• 9.377.956 stemmen

I Tre del Colorado (1964)

Avontuur / Western | 89 minuten

Geregisseerd door: Amando de Ossorio

Met onder meer: George Martin, Diana Lorys en Giulia Rubini

Gesproken taal: Italiaans

Plot I Tre del Colorado

Een immigrant-pelshandelaar komt in opstand tegen de Engelse koloniale bezetter en hun monopoliehouder “The Hudson Bay Company”. Hij ontvoert een jonge vrouw en verneemt van haar dat ze tegen haar zin zou moeten trouwen met een lokale landheer. Ze worden zelf verliefd op elkaar en willen de grens oversteken. Maar de Canadese politie werd ingelicht en is hen op het spoor.

Victor DeFrois

Ann Sullivan

Nela, the Saloon Girl

Swa, Limoux's companion

Amigo de Victor

Buscador de oro

Capitan Robert Doyle

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze schijnen ook te bestaan : mountie westerns...dit is er zo eentje van horrorlegende de Ossorio, u allen gekend uit the blind dead saga. Dit is duidelijk andere koek, het speelt weliswaar op het westelijk halfrond maar dat is ook zo'n beetje het einige westernelement. Het betreft hier narratief eerder een typische avonturenfilm uit die tijd. De Italiaanse titel is natuurlijk krankzinnig aangezien deze film duizenden kilometers van de Colorado rivier in Quebec anno 1880 speelt, de Belgische titel is al iets juister maar misleidend omdat de mounties slechts een ondergeschikte rol spelen. De Spaanse titel dekt het best de lading.

Hoewel we niet kunnen zeggen dat dit een echte western is wel paella ster Martin als protagonist, die na de executie van zijn broer door de perfide Albionezen wraak heeft gezworen. Hij sluit zich aan bij rebellenleider Fantasia, die het gezelschap heeft van o.a. Rubini en..Raf Baldassare ! Jazeker, aan de goede kant hier. Zoals gezegd wil Martin zijn wraak voltrekken door de ontvoering van de dochter van de plaatselijke potentaat Sullivan, de blonde Tudor. Met deze daad wekt hij behalve de vijandigheid van de lokale machthebbers de jaloezie op van Rubini, maar ook van Martins vroegere lief Diana Lorys , die trouwens als enige hier- gelukkig- niet op het barre klimaat gekleed is ! Ze zingt ook nog even- in het Frans zelfs- en wordt gelukkig gegeseld door de baddies, meteen het hoogtepunt uit de film samen met de cat fight.

Waaruit volgt dat dit verder niet meteen spectaculair kijkvoer is, te vergelijken qua feel met de pepla/ avonturenfilms zoals die toendertijd bij honderden in mekaar werden geknutseld in Europa. Onbedoeld camphoogtepunt : de brave Fantasia stuurt zijn voetvolk op weg om de mounties te bekampen, in een extreem dichtbebost en bergachtig gebied manoeuvreert de goede man ze naar...het enige open veld in de buurt ! Dit strategische genie krijgt dan ook zijn verdiende loon.

Voor het ongerepte Quebec anno 1880 moeten hier de bergen van noordwest Spanje doorgaan, zien er net iets te geciviliseerd uit met keurig onderhouden gazonnetjes duidelijk zichtbaar op de achtergrond.

Voor Belgische liefhebbers van ouderwetse avonturenfilms toegankelijk dankzij de Franse DVD met de titel "massacre à Hudson river " , wat geografisch ook niet meteen correct is.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

pippo il buffone schreef:

manoeuvreert de goede man ze naar...het enige open veld in de buurt !

Ik ken de naam van de Ossorio inderdaad door de Blind Dead saga. Ik wil best meer van zijn werk zien, maar weet niet zeker of ik dan hiermee moet beginnen.

avatar van trebremmit

trebremmit