menu

Putin's Kiss (2011)

Alternatieve titel: Poetins Kus

mijn stem
3,04 (35)
35 stemmen

Denemarken / Rusland
Documentaire
85 minuten

geregisseerd door Lise Birk Pedersen
met Masha Drokova, Oleg Kashin en Anton Smirnov

In Westerse ogen mag Ruslands premier Vladimir Putin een ondemocratische tiran zijn, voor veel Russen belichaamt hij juist de sterke, charismatische vaderfiguur. Een hele nieuwe generatie heeft zich verenigd in de patriottistische jeugdbeweging Nashi, die Rusland van haar 'vijanden' wil ontdoen. Wie dat zijn, laat zich raden: iedereen die zich níet achter Putin en president Medvedev schaart. De intelligente negentienjarige Masha is woordvoerder voor Nashi. Ooit zoende zij Putin op zijn wang, en sindsdien steekt ze haar adoratie voor de 'Napoleon van het Kremlin' niet onder stoelen of banken. Totdat ze in contact komt met leden van de liberale oppositie.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=YPWFZ7fIOqo

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Interessant document over Nashi en het ondemocratische politieke klimaat van Rusland in het algemeen. Dit mede dankzij de directe betrokkenheid van een aantal hoofdpersonen uit die hoek.

avatar van kos
3,5
kos
Inderdaad wel een boeiende docu en wat mij betreft toch wel een lichte eye opener hoe ver het inmiddels gesteld is met de schijndemocratie die Rusland heet.

Welgevormde Marsha is een dankbaar middelpunt van dit verhaal met haar combinatie van naïviteit, gedrevenheid, idealisme en simpelweg sympathieke onbevangenheid. Zij komt gelijktijdig met de kijker steeds meer te ontdekken over de werkelijke donkere kant van Nashi en haar mensen.


avatar van kos
3,5
kos
.

avatar van brabusRUS
3,5

Zo die heeft grote...

Heb onlangs ook maar gestemd, alleen niet voor Poetin, maar voor Verenigde Democratische Partij Jabloko (Appel). Helaas. Ben wel benieuwd naar deze docu. Iemand enig idee waar ik deze kan vinden?

avatar van kos
3,5
kos
Komende woensdag op NL2 . 23.40 uur. Aanrader, lekker actueel ook nu.
helaas wel geknipte versie...

avatar van brabusRUS
3,5
Boeiende documentaire over de fascistische Nashi (de Onze) en de oppositie. Ongelooflijk dat er nog steeds veel mensen zijn die kiezen voor Nashi. Zo lang Putin aan de macht blijft, blijft het een rommeltje
in Rusland.

En Marsha Drokova moet natuurlijk Masha Drokova zijn zonder 'r'. En aangezien het om een formeel iets gaat, wordt het Maria. Masha is de roepnaam van Maria.

4,0
Knappe documentaire, schetst duidelijk de situatie, maar laat genoeg stof tot analyse voor de kijker, dringt de boodschap niet te nadrukkelijk op. Knap ook dat alles uit het perspectief van de jongeren wordt geschetst.

Anderzijds heb ik wel mijn twijfels over Masha, ze haalt net niet de top binnen de eigen beweging, en vindt dan plots liberale vrienden. Ideaal ook om zich te presenteren als nog steeds vol van de oude overtuigingen, maar stilletjes aan gedegouteerd door het machtsvertoon en het scheppen van vijanden. Dat komt natuurlijk veel beter en geloofwaardiger over dan iemand die meteen radicaal breekt met alle standpunten. Ruikt dat niet naar opportunisme?

Zijn al die beelden bovendien echt? Dat ineen slagen, dat kakken op de wagen? Is dat werkelijk opgenomen via privé-camera's en straatcamera's of zijn dat reconstructies?

avatar van kos
3,5
kos
Lijken mij echte beelden..

avatar van booyo
3,0
Interessant kijkje in de rare wereld van de Russiche politiek. Vooral interessant omdat ik hier geen enkele weet van had, en eigenlijk dacht dat Putin wel een goede vent was. Goede eye-opener.

3*

1,5
nogal eenzijdig en suggestief, maar toch op een boeiende manier in elkaar geflanst

avatar van adso
2,5
Die helikoptertjes of toch helikopters…

avatar van mrklm
4,0
Opzienbarende documentaire waarin het verhaal van Rusland onder Putin wordt verteld aan de hand van twee spelers die aanvankelijk aan beide kanten van het politieke spectrum staan. Oleg Kashin is een journalist die zijn kritiek op het Putin-regime niet onder stoelen of banken steekt en daar veel weerstand mee opwekt. Masha Drokova werd wereldberoemd als het tienermeisje dat in een opwelling haar grote held en rolmodel Vladimir Putin besloot te omhelzen. Masha sloot zich aan bij Nashi (what's in a name?!), een jongerenbeweging die Russische jongeren 'heropvoedt' en ze maakt tot burgers die niet alleen trouw zijn aan het (huidige) gezag, maar ook bereid én in staat zijn om de 'landverraders' die het wagen het huidige regime te bekritiseren monddood te maken. Een samenloop van omstandigheden dwingt Masha om haar denkbeelden onder de loep te nemen.

Deze documentaire schetst een portret van Rusland dat onherroepelijk doet denken aan het Nazi-regime en niet alleen in de vorm van een Putin-jugend dat zichzelf anti-fascistisch durft te noemen. Anton Smirnov, één van de nieuwe kopstukken van Nashi, spreekt openlijk over de twijfelachtige tactieken die ze gebruiken om tegendemonstraties te saboteren. Zoals we kunnen zien in beelden van bewakingscamera's, is Oleg Kashin veelvuldig slachtoffer van pogingen tot vernedering en erger. Het probleem is dat iedereen weet dat Nashi achter de acties zit, maar dat het niet formeel valt te bewijzen. Een kijkje in de wereld van Russische politiek en journalistiek dat bewijst dat Rusland zijn communistische verleden van intimidatie en repressie nog lang niet achter zich heeft gelaten.

avatar van kos
3,5
kos
Drokova woont inmiddels al jaren in Amerika en is behoorlijk gedraaid in lifestyle.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:29 uur

geplaatst: vandaag om 13:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.