• 9.370.282 stemmen

Geregisseerd door: Roberto Mauri

Met onder meer: Mark Damon, Luis Dávila en Aveline Frederica

Gesproken taal: Italiaans en Frans

Plot La Spada Normanna

De Engelse koning Hendrik I heeft het symbool van zijn macht - een hanger met een Normandisch Zwaard - vóór zijn dood in zekerheid gebracht, zodat de hertog van Wilford het niet kan bemachtigen. Jaren later herkent Ivanhoe het aan de hals van een jonge vrouw in een gezelschap rondtrekkende artiesten.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er zeker in de Italiaanse cinema heel veel van : rip offs...dit is weer een voorbeeld, ik hoef de kenners niet te vertellen waar de directe inspiratie voor deze film vandaan kwam. Ze zullen hierbij een deja vu gevoel hebben gehad : zelfde verhaal in feite, zelfde setting bijna, deels dezelfde cast en dezelfde location shoot : castel Cardona, Catalonië...inderdaad, dit is een copie van l'arciere di fuoco met Gemma. Niet dat die zo origineel was natuurlijk, en waarschijnlijk is deze niet eens veel goedkoper.

Ik denk dat iemand die- pure hypothese- nog nooit van Gemma, Damon, Robin Hood of Ivanhoe heeft gehoord en deze 2 films achter elkaar zou zien, volstrekt niet in staat zou zijn om ze een dag later nog uit elkaar te houden. Ik geloof ook dat deze niet zoveel slechter is dan het "origineel ", dat net als deze een spaghetti in travestie is met de uit dat genre gekende cast en de bijbehorende juveniele humor.

Damon dus als Ivanhoe, als enige terug uit de kruistochten teruggekeerd en vastbesloten om af te rekenen met de boze usurpator Davila/ Cunningham, die regeert met een fake Normandisch zwaard en de dochter van Henry- de legitieme erfgename - heeft laten verdwijnen . Damon doet dat niet in zijn eentje : hij krijgt hulp van een stel outlaws onder wie Pazzafini- in een vergelijkbare rol als in de Gemma film - en zelfs een groep toneelspelers met als intendant Peter Lorre Pigozzi, in dat gezelschap ook de schone Nell, die door hem geadopteerd is. Ik roep even in herinnering dat de dochter van Henry als jaren spoorloos is..

Goed : op goedkope en voorspelbare wijze gaan Damon c.s. hun missie volbrengen, en de afloop weet u nu al. Toch vond ik hem niet zo extreem slecht als de IMDB waardering doet vermoeden, gaat allemaal wel vlotjes en als je bedenkt dat dit een kiddiefilm is au fond valt ie nog wel te genieten. Bij voorbeeld om Davila die het echte zwaard gaat zoeken in Schotland, en een al even Italiaans gedubde Pict hem vertelt dat hij helaas ( anno 1100, tegen een Normandiër ) geen Engels verstaat !

Ach ja, c'est du charmant.

Is bij mijn weten niet uitgebracht op DVD met anderstalige onderschriften, weet iemand of hij in deze contreien gedraaid heeft toen ?