• 9.371.607 stemmen

Geregisseerd door: Ferdinand Khittl

Met onder meer: Friedrich Joloff, Ernst Marbeck en Wilfried Schröpfer

Gesproken taal: Engels en Duits

Plot Die Parallelstrasse

Een groep mannen komt elke avond bijeen om een raadsel op te lossen. Ze krijgen een reeks documenten, waaronder filmfragmenten, te zien. Aan hun de taak om de gemene deler in de reeks te benoemen. De nachten volgen elkaar op en de discussies worden feller, maar dichter bij een antwoord lijken de mannen niet te komen.

Protokollführer

Gremiumsmitglied Nr. 1

Gremiumsmitglied Nr. 2

Gremiumsmitglied Nr. 5

Gremiumsmitglied Nr. 3

Gremiumsmitglied Nr. 4

avatar van beavis

beavis

hey dit klinkt interessant zeg!

met wat graafwerk vond ik er nog een leuke top 10 bij waar ook nog wel een paar titels tussen zitten om even achteraan te gaan... dank voor de tip danuz!

Jacques Rivette - 10 best films - Cahiers1968

1 - The Edge (Robert Kramer)

2 - Anemone (Philippe Garrel)

3 - Charlie Bubbles (Albert Finney)

4 - Chronicle of Anna Magdalena Bach (D Huillet/J-M Straub)

5 - Les Contrabandiers (Luc Moullet)

6 - 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick)

7 - The Times That Are (Pierre Perrault)

8 - La Route Parallele (Ferdinand Khittl)

9 - The Shooting (Monte Hellman)

10 - Terre em Transe (Glauber Rocha)

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Leuk die lijstjes, maarre de film is uit 1962...En die andere zijn wel uit dat jaar. Zes jaar op de plank gelegen?

Er is dus een DVD van in de onvolprezen Duitse FIlmmuseum DVD serie.

avatar van beavis

beavis

de fransen moesten natuurlijk eerst hun eigen new wave even goed bekijken

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Redelijk uniek, hoewel er wel films zijn die een vergelijkbare uitgangspunt of opzet hebben. Leuke is dat het speelt met verwachtingen in die zin dat je toch gaat proberen verbanden te zien (net als de 5 geselecteerde mannen in de film als opdracht hebben) en logica wil zien in het geheel.

Khittl geeft geen samenhang of moraal, al breit hij aan het einde wel een klein verbandje. Opvallend is dat er veel wordt geput uit de meer "exotische" gebruiken, landschappen, folklore en religies (zonder daar over te oordelen trouwens) dan Westerse. Volgens het begeleidende boekje hebben Khittl en zijn mensen eerste twee jaar (niet specifiek voor deze film) de wereld rondgereisd en met al dat materiaal hebben ze deze film eromheen gemaakt.

Een abstract kunstwerk, dat vooral vragen stelt en vormen uitprobeert. Als ik dan toch nog wat vergelijkingen mag noemen: Greenaways debuut The Falls (die heeft juist wél een samenhangend uitgangspunt, maar wel die willekeurige greep van filmpjes) en de beelden uit Marker's Sans Soleil. Door de vorm (steriel zwart/wit in een rechtbank (meer dan een spel in mijn ogen) setting vs. cultureel erfgoed/folklore) vond ik dit eigenlijk zelfs de beste van deze drie, omdat het duidelijk van "filmwetten" gebruik maat (al moet ik daarbij zeggen dat ik Marker's alom geprezen werk minder waardeer dan de meeste anderen).

Eigenlijk helemaal in de vergetelheid geraakt (destijds alleen/vooral door de Fransen omarmt) en nu door het Filmmuseum/Goethe instituut in München aan de vergetelheid ontrukt (en hier op de site door danuz).