• 9.370.314 stemmen

Der Fuchs von Paris (1957)

Drama / Oorlog | 98 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: The Fox of Paris

Oorsprong: West-Duitsland / Frankrijk

Geregisseerd door: Paul May

Met onder meer: Hardy Krüger, Marianne Koch en Martin Held

Gesproken taal: Duits

Plot Der Fuchs von Paris

In 1944 komt de Duitse officier Fürstenwerth (Hardy Krüger) van het Oostfront naar Parijs, waar hij bevelhebber wordt van de bezettingsmacht. Hij komt in contact met de mooie Française Yvonne (Marianne Koch), wier broer bij het verzet zit. Tussen Yvonne en Fürstenwerth bloeit er wat moois, waarna het liefdeskoppel klem komt te zitten tussen de twee strijdende partijen.

Gen. Quade

Kleinschmidt, Quades Bursche

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Krüger in een rol die hem op het lijf geschreven is, die van Duitse soldaat in de 2e wereldoorlog, maar met een gevoel voor rechtvaardigheid.

Dergelijke rollen speelde hij vaker, en hij wist daarmee sympathie bij de kijkers op te wekken.

Zo ook hier.

Fürstenwerth (Krüger) raakt verward in een net van intriges, en zijn liefde voor de Française Yvonne (een geloofwaardige rol van Marianne Koch) maakt het allemaal niet gemakkelijker.

Er zitten verder nog een aantal goede acteurs in de film, zoals Martin Held ( generaal Quade, Fürstenwerth's oom)

Peter Mosbacher (majoor Wedekind) een acteur met veel uitstraling en een goede stem, die meestal te zien was in schurkenrollen, maar hier een sympathiekere heeft, die hem goed afgaat.

Michel Auclair, als verzetsleider André.

Walter Gross (die ik vroeger wel eens verwisselde met Heinz Erhardt) speelde een leuke bescheiden humoristische rol, als ordonans Kleinschmidt.

Zijn taalgebruik is kostelijk.

Buiten dit valt er niets te lachen in deze film, en terecht natuurlijk.

Dan is er nog Viktor Staal, die zijn naam recht doet als onbuigbare nazi.

Holz was ook een goede naam geweest, want ik heb die acteur altijd erg houterig gevonden in zijn acteren.

Een jaar na de opnames van "Der Fuchs von Paris" kreeg hij de rol van Kara Ben Nemsi, in de Karl May verfilming : Die Sklavenkarawane"( een pijnlijk foute casting)

Men heeft ervoor gekozen om de Franse en Engelse personages een licht accent mee te geven, terwijl ze verder prima Duits spreken.

"Voor de verstaanbaarheid" staat er aan het begin van de film te lezen.

Dat is een keuze waarmee niet iedereen het eens zal zijn, maar mij stoorde het na een korte tijd niet echt.

Hoe dat in de Franse of Engelse nagesynchroniseerde versies opgelost is weet ik niet

Een echt harde oorlogsfilm is het niet geworden, maar luchtig is wel iets anders.

De Parijse locaties overtuigen voldoende.

Naar verluidt zou de film op ware feiten gebaseerd zijn.

avatar van Darbie

Darbie

De slotconclusie van deze film aan het eind : oorlog kent alleen maar verliezers.