• 9.371.727 stemmen

Escape from East Berlin (1962)

Alternatieve titel: Tunnel 28

Oorsprong: Verenigde Staten / West-Duitsland

Geregisseerd door: Robert Siodmak

Met onder meer: Don Murray, Christine Kaufmann en Werner Klemperer

Plot Escape from East Berlin

"It's happening as you read this!"

Een Oostduitse chauffeur is vastberaden om een tunnel te graven naar West-Berlijn om zijn familie en zijn nieuwe vriendin te bevrijden van het communistisch juk, en leidt zo 27 rebellen naar de vrijheid.

Kurt Schröder

Günther Jürgens

Major Eckhardt

avatar van avdj

avdj

Hoewel ik de Berlijnse Muur dit jaar pas voor het eerst zag, ben ik altijd gefascineerd geweest door dit bizarre bouwwerk. Een 3,5 meter hoge muur, dwars door de stad….in West-Europa! Tot 1989 was het de dagelijkse realiteit voor miljoenen Berlijners.

Merkwaardig genoeg was er in 1962, een jaar na de start van de bouw van de Muur, al een film verschenen over de tweedeling van de stad. Weliswaar is Escape from East Berlin ietwat gedateerd; op sommige momenten komt het grimmige dagelijks leven in Berlijn overtuigend naar voren.

Het tempo ligt vrij laag en de sfeer van The Spy Who Came in from The Cold, uit 1965, wordt niet gehaald. Toch zijn de acteurs prima en de beelden fraai. Een ruime voldoende is daarom op zijn plaats.