menu

Eileen (2011)

mijn stem
3,40 (25)
25 stemmen

Nederland
Drama
90 minuten / 104 minuten (bioscoopversie) (miniserie, 2 delen)

geregisseerd door Hanro Smitsman
met Sophie van Winden, Joke Tjalsma en Kees Hulst

De Nederlandse studente Eileen geeft les op een school in Bogota als zij wordt geconfronteerd met de scheve verhoudingen in de Colombiaanse maatschappij. Haar idealisme zorgt ervoor dat zij zich weigert neer te leggen bij de status quo en langzaam krijgen haar acties tegen het onrecht een activistisch karakter. Via via wordt Eileen geïntroduceerd in de FARC, de grootste rebellenbeweging van Zuid-Amerika. Zij neemt de wapens op en gaat de gewapende strijd aan. Een stap die voor het thuisfront moeilijk te bevatten is, maar voor Eileen de enige mogelijke weg. Geïnspireerd op Tanja Nijmeijer.

zoeken in:
avatar van kos
kos
Vanaf maandag op TV.

avatar van predator
4,0
Had bijna het idee dat ik naar Tanja zat te kijken. Erg goed geacteerd. Voorlopig geboeid zitten kijken.

avatar van Theunissen
3,5
Opzicht wel een interessant en ook wel boeiend drama (wel zeer somber, gelukkig ook maar) welke is geïnspireerd op Tanja Nijmeijer. Of Tanja blij zal zijn met deze film is nog maar de vraag want deze film laat vooral zien hoe dom en naïef ze wel niet eigenlijk was/is. Je krijgt eigenlijk ook niet echt sympathie voor haar na het zien van deze film. In deze film komt ze eigenlijk wel liefdevol (althans voor de arme mensen) en zacht over. Ze zal ook wel enorm spijt ervan hebben dat ze ooit is ingestapt bij de FARC waar ze nu niet meer aan kan ontkomen.

De cast doet het eigenlijk best goed in deze film en Sophie van Winden speelt de rol van Eileen (zeg maar gerust Tanja Nijmeijer) goed en zeer overtuigend. Ook knap dat ze gedurende de hele film vrijwel alleen Colombiaans spreekt. De rollen van de verontruste ouders gespeeld door Joke Tjalsma en Kees Hulst waren ook best goed. Zeker die van Joke Tjalsma. De rollen van de FARC leden waren ook best overtuigend gespeeld.

avatar van Dogie_Hogan
4,0
Weer helemaal actueel.
Misschien komt er een deel 3: Cuba 2012.

Is dit nog ergens te zien of komt dit op DVD? Zou het graag eens zien.

avatar van BlueJudaskiss
Komt binnenkort toch weer op tv?

avatar van Dogie_Hogan
4,0
BlueJudaskiss schreef:
Komt binnenkort toch weer op tv?
Wanneer?
Vreemd genoeg nog steeds niet op DVD (en weggehaald bij Uitzending Gemist).

avatar van Theunissen
3,5
Je kunt ze anders gewoon pindakazen hoor, zowel deel 1 als 2.

avatar van Dogie_Hogan
4,0
De realiteit kon zo een clip uit de film zijn: 'G.I. Jane' (05.11.2012).

PS
Verbazingwekkend hoe weinig stemmen.

avatar van madmax1
3,0
Mooi gefilmd drama, of het in werkelijk heit zo gaat betwijfel ik.

Morgenavond komt de film op tv

avatar van Dogie_Hogan
4,0
Vanavond op Ned.2 vanaf 23.15 uur.

PS
Nieuwe beelden aankomst echte 'Eileen' (aka Alexandra) op Cuba. Blijkbaar apart van andere delegatieleden.

avatar van narva77
3,5
narva77 (crew)
Komt ie vanavond in zijn geheel?

avatar van Dogie_Hogan
4,0
narva77 schreef:
Komt ie vanavond in zijn geheel?
Ja. (geplande eindtijd 01.17 u.)

edit
Uiteindelijke eindtijd was 00.55 u., vermoed korter door wegvallen samenvatting deel 1 en credits deel 1, aangezien beide delen in 1 keer zijn uitgezonden, wat nu tempo niet meer uit film haalt. Verder had ik de indruk, dat er in geknipt was.
Open einde, dus -gezien recente gebeurtenissen- wachten maar op deel 3.

avatar van narva77
3,5
narva77 (crew)
Ok, bedankt Dogie!!

avatar van Fran
3,0
Op zich wel een goede film/serie om te bekijken. Het blijft toch een intrigerend onderwerp want het is nogal niet wat dat een oer-Hollands meisje toch terecht komt bij de FARC. Het acteerwerk van degene die Eilleen speelt vond ik ook erg sterk waardoor je toch blijft meeleven met het karakter.

Ik had wel wat meer beelden van de jungle op zich verwacht. Het leven van de FARC in de wildernis kwam er voor mij niet zo heel erg goed uit. Je ziet er wel een beetje van als de moeder van Eilleen naar het kamp toekomt maar het had van mij wel wat uitgebreider gemogen. Ook had ik wel wat meer mooie beelden van de jungle verwacht.

Maar alles bij elkaar opgeteld is het zeker een interessante serie om te bekijken.

avatar van BBarbie
4,5
Ik heb wat tijd nodig gehad om deze film over Tanja Nijmeijer te laten bezinken. Ik vind het een aangrijpende film over een jonge vrouw, die het karakter en de bewonderenswaardige moed heeft om haar comfortabele leven achter zich te laten om zich in een vreemd land in te zetten in de strijd tegen sociaal onrecht.

Of het doel de middelen heiligt, daarover kun je discussiëren. Maar het is te gemakkelijk om vanuit je luie stoel of van achter je bureau daarover een verder vrijblijvende veroordeling uit te spreken, zoals nogal regelmatig gebeurt. Het Nederlandse verzet kwam tijdens de Duitse bezetting ook vaak tot daden, die niet altijd de schoonheidsprijs verdienden. Denk aan bv. aan Hannie Schaft (Het Meisje met het Rode Haar), die postuum onderscheiden werd met het Verzetskruis en de Amerikaanse Medal of Freedom.

Terug bij de film: Sophie van Winden brengt de persoon van Eileen op geloofwaardige wijze tot leven en ook de rol van Joke Tjalsma als haar moeder mag zeker gezien worden.

Het verhaal van Eileen (Tanja) is nog lang niet over. Wellicht komt er daarom nog een vervolg, waarbij ik stiekem wel hoop op een goede afloop.

avatar van Dogie_Hogan
4,0
@Fran. Mee eens wat jungele beelden betreft. Je bedoelt dagelijks leven, want Tanja (Eileen) leeft al weer meer dan 10 jaar in de jungle en bezoek van haar moeder kreeg dan in verhouding te veel zendtijd. Wel kwam slechte band moeder/dochter goed in beeld. Initiatieven contact kwamen steeds van moeder (familie), en ook dat klopt met realiteit. Nu Tanja in Havana zoekt ze ook geen contact met thuisfront. Hooguit een interview met studiegenoot uit Groningen, die als journalist in Coluombia werkt.

Vanaf haar 22ste zit Tanja (Eileen) nu in dat Marxistische wereldje en na bijna 12 jaar lijkt ze ook aardig gehersenspoeld/tunnelview. Er is weer genoeg stof voor een vervolg op deze film.

avatar van BBarbie
4,5
Dogie_Hogan schreef:
Vanaf haar 22ste zit Tanja (Eileen) nu in dat Marxistische wereldje en na bijna 12 jaar lijkt ze ook aardig gehersenspoeld/tunnelview.

Dat is nou zo'n beoordeling, die berust op... Ja, op wat eigenlijk? Volgens mij op een vastgeroest vooroordeel over Marxistische bewegingen. Ik ben geen Marxist, verre van zelfs, maar ik vind het toch wel mooi dat er genoeg voorbeelden zijn van jonge mensen, die alles achterlaten om de doelen, waarin zij geloven, waar maken. Gelukkig maar.

avatar van Dogie_Hogan
4,0
@BBarbie. Heeft Tanja zelf aangegeven in haar sporadische interviews in Havana. Haar VOC-mentaliteit vind ik prima, maar uit interviews vind ik ook tunnelvisie blijken: FARC is alles, familie/roots eerder ballast; kortom of/of ipv en/en. Zeer beperkt wereldje daar in die jungle (waar ze ook nog FARC onderricht geeft). Dat kritiekloze tov hoe doelen te bereiken spreekt mij ook niet aan; blijkt ook al iets uit de film.
Gezien Tanja's figuur spreekt mij echter alleen haar FARC-dieet aan...

avatar van BBarbie
4,5
Ik ben het zeker niet eens met alles wat de FARC doet en waar Tanja dus ook medeverantwoordelijk voor is. De doelen waarnaar zij streeft zijn zonder meer de moeite waard. Op de manier waarop zij die doelen wil realiseren, valt best het een en ander af te dingen. Maar om dat nou direct te kwalificeren als "gehersenspoeld/tunnelvisie" vind ik een veel te subjectief oordeel.

avatar van Dogie_Hogan
4,0
@BBarbie. Dit is wel een hele vreemde wening.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:47 uur

geplaatst: vandaag om 02:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.