• 9.370.279 stemmen

Meeting Andrei Tarkovsky (2008)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Dmitry Trakovsky

Met onder meer: Andrei Tarkovsky, Vyacheslav Ivanov en Angelo Perla

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Russisch

Plot Meeting Andrei Tarkovsky

In 1987, een jaar na de dood van de grote Russische filmmaker Andrei Tarkovsky, emigreerde Dmitry Trakovsky met zijn ouders uit Rusland naar de Verenigde Staten. Daar groeide de jonge Dmitry op met een bijzondere gevoeligheid voor de beelden, geluiden, en thema's in de films van Tarkovski. In deze documentaire gaat hij op zoek naar andere levens die beïnvloed werden door het werk van de auteur: de acteurs Erland Josephson en Domiziana Giordano, zijn vrienden-filmmakers Krzysztof Zanussi en Franco Terilli, een orthodoxe priester, en zelfs de zoon van de regisseur zelf, Andrei Andrejevitsj Tarkovsky. Het resultaat is een indringend, zeer persoonlijk en provocerend document over de aanhoudende invloed van Tarkovski op een buitengewone waaier aan individuen.

avatar van Malick

Malick

Standaard documentaire waarbij de regisseur eigenlijk alleen maar gebruik maakt van 'talking heads’ en een voice-over die de beelden bij elkaar praat. Maar vanaf het moment dat de zoon van Andrei Tarkovsky aan het woord komt krijgen we steeds meer interessante sprekers - Ilya Khrzhanovskiy, Krzysztof Zanussi en Michal Leszczylowski om er eens paar te noemen - te zien en te horen en dan valt het al minder snel op dat de regisseur met zijn (extreme) close-ups niet al te veel inspiratie had om deze intrigerende mensen in beeld te vangen.

Leszczylowski reveals that people often ask him, as an editor with 30 years of experience, “who makes editing decisions?” He admits it took him several years to find the answer, and it is illuminating in a way that only an editor could reveal: “In my opinion, in bad movies, the decisions are made by editor or director. In all good movies, the decisions are made by the material.

Tarkovsky and the World of Documentary

Uiteindelijk meer dan een 'opfriscursus' want het is een bevestiging van wat ik dacht maar waar veel mensen aan twijfelden. Andrei Tarkovsky was dus een diep religieus mens. Het werd in deze documentaire bevestigd door drie verschillende mensen.

“Toen ik jong was’, vertelde hij aan een journalist, “vroeg ik aan mijn vader: ‘Bestaat God, wel of niet?’ En hij gaf mij een briljant antwoord: ‘Voor de ongelovige niet, voor de gelovige wel!”

Voor de man die de engel zag.

Andrei Tarkovsky is samen met Terrence Malick de regisseur waarvoor ik de diepste respect heb en dat gaat zo ver dat ik mezelf nog te jong, te onervaren en te weinig levenservaring vindt hebben om zijn films te mogen aanschouwen. Heb dan wel Ivan's Childhood en Stalker twee keer gezien maar de rest van zijn werk - wat ik hier wel op DVD heb liggen - durf ik gewoon nog niet aan.

Death doesn't exist.

On earth there is no death. All are immortal. All is immortal. No need to be afraid of death at seventeen nor yet at seventy. Reality and light exist, but neither death nor darkness. All of us are on the sea-shore now, and I am one of those who haul the nets when a shoal of immortality comes in.

Life, Life van Arseny Tarkovsky.