• 9.370.349 stemmen

Geregisseerd door: Fernando Cerchio

Met onder meer: Channing Pollock, Luciana Gilli en Rosalba Neri

Gesproken taal: Italiaans

Plot Lo Sceicco Rosso

Marokko, 1865. De legendarische en mysterieuze Rode Sjeik helpt een prins de troon te heroveren op een tiran. Het volk weet echter dat de Rode Sjeik in werkelijkheid Ruiz is, een zachtaardige timmerman. Ruiz vermomt zichzelf met als doel het wreken van de moord op zijn vader.

Er bestaan er gelukkig aardig wat van : pepla met Rosalba Neri ....da's ook meteen het beste wat ik over deze film kan zeggen, en dan nog met mate omdat ze hooguit een kwartier screentime heeft en dat in een wat ondankbaar rolletje : de truttige, hysterische eega van usurpator Hassan- Welles. Ze had er zichtbaar weinig zin in.

De heldin is Luciana Gilli als de schone Amina, de held is ene Channing Pollock. Wie ? Wel : naar verluidt de David Copperfield van zijn generatie. Acteren kon hij allicht niet en dat laat hij hier met een zo te zien goed geweten merken. In tegenstelling tot zijn bodybuildende collega's hoeft hij hier zijn bovenlijf niet te ontbloten, en mag hij zich beperken tot wat flauwe goocheltrucjes met kaarten en andere prullen. Voor de wereld is hij Ruiz, Spaans architect ( waar komt in naam van de heere Jezus die brave timmerman vandaan ? ) *, voor God is hij de rode sheikh, Messias van professie en gezonden om Marokko te bevrijden van het boze, vlees geworden in de walgelijke usurpator Hassan. Deze Messias liet zich hierbij eerder inspireren door Zorro dan door Jezus van N. maar je moet zoals dat heet ook als Messias met je tijd meegaan.

Wat volgt is overgekend narratief peplum terrein, met echter als kanttekening dat deze zgn. avonturenfilm in feite pathologisch babbelziek is en ons amper actie toont. Dit moet dan ook een van de meest boring pepla zijn die ik ooit heb gezien, het gewauwel gaat maar door. En dan heb je ook nog eens non- acteur Pollock als held, terwijl de meest geschikte acteurs- Neri en Ettore Manni- het met bijrolletjes moeten stellen.

Er is ook erg slecht en weinig gebruik gemaakt van de location shoots, een verder volstrekt vergelijkbare film als il figlio dello sceicco die ook daar werd opgenomen is hierbij vergeleken een meesterwerk bijna. Goed : er was dus geen noodzaak om stock footage te gebruiken, die zit er dan ook niet in. Ik miste dit bijna, kun je nagaan.

Ik vond dit bar slecht , konden de liefhebbers hier wel van genieten ? Zo ja, dan toch niet dankzij de zogenaamde "comic "relief via Pollock's valet neem ik aan.

Is uit op DVD in Griekenland, slechts Griekse subs en Italiaanse audio. Wie weet of er een Hollandse VHS is : geef een gil.

* : ach ja, uit het evangelie natuurlijk. My bad.