• 9.370.279 stemmen

Dos Pistolas Gemelas (1966)

Western / Komedie | 92 minuten

Genre: Western / Komedie

Alternatieve titels: Sharp-Shooting Twin Sisters / Two Guns for Two Twins / Woman for Ringo

Oorsprong: Spanje / Italië

Geregisseerd door: Rafael Romero Marchent

Met onder meer: Pilar Bayona, Emilia Bayona en Sean Flynn

Gesproken taal: Spaans

Plot Dos Pistolas Gemelas

De tweeling Jenny en Sally trekken richting het westen, samen met hun grootvader. De oude man heeft een fortuin gemaakt met de verkoop van een geneesmiddel, maar is vervallen tot dronkaard en gokker. De man sterft en de tweeling erft een ranch. Het bezit van de ranch wordt hen door bepaalde lieden niet gegund en het vee van de meisjes wordt gestolen. Jimmy Trevor, de zoon van een nabij gevestigde rancher helpt de beide meisjes.

Jenny Parker

Sally Parker

Jimmy Trevor / Gringo

Zo zo, die zijn goed met blazen...en ook nog IPH, zo had ik de indruk. Wat de liefhebbers hier van vonden weet ik niet, wat ik wel weet is dat ze de film als geheel niet best vonden- weinig verrassend gezien hun voorkeuren. Niet 1 van de 2 Flynn jr. films die de moeite zouden zijn dus, en de zwakste van zijn westerns- stuk zwakker nog dan 7 magnifiche pistole.

Het betreft hier overwegend een komedie neigend naar musical, logisch aangezien de protagonistes hier teenie sterretjes Pili en Mili zijn, een toendertijd schijnbaar erg populaire tweeling die in tig films opdraafde, volgens mij echter in slechts zeer weinig westerns. Voor de duidelijkheid : dit is geen volledige musical alla little Rita nel west, maar wel genoeg zinloze optredens van de 2 om geregeld door te spoelen.

Er is ook nog een soort serieuzer bedoeld verhaal dat verder niet meteen gaat voor de originaliteitsprijs : de 2 arriveren dus met opa in een stadje in Texas, dat uiteraard in de greep is van een oorlog tussen ranchers die op elkaars grond azen. Een dubieuze rol hierin speelt Rigaud, die de papa van Flynn blijkt te zijn. Die Flynn is een no good flierefluiter en pistolero, hij ontdekt echter dat de tweeling alvorens te blazen ook prima kan schieten...wat ze mogen demonstreren als ze op tamelijk absurde wijze eigenaars zijn geworden van een zo te zien waardeloze ranch met- help liefhebbers- 0 koeien. Maar het gaat ook om wat onder de grond ligt daar, zo blijkt.

Enfin, allemaal tamelijk zinloze flauwekul, het is een Franco Spanje film dus de 2 schieten niemand dood- dat is mannenwerk- al viel het me al mee dat er überhaupt een bodycount kan worden genoteerd, zij het weinig spectaculair. En uiteindelijk willen de 2 niets liever dan brave huivrouwen worden...maar zo hoort het ook.

Niet voor de casual spaghettikijker dat lijkt me duidelijk, deze film van RM die nog tig westerns zou schieten en 1 van de gekendste paellaregisseurs zou worden met zijn broer. Dit is een uiterst bescheiden begin en vooral een puur P&M vehikel, ook niet uitgebracht met anderstalige onderschriften bij mijn weten. Trouwens : wel opgenomen in Almeria.

LOL @ poster