• 9.370.234 stemmen

Being George Clooney (2016)

Documentaire | 77 minuten / 88 minuten

Genre: Documentaire

Speelduur: 77 minuten / 88 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Duitsland / Italië / India / Brazilië / Turkije

Geregisseerd door: Paul Mariano

Met onder meer: Christian Brückner, Francesco Pannofino en Samuel Labarthe

Plot Being George Clooney

Hoe voelt het om George Clooney te zijn? Vraag dat maar aan een Duitse acteur, een Japanse advocaat en een Braziliaanse dokter. Zij vertolken Clooney in nagesynchroniseerde Hollywoodfilms. Dat is wat de Amerikaanse filmmaker Paul Mariano in Being George Clooney wil laten zien. De documentaire gaat over de humoristische stemmenindustrie. Veel bioscoopbezoekers kennen de echte stem van Clooney niet, maar wel die van zijn lokale 'alter ego'. Daarnaast toont Mariano in zijn documentaire de buitenlandse markt, die voor Hollywood steeds belangrijker wordt. Hij laat zien dat grote productiehuizen steeds meer rekening moeten houden met de reacties van het publiek in Pakistan of China.

Aardige filmdoc.

Ik ben een gepassioneerd tegenstander van dubs, dus het onderwerp sprak me wel aan, al was het dan niet noodzakelijk in positieve zin. Animatiedubs zijn nog een iets ander verhaal, maar deze doc richt zich enkel op het dubben van live action films.

Laat er geen verwarring over bestaan, deze doc is vooral promotie voor het vak. Dé grote vraag wordt opzichtig ontweken, wie een discussie over artistieke integriteit van de film verwacht komt van een kale kermis thuis. De docu lost dat op door te focusen op het werk dat in een dub kruipt ('t is toch niet makkelijk allemaal) en het financiële plaatje (belangrijk wat buitenlandse opbrengsten zijn cruciaal). Moedige poging, maar ik denk niet dat iemand daar intrapt.

De opzet is om enkele mensen aan het woord te laten die al jaren bezig zijn met het dubben van Clooney. Het is een wat zwakke rode draad want de docu gaat ook regelmatig breder. De persoonlijke info rond de dubbers blijft ook maar beperkt, verder zit er aan het begin nog een lesje geschiedenis en komt de financiële vergoeding van de dubbers zelf ook nog even voorbij. Eigenlijk gaat het dus gewoon over het beroep, met Clooney als excuuslijm.

Uiteindelijk kon deze doc me niet veel warmer maken voor het dubwerk. Dat het moeilijk werk is wist ik al, dat je er talent voor nodig hebt ook. Maar ik kan het niet anders zien dan een soort van look-a-like beroep. Die mensen hun job vereist ook een hoop, maar the real deal is het gewoon niet en het blijft ook altijd een beetje zielig (want je teert toch op het succes van een ander). En dat het financieel steek houdt zal best, dat weegt voor mij als filmliefhebber niet op tegen het artistieke.

Maar wél leuk om een keertje te zien, omdat het een toch wat onderbelicht en onbekend aspect van de filmwereld is.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11900 berichten

Ik miste heel erg de prachtige korte docu's van Stemmen van Toen hierbij. Waar ik bij tekenfilms of reclames het nut van dubben nog wel inzie, heb ik dat bij speelfilms eigenlijk niet en daardoor ging ik me ook snel ergeren aan alle overdreven lof die het vak werd toegezwaaid. En het is nooit een goed teken als een film met een relatief korte speelduur veel langer lijkt te duren.