• 9.374.084 stemmen

Tembelides tis Eforis Koiladas, Oi (1978)

Komedie | 118 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titels: The Idlers of the Fertile Valley / The Slothful Ones of the Fertile Valley / De Luiaards uit het Vruchtbare Dal

Oorsprong: Griekenland

Geregisseerd door: Nikos Panayotopoulos

Met onder meer: Olga Karlatos, George Dialegmenos en Dimitris Poulikakos

Gesproken taal: Grieks

Plot Tembelides tis Eforis Koiladas, Oi

Bij de dood van zijn grootvader erven een man en zijn drie zonen een afgelegen familiaal vakantiehuis op het Griekse platteland. Zij besluiten om er zich te vestigen en er een allerrustigst leven te leiden door zich volledig over te geven aan luiheid en niksdoenerij. In dat prachtige, enorme huis trekt het leven traag voorbij; de vier mannen brengen hun tijd door met slapen. De minste inspanning wordt beschouwd als een daad van familiale oneer. Wanneer één van de broers besluit om te trouwen, stuit hij op verzet van zijn familie die vindt dat een vrouw enkel de rust zal komen verstoren. Hetzelfde verbeten verzet valt de jongste broer te beurt, wanneer hij het huis wil verlaten om te gaan werken. Geen sprake van dat hij huis en rust zou achterlaten! De huismeid die met de erfenis was meegekomen doet letterlijk alles voor die luilakken, van huishoudelijke tot seksuele taken.

avatar van Prinz

Prinz

Akelige film dit hoor. De titel had net zo goed 'Emptiness' kunnen zijn. En nu ben ik zo moe geworden, denk dat ik maar even ga dutten

avatar van Fransman

Fransman

Zou Prinz al wakker zijn...?

Er gebeurt niet veel in deze film. Misschien net wat te weinig voor bijna twee uur. Maar een komedie zou ik dit toch niet willen noemen. En absurdisme is dit zeker niet. De fotografie zorgt voor dromerige beelden van het huis en de jaargetijden. De camera doet niet zo veel meer dan registreren wat er zich in het huis afspeelt. Lethargie alom. Prachtig.

Ik vond het een briljante film. Het rekent af met het idee dat de mens nuttig moet zijn. Een schurend verhaal, met schurende personages.

avatar van Darbie

Darbie

Mooi (en mijns inziens juist) gezegd Fransman.

avatar van John Milton

John Milton

Slapen vind ik altijd wat zonde, maar een onwrikbare neiging tot recreatie (in plaats van onkruid wieden oid dat echt al even moet) is mij ook niet helemaal vreemd.

Als ik een fanatieke klusser was had ik immers geen 12k aan stemmen.