• 9.370.338 stemmen

Komedie / Drama | 111 minuten

Genre: Komedie / Drama

Oorsprong: IJsland

Geregisseerd door: Marteinn Thorsson

Met onder meer: Hilmir Snær Guðnason, Ólafur Darri Ólafsson en Þórhallur Sigurðsson

Gesproken taal: IJslands

Plot Rokland

"The higher you fly, the smaller you appear to the flightless."

De eenzame rebelse Böddi woont in een klein stadje in het noorden van IJsland. Böddi haat de moderne, materialistische samenleving en bekritiseert alles en iedereen. Het duurt dan ook niet lang eer hij is uitgegroeid tot een outlaw in zijn eigen woonplaats, net als zijn held, de Viking Grettir. Na een reeks van dramatische gebeurtenissen knapt er iets in hem en vertrekt hij op zijn paard Nietzsche naar de grote stad in het zuiden. Hij heeft een pistool op zak en is klaar voor de revolutie...

avatar van 6-6-6

6-6-6

Over het geheel genomen is deze film ,wel de moeite waard. Als je jezelf eens verdiept in deze IJslandse films. Ik vond het een fatsoenlijke toevoeging aan de IJslandse film flora, en zeker de moeite waard om eens na te denken ,over het maken van zulk soort films. IJsland is het land waar de laatste jaren veel gebeurt is (denk vooral aan de IJsland Bank crisis) al was het maar dankzij de overtuigende uitbeelding van Olafur Darri dat dan ook het karakter van Böddi zeer goed uitbeeld in deze scherpe karikaturen van een aantal bekende persoonlijkheden uit deze IJslandse samenleving.

3½ ster

avatar van shugenja

shugenja

Dit was een hele interessante film. Het laat mooi zien hoe een passievolle, intelligente leraar vol goede bedoelingen door gebrek aan liefde en waardering helemaal door kan slaan. Dit wordt mooi in beeld gebracht, de hoofdpersoon (Boddi) word genuanceerd in beeld gebracht. Hij is een onbeholpen vent, die vaak zijn eigen gelijk en ideologie door andere mensen hun strot duwt. We zien ook "het systeem" in actie in de vorm van allerlei stoffige figuren die werken voor even zo stoffige instanties. Die Boddi dan weer eens op zijn vingers tikt. Ook de media komt hier niet vrij uit. OM Boddi nog even extra over het randje te duwen op het moment dat hij slecht gaat.

Kortom dit is een heel groot, relevant onderwerp teruggebracht tot de dagelijkse sores van 1 marginale man. Een dromer, een dichter. Die verzuipt in de burgerlijkheid van het dagelijks bestaan. Het is heel herkenbaar, en tegelijkertijd zou je willen dat je het niet herkende.