan zitten. Het kriebelt om ‘m nog eens te zien om alles beter een plek te kunnen geven, maar de speellengte zal mij daar voorlopig van weerhouden.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Bizonder ambitieus project dat middels fraaie animaties de geschiedenis van de mens wil neerzetten, de

episodes met uiteenlopende stijlen, voor een extra amusementswaarde. Met veel adembenemende

scenes.