• 9.372.151 stemmen

La Sombra del Judoka contra el Doctor Wong (1985)

Actie | 86 minuten

Geregisseerd door: Jesús Franco

Met onder meer: José Llamas, Lina Romay en Daniel Katz

Gesproken taal: Spaans

Plot La Sombra del Judoka contra el Doctor Wong

Dr. Wong stuurt zijn gangsters naar Mr. Jung met de bedoeling hem te elimineren. De 'Schaduw van de Judoka' van Bruce Lyn verschijnt op de muur en zweert wraak te nemen. Ondertussen gaan twee agenten van de Britse geheime dienst uit op onderzoek. Ze willen achterhalen wie de moord heeft gepleegd. Dr. Wong wil zich ontdoen van een Filipijnse schurk en de markt van illegale zaken domineren.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Veelfilmer Jesus Franco's actiefilm geregisseerd onder de naam Clifford Brown. Ik geloof dat hij meer dan 50 verschillende pseudoniemen heeft.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Het schijnt dat hij vooral de pseudoniemen Michael MANN en Jean- Luc GODard gebruikt, is hier iemand die dat kan bevestigen ? Klinkt plausibel : MANN + GOD= JESUS

Enfin, 1 van de miljoenen films die Franco voor de straight to VHS markt maakte en ook 1 van de absurdste waarschijnlijk. Blijkbaar geinspireerd door de plaatselijke videoboer , want ome Jess had op zijn Canarische bunkertje schijnbaar alle HK actioners die ter plaatse gehuurd konden worden bekeken, met als resultaat dit abstracte, postmoderne meesterwerk dat me heel erg aan miami vice van Michael MANN deed denken...ook wel aan SPRING BREAKERS, trouwens...

Al zijn er godlasteraars die beweren dat het hier een intens zwakzinnige en goedkope prul betreft, je kunt niet beweren dat Franco geen lol zou hebben gehad bij het maken ervan : de man verkneukelde zichzelf duidelijk bij het vervaardigen van deze postmoderne collage die voor de helft uit stock footage van HK Z- films bestaat, meest uit "7 against one " van Hou Cheng met Polly Kuan. Heb nu wel zin om die eens te zien, of als surrogaat een andere uit talloos veel miljoenen debiele HK actieflicks. De bedoeling ook ongetwijfeld : Franco wil hier slechts zijn liefde voor pulp overbrengen, en zoals gekend : JESUS Franco is de cinema, zoals godART had moeten zeggen.

Het resultaat is i.i.g. volstrekt bizar en in feite kijken we naar 2 films, die Franco zo aan mekaar heeft gemonteerd dat het er 1 lijkt. Niet meteen nieuw voor een straight to VHS Franco prul, maar sequenties waarin Kuan- of Sai Chin zoals ze hier heet- per stock footage de achtervolging inzet op Wong in "authentieke" footage geschoten op Gran Canaria, of waarin "la sombra "van Bruce Lyn ( sic ) het opneemt tegen stock footage HK thugs , zijn wel weer hoogtepunten uit de geschiedenis van de postmoderne cinema en voorbeelden van creatieve editing...

De "humor "wordt geleverd door Franco zelf als Wong, zesderangs Fu Manchu imitator die gaarne oliëntalismen bezigt, strooit met Confuciaanse wijsheden en dit alles in een Sambal bai ? taaltje waarin zijn aartsvijand Bruce natuurlijk is herdoopt tot Blouse...

Die Bruce Lyn vertolkt door Franco Regular Lllamas wiens schaduw weinig van martial arts lijkt te begrijpen ,hoewel zijn meester in een stock footage Shaolin tempel hem alles over deze nobele bezigheid had geleerd...om hem vervolgens namens de CIA in te zetten - met mate want ook dat leerde zijn meester hem - tegen booswichten Wong en Macedo, een Filippijnse druglord en rivaal van Wong die we verder slechts in stock footage zien.

In het "echt " hebben we nog en uiteraard Romay als MI5 agente met collega Graziani in James Bond kostuum die "Philips Morris "heet, en Kaplan als "ojos de miel ", femme fatale in dienst van Wong. Die laat- als enige- even haar tieten zien in een verder pornoloze Franco, helaas. Vandaar dat hij vergeten is, ongetwijfeld.

Franco voorzag het als gebruikelijk allemaal zelf van een achterlijk orgelriedeltje, en breidde er bijna 15 jaar later nog een vervolg aan, het gekendere en even idiote "dr. Wongs virtual hell ".

Is er trouwens een Hollandse VHS release van dit onsterfelijke abstracte meesterwerk ?

******************************************************************/*****