Promised Land (2002)
6,5 (276)
Gesproken taal: Afrikaans en Engels
Releasedatum: 2 oktober 2003
Plot Promised Land
De Londense advocaat George is naar Zuid-Afrika gekomen om de as van zijn overleden moeder uit te strooien op de Rietvlei, de boerderij van zijn oom Pieter waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht. Als hij onderweg met zijn auto strandt, bieden de buren (kilometers land van de boerderij van zijn oom verwijderd) hem onderdak aan. De gastvrijheid van de zonderlinge familie, die steeds maar nieuwe redenen verzinnen om George te laten blijven, wordt steeds benauwender. Hoe langer hij blijft, hoe meer hij geïntrigeerd raakt door dochter Carla en haar gevoelige broer Paul. Met hun hulp komt hij langzaam achter de gruwelijke waarheid rond Rietvlei.
George Neethling
Kotie
Paul
Fanie Raubenheimer
Hendrik
Gerhard Snyman
gimli f
Was ook te zien op de "Nacht van het Filmfestival", om 3:50 des nachts.
Mij was het Japanse Madubachi beloofd om 1:50, maar die kwam pas om 5:10.
Deze film was wisselvallig en onregelmatig. Sterke momenten werdne afgewisseld met zwakke passages in het verhaal. Filmisch was het OK, met soms zelfs wat technische standjes.
**,5.
Zavo
Ik heb deze vanmiddag op het IFFR gezien, ik vond hem zeer de moeite waard. Erg mooi gefilmd, spannend verhaal. 4 sterren.
Alleen het einde vond ik niet zo goed.
Een schietpartij en alle slechterikken gaan dood en alle 'goeden' blijven leven, beetje vreemd, niet echt realistich
Voor de voorstelling kwam de hoofdrolspeler nog even een verhaaltje houden, hij vertelde o.a. dat de makers en acteurs niet betaald kregen voor deze film, omdat daar geen geld voor was.
FisherKing
Vrij slechte productie. 2* nog te veel. Maar dat einde inderdaad, echt belachelijk. Had wel zijn momenten.
Tsjonge.
La dormeuse
Over het algemeen een goede film. Het einde was inderdaad wel erg makkelijk, maar verder vond ik er niets mis mee.
Je voelt constant de benauwende sfeer van het "opgesloten zitten". Het landschap en de kleuren van het landschap dragen hier ook aan bij.
Ik was toch wel geschokt door het stukje waar De vader en Johannes de kop van een kip in Paul's mond proberen te stoppen Vreselijk!
Voor mij was hij wel 3,5* waard.
Poehsas
ik vond dit een zeer interesante film!
Mooie beelden, verveelde geen moment.
JB.
Vond het einde ook slecht, maar verder een erg indrukwekkende, beklemmende film. 3,5*
Guyke
Goede film, pas gezien op Nederland 3.
De pakkende, benauwende, griezelige sfeer bij aanvang geeft direct de toon aan. Mooi fotowerk. Het verhaal heeft weliswaar een politieke achtergrond, maar ideologie verstoort de fim niet.
Madecineman (moderator films)
Vrij amateuristische versie van een soort Calvaire zonder humor in de Zuid-Afrikaanse prairie. Vreemde famillie ver van de bewoonde wereld en stadse onnozelaar die daar dan natuurlijk weer niet weg kan komen.
Film kon mij maar weinig boeien wat misschien wel komt door het nogal plastisch acteerwerk en het nogal grijzemuizen karakter van de hoofdpersoon. De film wordt getoond in een soort van sepia tint en bijna dwangmatig wordt er met de regelmaat van de klok een kunstzinnig shot tussen geplakt.
Dit mag allemaal niet voorkomen dat de film op het eind hopeloos onderuit gaat in een van de meest belabberde climaxen ooit... Het klonk allemaal spannender dan het uiteindelijk bleek te zijn iig.
1.5 mager sterretje en dan ben ik nog mild. Dit was mijn eerste kennismaking met de Zuid-Afrikaanse cinema en ik hoop echt dat dit product niet toonaangevend is. Anders ziet het er maar somber uit.
Robi
Over de top thriller over een kleine gemeenschap die met geweld z'n oude rascistische waarden wil behouden in een nieuw Zuid-Afrika. Wel mooie landschapsbeelden af en toe.
Near_Dark
Heb deze debuutfilm ook eens bekeken...
Plot: George Neethling is net teruggekeerd vanuit England naar zijn geboorteland Zuid-Afrika. Op weg naar zijn vroegere ouderlijke huis wordt hij overvallen door het donker.
In dit onherbergzame, dorre landschap zit er niets anders op dan met zijn wagen te stoppen aan het eerstvolgende huis dat hij tegenkomt.
George komt terecht bij een vreemde familie die zijn ouders nog hebben gekend.
De oudste dochter kan haar ogen niet van George afhouden, hij evenmin van haar.
Deze twee herkennen elkaar blijkbaar, maar van waar of wanneer...?
Langzaamaan begint het bij George door te dringen dat het Zuid-Afrika uit zijn jeugdjaren grondig is veranderd. De regering heeft de meeste van hun eigendommen ingepalmd en onder de Zwarte bevolking verdeeld. Dit heeft van hen verbitterde mensen gemaakt die er alles voor over hebben om hun laatste bezittingen te verdedigen tegen wat zij zien als de vijand, de zwarten.
Blijkbaar heeft George bij deze verarmde blanke familie nieuwe hoop doen opflakkeren.
Ze verwachten van hem dat hij zal meehelpen te vechten voor hun zaak.
Dit is helemaal niet wat George van plan was hier te komen doen, maar zij willen hem niet zomaar laten gaan...
Hmmmmm, dat was zware kost.
Vooral het eerste uur straalt deze film een dreigende atmosfeer uit.
De donkere soundscape is daar zeker niet vreemd aan, die zou niet misstaan hebben in een David Lynch film.
Het is prachtig in beeld gebracht maar toch moest ik moeite doen om mijn volle aandacht erbij te houden.
Afwisselend is hij bangelijk goed om even later weer weg te zinken in middelmatigheid...
Geef deze regisseur een goed geschreven script in handen en ik ben er zeker van dat hij een meesterwerk kan afleveren.
Hopelijk merkt iemand in Hollywood hem op, want hij weet verdomd goed hoe je sfeer kan creëren en hoe mooie plaatjes en overgangen kunnen gefilmd worden.
6/10.
Een prachtig in beeld gebracht Drama met een donkere, dreigende soundtrack.
Spijtig dat het gebukt gaat onder een middelmatig script.
Toch ben ik blij dat'k deze film gezien heb.

Biografisch sportdrama 'The Smashing Machine' vanaf nu te streamen op HBO Max

Oscars 2026: alle nominaties van de Academy Awards op een rij