• 9.374.577 stemmen

Oorsprong: Spanje

Geregisseerd door: Narciso Ibáñez Serrador

Met onder meer: Narciso Ibáñez Menta, Daniel Dicenta, Amparo Baró

Plot El Trapero

Edmond, een oude en arme voddenman, leeft samen met zijn vrouw Berenice aan de rand van de stad. Hij begint te vermoeden dat zijn zoon, die verslaafd is aan alcohol, schuldig is aan grafschennis. In het nabijgelegen kerkhof blijken immers verschillende graven te zijn opengebroken.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Deze zou ik wel eens willen zien. Is uitgekomen in een box-set in Spanje maar zonder onderschriften.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Yep, een 8 delige box van 26 delen, die echter niet compleet is want sommige ouwe afleveringen schijnen foetsie te zijn. Kost ter plaatse 30 euro, maar zoals gezegd werd de uitgave mede mogelijk gemaakt door het pundit fonds ter bestrijding van anderstalige onderschriften ( wel voor doven in het Spaans ). Het betrof een tv serie waarvan de meeste afleveringen uit de jaren 60 stammen, dit is er 1 van de 4 uit the eighties. Zoals gekend werd de opzet herhaald in de noughties, en werd de naam fantasievol veranderd van historias naar peliculas para no dormir.
De regisseur behoeft geen introductie en is gekend van klassiekers als la residencia of QPMAUN, wat betekent dat het tempo traag ligt en de intrige zich langzaam ontvouwt. Het verhaal is een bewerking van Berenice van Poe, waarbij de setting hier concreet is: Engeland 1838, troonsbestijging Victoria. Het Poe verhaal is hier gecombineerd met een whodunnit/giallo aspect: POV style wordt een hoertje geslashst met een scheermes ! Hoe spannend het allemaal is hangt mede af van uw Poe kennis, maar de clou is dat je als kijker niet weet of de makers weten of je het verhaal hebt gelezen, en zo ja wat ze dan gaan doen met de oorspronkelijke intrige. Wel kan ik zeggen dat de clou hier identiek is aan die in het origineel.
Een wijziging die meteen opvalt is het milieu: geen gothic castle met een geschifte jongeman als protagonist, maar een krot bewoond door bejaarde chiffonier Edmond-Ibanez, zijn stomme vrouw Berenice-Baro, en hun nietsnutte zatlap van een zoon, Bernard-Dicenta.
Vrijwel de einige personages in een tv-film die visueel aan een verfilmd stuk doet denken, met vrijwel louter interieur scènes en veel zooms/close ups. Voor de tv, dus geen sleaze maar wel een beetje gore: de reeds aangehaalde POV slashing, en nog wat tegen het eind.
Dit levert een zeer sombere, claustrofobische film op met sterk maar wat theatraal spel van de protagonisten, versterkt door een zeer goede score waarin we ook ma mère lóye van Ravel horen.
-edit: vreemd dat hier slechts 2 afleveringen uit de serie zijn toegevoegd, terwijl de meesten langer dan 50 minuten duren.