• 9.370.279 stemmen

Geregisseerd door: Susumu Hani

Met onder meer: Yukio Yamada, Hirokazu Yoshitake en Koichiro Yamazaki

Gesproken taal: Japans

Plot Furyo Shonen

Het verhaal van de 18-jarige inwoner van Tokyo genaamd Hiroshi Asai. Asai en een groep vrienden worden gearresteerd na het plegen van een overval op een juwelier in de dure Ginza wijk. Na onderzocht te zijn door meerdere psychiaters die het moeilijk hebben met het vaststellen van zijn mentale toestand, wordt Asai rust en stite voorgeschreven in een kliniek.

avatar van Chuck Taylor

Gna Gna

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Vier vrienden groeien samen op in een verdorven achterbuurt, vlaknaast hoge gebouwen waarin hoge pieven dogmatische debatten voeren over de vooruitgang van de maatschappij. Zonder enige reden beginnen deze vier vrienden een demonstratie tegen zonlicht, waarbij flink wat doden valllen. Twee van hen verliezen elkaar door het lot uit het oog. 45 jaar later ontmoeten zij elkaar weer wanneer zij verliefd worden op dezelfde schoonheid. Dit blijkt een boek uit hun rebelse verleden te zijn.

avatar van McSavah

McSavah

Waar heeft bovenstaande quote betrekking op? Niet op deze film, in ieder geval

Volgens Hani is dit een documentaire, maar met een fictief verhaal en fictieve personages. En het heeft ook wel wat weg van een docu. Er lijkt niet een bepaald punt gemaakt te willen worden, of dat er ergens naar wordt toegewerkt, al sluipt er in het begin wel wat sociale kritiek door. We krijgen een kijkje in het leven van zomaar een jonge inwoner van Tokyo, die na wat ongein naar een heropvoedingskamp wordt gestuurd, nadat hij al vaker met de politie in aanraking is gekomen. Best aardig om in dat kamp de groepsdynamieken en het gesmokkel te zien, maar vooral het maken van een vuurtje voor een sigaret vond ik vrij fascinerend (die de jongeman hierboven, op het plaatje dat als poster moet dienen, aan het verorberen is).

Minder indringend en bijzonder dan het meesterlijke Hatsukoi: Jigoku-Hen (1968) die ik eerder van Hani zag, maar van dit losse en speelse new wave portret heb ik ook erg genoten. Af en toe valt er nog wat ouderwetse montage te bespeuren, maar het camerawerk is hier al geweldig en vooral erg dynamisch. En alles is volgens mij gedubbed, waarbij het ook nooit maar een beetje synchroon lijkt te lopen